Prima acțiune la lotul național a noului selecționer nu e lipsită de tulburări. Trecut pe lista inițială a convocărilor preliminare, Alexandru Băluță a sărit din schema jocurilor de pregătire cu Grecia (București, 25 martie) și Israel (Netanya, 29 martie), iar soția sa a postat imediat pe Facebook un mesaj de revoltă.
”Aș putea spune multe, dar mă abțin și de data asta! Visăm la rezultate frumoase de la ECHIPA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI, dar convocările sunt făcute cu ochii închiși fără a se ține cont de rezultate, goluri, dorință, muncă, etc ! (nu mă refer la toți )”, a scris Diana Băluță pe contul său de pe rețeaua socială.
Din capitala Ungariei, unde evoluează la Akademia Puskas, locul 2 în ierarhia la zi a țării vecine, mijlocașul de 28 de ani a explicat: ”Diana n-a spus nimic deplasat. Dorința mea de a veni la lot e enormă și nu sunt genul de om care să-și controleze emoțiile nonstop. Mă doare că nu voi fi acum la națională, dar accept și înțeleg situația. Bine, nici nu sunt un jucător care să fi fost o prezență constantă, dar, la orice convocare, am venit cu sufletul deschis și nu m-a interesat nimic altceva. De exemplu, la amicalul cu Anglia am venit din vacanță și nu m-a preocupat niciun pic acest detaliu. Mă simt un jucător complet când îmbrac tricoul României și așa va fi mereu”.
Băluță consideră că a contat acum și alt amănunt: ”Am primit un cartonaș roșu care s-a tradus prin patru etape de suspendare. A fost o pauză care m-a cam scos din ritm. Într-un fel, mi-am făcut-o cu mâna mea și uneori mai și plătești. Am trecut și prin Covid. Din aceste motive, mă așteptam pe undeva să nu fiu păstrat în lot pentru aceste amicale. Dar părerea de rău rămâne. Muncesc mai departe, să fiu apt pentru partidele oficiale din iunie, când începe Liga Națiunilor”.
”Dacă luăm patru puncte cu Bosnia și Muntenegru, în primele două jocuri din campanie, vom merge altfel mai departe”, continuă discursul lui Băluță. Vede o grupă complicată pentru ”tricolori”: ”Va fi dur începutul cu patru întâlniri în 12 zile. Probabil că totul se va decide atunci în mare parte. Ce ne-a lipsit în ultima vreme au fost încrederea și curajul, pe fondul lipsei de rezultate. Nu e plăcut. Trebuie să ne mobilizăm să pornim altfel viitoarea campanie. Să ne gândim mai puțin la alții și mai mult la noi”.
Se bucură că, una peste alta, îi merge bine în Ungaria: ”Suntem pe locul secund, urmează etapa viitoare meciul de acasă cu liderul Ferencvaros, de care ne despart acum șapte puncte. Dacă batem, ne apropiem în coasta lor, dar va fi dificil să luăm titlul. Oricum, obiectivul e clasarea în primele trei poziții, dar locul doi e cel mai realist”.
E coleg cu un ucrainean, Artem Favorov, om de bază la Puskas: ”Îngrozitor e să vorbesc despre acest război din vecini! Îmi închipui ce durere e în sufletul oamenilor și mă uit la coechipierul meu, care e foarte îngrijorat din cauza părinților, aflați în Kiev. Sunt în siguranță, deocamdată, dar nu știi ce-ți rezervă ziua de mâine. Fratele său, tot fotbalist, și-a luat familia și a reușit să plece”.
Nu uită Universitatea Craiova: ”Sincer, mă așteptam să tragă la titlu în acest sezon, dar au pierdut prea multe puncte cu echipe mai slab cotate și s-a năruit visul. Poate vor reuși să termine pe locul doi, deși e tare complicat. Așa e însă la noi, la olteni: suntem excesiv de optimiști, vorbim prea mult, dar trebuie să mai și demonstrăm pe teren! Îmi pare foarte rău că nu mai sunt șanse pentru campionat. Sunt convins că s-ar fi umplut stadionul meci de meci dacă echipa era aproape de titlu. Reghe e foarte potrivit acolo, dacă va avea continuitate și va păstra nucleul lotului, poate se schimbă lucrurile sezonul viitor”.