Elina Svitolina (27 de ani, locul 27 WTA) nu vrea să mai joace tenis pentru moment, fiind afectată de războiul din Ucraina. Organizatorii turneului WTA 125 BCR Iași Open vor să o convingă să joace în România.
Svitolina tocmai a anunțat că nu va participa la Roland Garros, al doilea turneu de Grand Slam al sezonului. Turneul de la Paris va avea loc în perioada 22 mai – 5 iunie.
Fostul antrenor al Simonei Halep, Daniel Dobre, este directorul turneului WTA de la Iași. Acesta încearcă acum să o convingă pe Elina Svitolina să se înscrie. Turneul din Copou va avea loc în perioada 1-7 august. Competiția este dotată cu premii totale în valoare de 115.000 de dolari.
Înscrierile în general se termină cu patru săptămâni înainte de începerea tabloului, asta înseamnă că undeva pe 4-5 iulie vom ști cine participă la Iași. Pot fi jucătoare între primele 50 și primele 200 din lume la fete, iar turneul de fete are două wild-card-uri rezervate special pentru primele 50 de jucătoare ale lumii.
Noi o să încercăm să invităm jucătoare, de exemplu ne gândim să o invităm pe Elina Svitolina, din Ucraina. Ea este implicată în problema refugiaților, știe că România este o țară care ajută foarte mult. Iașiul, care este foarte aproape de graniță, este un oraș care participă activ la toate problemele și la rezolvarea lor.
Deci putem avea jucătoare de la 20 până la 200 la fete și între 50 și 300 la băieți (n.r. – turneul băieților de la Iași va avea loc în perioada 11- 17 iulie). Este greu de spus ce jucătoare din România vom avea, pentru că înscrierile se termină târziu și mai sunt încă două luni în care fetele pot face puncte.
Va fi foarte relevant clasamentul la data înscrierii. Dar poate să joace oricine. Poate să joace Sorana Cîrstea, Simona Halep dacă vrea, poată să joace Irina Begu. Realist vorbind sperăm să vină fetele undeva între locurile 70 și 150″, a spus Daniel Dobre, citat de ProSport.
Războiul din Ucraina a izbucnit pe 24 februarie, când președintele rus Vladimir Putin (69 de ani) a ordonat trupelor să invadeze țara vecină. Mii de oameni au murit de atunci și milioane de cetățeni s-au refugiat în alte țări.