În 2024, în România se vor organiza alegeri prezidențiale. Prin urmare, partidele politice fac deja pregătiri cu privire la desemnarea candidaților pentru Palatul Cotroceni. Cine l-ar putea înlocui pe Klaus Iohannis, ne arată un sondaj realizat de INSCOP Research. Iată cine sunt favoriții.
După alegerile prezidențiale din toamna lui 2024, România va avea alt președinte. Acum, liderii partidelor politice din țara noastră se luptă pentru voturile puse în joc la cursa pentru Cotroceni. Ei bine, un candidat independent ar putea să le dea planurile peste cap.
De curând, INSCOP Research a realizat un sondaj cu privire la intenția actuală de vot a românilor. Mulți ar rămâne surprinși de rezultatele sondajului cu pricina. Dacă alegerile prezidențiale ar avea loc în acest weekend, românii l-ar alege pe Mircea Geoană, cu 26,2% din voturile exprimate, potrivit sondajului. Pe celelalte poziții se află:
Într-un al doilea scenariu, în care secretarul general adjunct al NATO nu este luat în calcul, Marcel Ciolacu ocupă prima poziție cu 27,4% din voturi. În această situație, locul al doilea ar fi ocupat de Diana Șoșoacă, cu 19,1% din voturile exprimate. George Simon ar fi situat pe a treia poziție cu 18% din voturi.
”INSCOP Research a testat două scenarii de vot pentru alegerile prezidențiale, unul care include doar liderii principalelor partide politice în calitate de candidați, iar altul care îl include și pe Mircea Geoană în calitate de candidat independent alături de liderii politici”, a declarat directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac.
Datele sondajului, realizat la cererea News.ro, au fost culese între 20 și 27 noiembrie, anul curent. Metoda de cercetare a fost interviu prin chestionar, prin metoda CATI (interviuri telefonice). La sondaj au participat nu mai puțin de 1.100 de persoane cu vârsta de 18 ani și peste.
”Comparativ cu luna septembrie, observăm ușoare creșteri ale intenției de vot pentru Mircea Geoană, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, dar și o creștere mai mare în cazul Dianei Șoșoacă, evoluție care se corelează cu scăderea intenției de vot pentru George Simion.
Practic, la fel ca și în cazul votului pentru partidele politice se observă faptul că Diana Șoșoacă și George Simion concurează pe același segment de votanți, ceea ce înseamnă că o creștere a unuia determină automat scăderea intenției de vot pentru celălalt”, a adăugat Remus Ștefureac, conform sursei citate.