Edi Iordănescu a recunoscut la Playsport Live că poate părăsi naționala încă din toamna acestui an. Selecționerul a dezvăluit în cadrul interviului acordat lui Justin Gafiuc că nu este deloc mulțumit de program.
România va avea două meciuri amicale în luna martie. Apoi, Edi Iordănescu va începe campania pentru Liga Națiunilor. Va fi un program infernal al tricolorilor, iar tehnicianul este convins că mandatul său se poate termina abrupt.
Edi Iordănescu are ca obiectiv calificarea la Euro 2024. Totuși, Răzvan Burleanu i-a trasat și locul 1 sau 2 în Liga Națiunilor. Pentru a reuși, Edi Iordănescu a spus la Playsport Live că este deschis către sfaturile oamenilor cu experiență din fotbal.
„Sunt multe lucruri care mă pot inspira din experiența tatălui meu. Mă bucur de acest suport a lui, sunt lucruri firești, sunt lucruri normale.
Deschiderea pentru tatăl meu este totală. M-aș bucura să ne confundăm nu doar ca vârstă, ci și ca rezultate. Atunci înseamnă că fotbalul românesc ar fi mai bine.
Am fost criticat că în anumite cazuri nu am avut continuitate sau nu am dus contractele la capăt. Dacă luați toate experiențele mele, toate unde am dus contractele la capăt, am îndeplinit obiectivele.
În contractele pe care nu le-am dus la capăt, în momentele în care am plecat am avut motive clare. Mai mult decât atât, echipele respective erau mult mai bine decât în momentul în care le-am preluat.
Luați caz cu caz, inclusiv experiența din Bulgaria. Dacă m-am lovit de niște lucruri în care eu am considerat că îmi încalc valori și principii și am plecat, am fost pus la zid. Dacă continuam, cu siguranță eram pus la zid că nu am verticalitate și fac compromisuri”, a declarat Edi Iordănescu la Playsport Live.
„La fel și în acest caz (al naționalei – n.r.) Din punctul meu de vedere, se aseamănă foarte mult.
Dacă refuzam acest obiectiv intermediar, toată lumea spunea că nu am avut încredere, că nu am avut curaj și nu mi-am însușit.
Dacă l-am acceptat, am văzut că au fost și păreri contra, că nu-i normal. Nu am acceptat în orice condiții.
Am încredere în potențialul naționalei, în potențialul individual al jucătorilor. Da, există un risc pentru mine, pentru cariera mea, pentru imaginea mea ca undeva la finalul anului să nu îndeplinim acest obiectiv, să ne așezăm la masă și să se poată încheia contractul.
Dar sunt sigur că cu ajutorul lui Dumnezeu nu ne vom lovi de un astfel de moment”, a mai spus Edi Iordănescu.
„Cred că trebuie să rămânem echilibrați și se poate întâmpla orice. Poți să mergi să faci două egaluri și apoi să câștigi două meciuri acasă. Și devii favorit să câștigi grupa.
Chiar dacă ai o strategie, îți faci o prognoză, nu putem să cădem așa ușor în prăpastie.
Dar pot să spun că nu îmi place calendarul. În sensul în care nu îmi place să avem patru jocuri în timp așa scurt. Timpul e cel mai mare inamic.
Avem nevoie să aducem jucătorii și să creăm o identitate. Să îi unificăm, să le dăm niște repere clare. Timpul pentru mine este extrem de important. În momentul în care ai patru jocuri în mai puțin de 12 zile, e nevoie de o strategie, clar.
Nu vreau foarte multe schimbări, dar va fi imposibil ca un jucător saă joace toate patru meciurile și la capacitate maximă.
Vom gândi o strategie clară. Nu îmi place și mă pune în gardă acest program.
Deși mi-ar plăcea să spun că suntem favoriți, nu pot să fac această afirmație. Nu îmi construiesc alibiuri. Vom ținti primul loc, dar din ce am văzut toate jocurile vor fi de foc. Sunt jucători extrem de valoroși, sunt echipe care ne atrag atenția prin niște rezultate.
Îmi aduc aminte aici de Ucraina – Bosnia 1-1, de Franța – Bosnia 1-1, de Muntenegru, de Finlanda care a fost recent la un turneu final. Au multe atuuri, dar trebuie să demonstrăm încredere, să țintim sus. Să strângem rândurile. Să avem o mentalitate competitivă, altfel vom avea dezamăgiri.
Vor fi deplasări grele, cu echipe foarte determinate, bine organizate, combative. Avem calități tehnice, dar am văzut calități și la Bosnia, și la Muntenegru. Vor fi jocuri de care pe care. Cuvântul cheie va fi echilibru și să încercăm să fim pragmatici.
La ce am văzut, vor fi jocuri deschise oricărui rezultat. Probabil că veți vedea abordări mult mai echilibrate decăt ce ați văzut în ultima perioadă.
Eu am încredere ca putem sa ne ridicăm nivelul și să câștigăm jocurile”, a mai spus Edi Iordănescu la Playsport Live.
4 iunie 2022 – Finlanda – Bosnia și Herțegovina (19:00), Muntenegru – ROMÂNIA (21:45)
7 iunie 2022 – Bosnia și Herțegovina – ROMÂNIA (21:45), Finlanda – Muntenegru (21:45)
11 iunie 2022 – Muntenegru – Bosnia și Herțegovina (16:00), ROMÂNIA – Finlanda (21:45),
14 iunie 2022 – Bosnia și Herțegovina – Finlanda (21:45), ROMÂNIA – Muntenegru (21:45)
23 septembrie 2022 – Bosnia și Herțegovina – Muntenegru (21:45), Finlanda – ROMÂNIA (21:45)
26 septembrie 2022 – Muntenegru – Finlanda (21:45), ROMÂNIA – Bosnia și Herțegovina (21:45)