În vara anului 2020, Ionuț Negoiță ceda pachetul majoritar de acțiuni de la Dinamo București. În locul lui a venit un grup de oameni de afaceri spanioli, în frunte cu Pablo Cortacero. Aceștia anunțau investiții majore în echipă, în infrastructură și în academie. Promisiunile acestea s-au dovedit a fi minciuni, iar echipa trece astăzi prin cea mai dificilă perioadă din istorie.
La capătul sezonului 2019/2020, „câinii” se regăseau pe loc retrogradabil, cu cinci meciuri de jucat. Decizia Federației Române de Fotbal a fost să mărească numărul de echipe de la 14 la 16, iar Dinamo nu a mai disputat nicio partidă rămasă, salvându-se astfel. Pauza competițională a însemnat preluarea de către Cortacero a clubului, iar, mai apoi, au fost aduși jucători cu CV-uri impresionante pentru Liga 1, precum și cu salarii pe măsură.
Pe lângă fotbaliștii aduși în „Ștefan cel Mare”, pe banca tehnică a fost pus Cosmin Contra, iar dinamoviștii își puneau speranțele în „Guriță”. Acesta a fost la cârma echipei ultima dată când „câinii” s-au bătut, cu șanse reale la titlu, în sezonul 2016/2017. Rând pe rând, în „Groapă” au fost aduși și au fost prezentați fotbaliști precum Aleix Garcia (trecut pe la Manchester City), Juan Camara sau Borja Valle, al cărui salariu era de aproximativ 33.000 de euro pe lună, cel mai bine plătit fotbalist din Liga 1 în acel moment.
În ciuda numelor afișate în teren, dar și pe bancă, Dinamo a avut un start foarte slab de stagiune. „Câinii” obțineau puncte foarte greu, jocul era greoi, iar lucrurile au început încet, dar sigur să devină instabile. Pablo Cortacero a dispărut, nu a dat niciun ban la echipă, iar jucătorii au început să protesteze la adresa conducerii. Ulterior, cu puțin înainte de pauza de iarnă din acel moment, jucătorii străini și-au depus memorii pentru a deveni liberi.
Unii au plecat pe cale amiabilă, unii au depus memorii la FIFA, ulterior recuperându-și cel puțin o parte din salarii, alții au rămas la echipă (Janusz Gol sau Adam Nemec). Dintre cei aduși atunci, doar Andrei Radu, fotbalist crescut în curtea lui Dinamo, mai este și astăzi în „Groapă”.
Mai jos este lista cu jucătorii aduși în „era Cortacero” și echipele pentru care evoluează, precum și liga și cota de piață.
Suporterii nu au stat cu mâinile în buzunar. Aceștia au pus mână de la mână pentru a salva echipa. În ianuarie 2021, prin DDB, suporterii dinamoviști au preluat conducerea clubului și, prin eforturi considerabile, au reușit să țină echipa pe linia de plutire.
Pe banca tehnică s-au perindat mai mulți tehnicieni, iar soluția câștigătoare a fost Dușan Uhrin jr. Acesta a salvat Dinamo de la retrogradare, fiind chiar aproape de o clasare pe o poziție ce ar fi permis prezența la barajul pentru UEFA Conference League.
Pentru a salva corabia, au fost aduși, prin diverse surse, mai mulți fotbaliști. O parte din ei au fost doar într-o „plimbare în parc”, pe când alții au pus umărul la salvare. Aceștia sunt următorii:
Dintre aceștia, Raul Albentosa, fundaș cu aproape 100 de prezențe în La Liga, și-a asumat rolul de lider al apărării și a fost punct fix. Morsay, deși criticat de suflarea dinamovistă, a reușit goluri decisive în ultimele etape. Mai apoi, Filip se află încă la Dinamo, pe când ceilalți fotbaliști nu și-au adus aportul la echipă, decât poate, în sens negativ.
Akpala a bifat câteva minute, după care s-a accidentat, Blejdea nu a reprezentat o prezență care să aducă goluri sau pase de gol, Nepomuceno parcă mai mereu „pufos”, iar Kongshavn a fost folosit de nevoie, singurul punct de referință legat de el fiind meciul de la Cluj, unde CFR a câștigat, greu, cu Dinamo în 9 oameni din minutul 35.