Manchester United a surprins atunci când, după despărțirea de Ole Gunnar Solskjaer, l-a ales ca manager interimar pe Ralf Rangnick, neamțul de 63 de ani pe care Lokomotiv Moscova tocmai îl recrutase în iulie ca head of sports and development.
Germanul a impresionat prin filozofia sa la un interviu cu trei executivi din staff-ul ”diavolilor”, directorul de dezvoltare John Murtough, directorul tehnic Darren Fletcher și vicepreședintele Ed Woodward, iar mutarea s-a operat cu un contract până în 2024. Neamțul va rămâne consilier la United încă doi ani după mandatul-flash din actualul sezon pe banca unuia dintre cele mai mari cluburi din lume.
Omul ajuns acum pe post de salvator la Manchester a fost la un pas să preia chiar echipa națională a României! Se întâmpla în vara lui 2016, când, după Europeanul trist din Franța, Anghel Iordănescu încheia aventura în fruntea ”tricolorilor” cu un amar 0-1 contra Albaniei, iar FRF începea căutările pentru un nou selecționer.
”Pista Germania” a fost cea adoptată atunci, Răzvan Burleanu avea să-l aleagă finalmente pe Christoph Daum, care a ”jucat” însă finala pentru postul de la București cu Ralf Rangnick! Acesta tocmai promovase ca antrenor în Bundesliga cu RB Leipzig, proiect în spatele căruia a stat din 2012 din postura de director de dezvoltare.
E omul care a lansat, practic, pe orbită gruparea din estul Germaniei, ajunsă între timp până în semifinalele Champions League, ediția 2019-2020. De altfel, Rangnick a condus întreaga divizie de fotbal de la Red Bull, având în subordine inclusiv pe Salzburg, New York RB și Bragantino (Brazilia), toate aflate în portofoliul companiei.
Și fenomenul Hoffenheim tot lui îi aparține: a inventat și remodelat un club din L3, pe care l-a adus în numai doi ani în Bundesliga, unde rezistă și azi. Și i-a oferit aici prima șansă de a fi manager lui Thomas Tuchel, căruia i-a încredințat grupa U15. Cu Schalke a terminat pe locul 2 în 2005, iar cu RB Leipzig a terminat pe poziția 3 în 2019.
Rangnick a intrat în 2016 pe radarul FRF prin intermediul preparatorului fizic Christos Papadopoulos, absolvent de IEFS în 1988, bun vorbitor de limba română, stabilit de mulți ani în Germania, unde lucrase și cu actualul manager de la United. Recrutat la federație prin Andrei Vochin, consilierul lui Burleanu, ”Papa” va și intra ulterior în staff-ul lui Daum și, pentru un an, va conduce departamentul de profil din FRF.
Papadopoulos lucrase cu Rangnick la Schalke (2004-2005), îl cunoștea foarte bine, iar recomandarea a venit cumva firesc. Cei doi au avut o relație specială la Gelsenkirchen.
„Îi datorez faptul că nu mai sunt un grec. La un moment dat, după un meci, el, general managerul Rudi Assauer și Otto Rehhagel stăteau de vorbă împreună. Când am ajuns, Rudi a strigat: «Uite, a venit și grecul».
Ralf a răspuns: «Tipul nu e un grec. Grecii pe care îi cunosc sunt diferiți. El e un șvab veritabil, ca mine». De atunci sunt șvab. Tehnic, nimeni nu l-a putut păcăli pe Ralf. Pentru standardele Schalke, era foarte modern și a adus lucruri pe care nu le știam înainte, mai ales în ceea ce privește tactica și discursul dinaintea jocurilor”, povestea ”Papa” în 2012 pentru presa germană.
La București însă, Daum i-a luat fața lui Rangnick prin prisma CV-ului său mai spectaculos și a performanțelor net superioare în Germania (titlu și Supercupa cu Stuttgart), Turcia (3 titluri, o Cupă și o Supercupă cu Beșiktaș și Fener) și Austria (titlu și Cupa cu Austria Viena). Asta chiar dacă era vorba despre succese obținute chiar și cu un sfert de veac înainte!
Daum puncta la capitolul rezultate, imagine și șarm, Rangnick era un creator de echipe, fără aura publică a conaționalului său, care ieșise însă din circuit de 2 ani în momentul în care FRF l-a instalat la echipa națională. A rezultat un mandat dezastruos, cu ratarea calificării la CM 2018 și demiterea spre finalul unei campanii compromise încă de la jumătatea drumului.
După experiența de la reprezentativa României, Daum n-a mai prins absolut niciun contract în fotbal.
În schimb, Rangnick, cu doar cinci ani mai tânăr, 63 vs 68, a continuat să fie în prim-plan: a dus pe Leipzig în UCL (2019), a gestionat până în 2020 grupul de cluburi din curtea Red Bull urcate la o valoare de piață de 1,2 miliarde de euro de la 120 milioane de euro, a fost la un pas să preia pe Milan în vara lui 2020, a trecut cu numai câteva luni în urmă în board-ul lui Lokomotiv Moscova, iar acum preia pe Manchester United, cu un mandat complex până în 2024.