Drama care a topit sufletul familiei Hagi. Istoria durerii, trecută prin ochii copilului

30 08. 2021, 23:37

Kira Hagi, copilul cel mare al familiei Hagi, a povestit prin ce chinuri au trecut strămoșii săi. O poveste despre viață, despre luptele duse de strămoșii ei pentru supraviețuire.

Drama care a topit sufletul familiei Hagi, povestită de actrița Kira Hagi

Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Digi 24, în urmă cu 2 ani, Kira făcea câteva mărturisiri dramatice despre istoria familiei Hagi. Mai exact, despre chinurile prin care a trecut străbunicul ei și nu numai.
În vârstă de 25 de ani, Kira este copilul cel mare al familiei Hagi și practică actoria de ani buni. Ea și-a finalizat studiile la New York și Londra, iar în 2019 a jucat și în primul film românesc. Este vorba despre producția cinematografică „Între Chin și Amin”, producție semnată de regizorul Toma Enache.
Filmul este o dramă extrem de dură care expune ororile prin care au trecut deținuții din închisorile comuniste, în cei mai negri ani ai regimului.

„Între Chin și Amin” studiază în mod explicit „Fenomenul Pitești”, care a dus la torturarea a mai multor intelectuali și oameni care se opuneau regimului din acea vreme.
De menționat este faptul că străbunicul actriței Kira Hagi a trăit toate aceste orori pe pielea lui. Fata cea mare a lui Gheorghe Hagi a aflat totul de la bunicul ei, care nu s-a sfiit să îi povestească anumite episoade dramatice.

Kira Hagi nu știa despre „Fenomenul Pitești”

În filmul „Între Chin și Amin”, Kira Hagi joacă rolul tinerei Tana, sora personajului principal Tase Caraman. Ea a recunoscut că i-a fost destul de greu să intre în pielea personajului, într-un film atât de dramatic.

Personajul meu este o fată luptătoare, foarte modestă, care a luptat foarte mult pentru familia ei. A fost greu, pentru că eu nu știam despre Fenomenul Pitești, din păcate nu am învățat la școală, dar am descoperit datorită – și îi mulțumesc mult – lui Toma (regizorul – n.r.) ce s-a întâmplat în partea aceasta a istoriei României”, declara sora mai mare a lui Ianis Hagi.

Kira Hagi: „Este dur pentru oricine să vorbească despre aceste lucruri tulburătoare”

Tânăra actriță recunoștea că filmul „Între Chin și Amin” a trezit în ea dorința de a afla și mai multe lucruri despre „Fenomenul Pitești”:

Da (n.r. – a vorbit), cu bunicul meu. Tatăl lui, străbunicul meu, a fost închis în lagărul de la Aiud. Și în timp ce filmam (bunicul o aducea pe Kira Hagi în fiecare zi, dimineața și seara, la Jilava, la filmări – n.r.), a fost un moment de vindecare între noi doi, în care el mi-a povestit despre viața lui și despre cum a suferit când tatăl lui era închis.
O știam (n.r. – povestea), dar vag, foarte vag. Nu se vorbea foarte mult, pentru că este foarte dur pentru oricine care a trecut prin momentele acestea să aibă curajul să povestească despre aceste lucruri tulburătoare. Bunica mea, tot așa, unchiul ei, papu Cota, a fost închis la Pitești. I-am spus lui Toma…”, a spus Kira Hagi.

Toma Enache, impresionat de dezvăluirea Kirei:

– Am zis: Vreau să-l cunosc, dacă a fost și la Pitești… Am fost să-i iau un interviu, să-mi povestească din lucrurile întâmplate acolo și l-am și filmat și a rămas caseta – între timp el ne-a părăsit, nu mai trăiește, dar au rămas acele mărturii pe care ni le-a făcut atunci și m-a entuziasmat cum spunea, apropo de familie… se uita la soția lui, avea 80 și… nici nu știu, foarte în vârstă…și spunea: Uitați-vă cât de frumoasă e! Ca-n ziua în care am cerut-o de nevastă! L-a așteptat 10 ani, 12 ani de pușcărie, veneau cu declarații să spună că soția lui vrea să divorțeze, să divorțeze și el, și invers, și ei spuneau: Nu, nu, sunt sigur că soția mea mă așteaptă să ies de aici și n-o să divorțeze de mine niciodată. Și iată că au trăit până la adânci bătrâneți, cum se spune, împreună”, a povestit regizorul Toma Enache.

Kira Hagi: „Pentru mine a fost important că bunicul meu a avut curajul să-mi povestească despre suferința lui”

Kira Hagi îi este recunoscătoare bunicului pentru că a avut curajul să îi vorbească deschis despre toate acele orori:

Pentru mine a fost foarte important că bunicul meu a avut încredere și curajul să-mi povestească despre suferința lui. Nu e ușor să fim vulnerabili și să povestim despre momente din viața noastră când ne simțim forțați, umiliți. A fost un moment care pe mine m-a impresionat foarte mult”, a spus Kira Hagi.

Aproximativ 800.000 de persoane și-ar fi pierdut viața în acea perioadă tragică

Regizorul Toma Enache a dedicat filmul „Între Chin și Amin” tuturor celor care au suferit în pușcăriile comuniste:

În memoria tuturor acestor oameni care au pătimit și au suferit în acele pușcării comuniste – au fost 44 de penitenciare pentru deținuți politici și 77 de locuri de muncă forțată, în care – statisticile diferă – unele dintre ele spun că au pătimit 3 milioane de oameni și au murit aproape 800.000, altele spun că mai puțini. Eu făceam o comparație: și dacă ar fi fost doar 50.000, imaginați-vă că mergem pe stadion la Arena Națională. Când ieși de acolo, trec puhoaie de oameni pe lângă tine, continuu, zeci de minute. Toți oamenii ăia au fost uciși în pușcăriile comuniste de după 1945”, a spus regizorul Toma Enache, potrivit Digi24.

Hagi și Fatih Terim, întâlnire de gradul zero la Constanța. Eveniment important la malul mării.