Simona Halep se află în vârful tenisului mondial deja de 10 ani, iar acest lucru a influențat decisiv consumatorii de sport din România să se orienteze cu precădere către acest joc în această perioadă. Astfel, „sportul alb” a reușit recent performanța de a detrona fotbalul în preferințele românilor. Fapt extrem de greu de crezut în urmă nu cu mult timp.
La această concluzie au ajuns cercetătorii de la divizia Atletiq din cadrul agenției Ideologiq. În urma unui studiu realizat în luna noiembrie a anului trecut, a reieșit că 74.1% din consumatorii de sport din România aflați în mediul urban urmăresc la televizor competiții de tenis. Fotbalul se află pe poziția a doua în acest clasament, la mică distanță, fiind preferat de 73.3% din fanii sportului din România.
Topul continuă cu gimnastică, urmărită de 51.2% dintre pasionații de sport, handbal 48.3%, patinaj 35.7%, atletism 33.2%, biliard/snooker 29.6%, baschet 26.7%, ciclism 26.1%, ski 25.2% și sporturi cu motor 24.6%.
Este destul de evident că această „performanță” reușită de tenis în România este influențată în mod direct de rezultatele obținute de Simona Halep în ultimii ani. Jucătoarea ajunsă la 30 de ani a fost lider mondial pentru o perioadă destul de lungă de timp, a câștigat două turnee de Grand Slam și alte turnee importante și a mai jucat și multe alte finale.
De asemenea, România a avut mai mereu în ultimii ani 5-6 jucătoare în top 100 WTA. Nu mai departe de ediția din acest an a turneului de la Australian Open țara noastră a fost reprezentată în turul doi de nu mai puțin de 5 jucătoare, respectiv Simona Halep, Sorana Cîrstea, care au ajuns până în optimile de finală în cele din urmă, Irina Begu, Jaqueline Cristian și Gabriela Ruse.
Mai mult, rezultatele bune din circuitul WTA obținute de jucătoarele românce s-au reflectat și asupra echipei de FED Cup a României, care și-a făcut loc în ultimii ani în elita mondială. Astfel, este normal ca interesul consumatorilor de sport din țara noastră să crească atât de mult încât să eclipseze chiar și „sportul rege”.
Dacă România stă foarte bine în ceea ce privește consumul de la televizor al sportului, nu același lucru se întâmplă și în cazul participării oamenilor la evenimentele sportive ca spectatori.
Conform acestui studiu care a fost realizat pe un eșantion de 1009 adulți din mediul urban, doar 28% dintre aceștia au declarat că urmăresc competiții sportive de la fața locului. Asta în condițiile în care nu mai puți de 69.2% dintre ei vizionează diverse sporturi de la televizor sau în online.
Mai mult, acest fenomen ar trebui să fie cu atât mai îngrijorător pentru oamenii care conduc sportul românesc cu cât în România au apărut în ultimii ani destule arene sportive noi, ultramoderne. Acest lucru poate însemna că oamenii nu sunt mulțumiți de produsul pe care îl primesc, astfel încât să se deplaseze până la stadion sau sală.