Firicel Tomai este primul antrenor cu care a lucrat Simona Halep. Practic, el este omul care a „descoperit-o” pe sportiva care a ajuns pe primul loc în lume, dar și să câștige două turnee de Grand Slam, la Roland Garros în 2018 și la Wimbledon în 2019.
În mod evident, el a fost destul de afectat de anunțul făcut de jucătoarea de 31 de ani, conform căruia a fost depistată pozitiv la o substanță interzisă de regulament, Roxadustat. Tomai a venit cu o ipoteză menită să îi ia apărarea lui Halep.
El a încercat să mute discuția mai mult către antrenorul acesteia, Patrick Mouratoglou. Firicel Tomai a subliniat că acesta își dorește să fie implicat în toate deciziile importante luate de jucătorii cu care lucrează. Astfel, primul antrenor al Simonei Halep a dat de înțeles că sunt șanse ca Mouratoglou să fi fost cel care ar fi sfătuit-o pe Simona Halep să ia anumite medicamente de-a lungul colaborării lor. Scenariu în care, în viziunea lui Tomai, jucătoarea nu ar mai avea nicio vină.
„Când vine un antrenor nou, acesta își impune echipa. La ce imagine are noul antrenor al Simonei Halep, cred că implicarea este totală. Înțeleg că la Academia Mouratoglou, sponsorul principal este o firmă care produce susținătoare de efort. Concluzia ar fi că și în partea cu medicamentația se implică noul staff al Simonei. Lui îi place să dețină tot controlul când lucrează cu un sportiv. O fi fost o greșeală a staff-ului, nu putem spune. Dacă va fi o eroare a antrenorului, atunci sportiva nu are nicio vină”, a spus Firicel Tomai la PlaySport Live.
Anterior, în cadrul aceleiași ediții, directorul general al Agenției Naționale Anti-Doping, Gabriela Andreiașu, a vorbit despre acest subiect și a explicat, printre altele, cum ar putea Simona Halep să se apere în această speță.
Cei care o reprezintă în primul rând trebuie să își facă un istoric din ultimele săptămâni, luni, ce medicație a folosit, ce suplimente a folosit, unde a fost ca și clinici medicale. Văd la televizor că a avut diferite intervenții sau controale. Ar fi bine să vadă fișele medicale, ce i s-a prescris, ce i s-a administrat în timpul intervențiilor. Este un punct de plecare. Deci în primul rând trebuie să știe ce medicamente i s-au administrat și în ce moment”, a spus președintele ANAD, printe altele.