Din cauză că nu au putut îndeplini cerințele UEFA, două orașe de pe Bătrânul Continet pierd organizarea EURO 2020. Forul continental a mutat meciurile în alte două orașe europene, dar situația într-una dintre grupele turneului final devine complicată.
Inițial, Bilbao și Dublin se aflau pe lista orașelor gazdă ale turneului final EURO 2020. Chiar dacă pandemia de coronavirus a amânat competiția cu un an și încă nu sunt semne că scăpăm prea curând, UEFA își dorește ca meciurile de la EURO să se desfășoare cu spectatori în tribune. E, de fapt, o condiție a forului continental, ca la meciuri arenele să fie ocupate la minimum 25 la sută din capacitate. Bilbao și Dublin nu și-au putut lua angajamentul că vor asigura accesul spectatorilor în arene. Prin urmare, Comitetul Executiv al UEFA a decis să renunțe la cele două orașe. Pe lista orașelor gazdă au intrat Sevilla și Sankt Petersburg.
Astfel, meciurile de la Bilbao au fost mutate la Sevilla, iar cele de la Dublin tocmai în Rusia, la Sankt Petersburg. Se complică situația echipelor din Grupa E, ale cărei meciuri erau programate la Bilbao și Dublin. Dacă Bilbao a fost înlocuit tot cu un oraș din Spania, soluția pentru înlocuirea capitalei Irlandei vine din Rusia, de la Sankt Petersburg. Din Grupa E fac parte Polonia, Suedia și Slovacia.
Pe Arena Națională din București sunt programate patru meciuri de la turneul final EURO 2020. Trei meciuri din Grupa C și o optime de finală. După cum a dat asigurări ministrul Tineretului și Sportului, Carol-Eduard Novak, meciurile din capitala României se vor desfășura cu spectatori în tribune.
Oficialitățile din țara noastră vin în sprijinul UEFA, în perspectiva turneului final al Campionatului European. Forul continental nici nu concepe ca întrecerea să nu se dispute cu suporteri în tribune. În acest context, ministrul Tineretului și Sportului, Carol-Eduard Novak, a venit recent cu o veste extraordinară. Vom avea meciuri cu suporteri în tribune la EURO 2020! La București, pe Arena Națională! La meciurile de la EURO 2020 organizate la București, vor asista maxim 13.000 de spectatori, ceea ce înseamnă 25 la sută din capacitatea Arenei Naționale. Cerința minimă a celor de la UEFA.
În perspectiva EURO 2020, gazonul natural de pe Arena Națională a fost înlăturat, iar în locul său a fost montat un gazon hibrid. Noul gazon hibrid, ceea ce înseamnă iarbă naturală montată pe un covor artificial, e gata să-și primească actorii principali. Ce secret ascunde un astfel de gazon? Durata de viață a acestuia a dus la montarea sa pe Arena Națională.
Alegerea unui gazon hibrid vine pe trendul încălzirii globale. În România, ca să ai evenimente fotbalistice de calitate, trebuie să le joci pe gazon hibrid. Rata de supravieţuire a gazonului este mult mai bună, uzura este mai scăzută. Un gazon natural supravieţuieşte dacă se joacă pe el până în 40 de meciuri într-un sezon, dacă se joacă peste 40, trebuie schimbat”, a declarat Florin Șari, manager proiect EURO 2020.
Grupa C
Austria – Macedonia de Nord (13 iunie, ora 19:00)
Ucraina – Macedonia de Nord (17 iunie, ora 16:00)
Ucraina – Austria (21 iunie, ora 19:00)
Optime de finală
Locul 1 Grupa F versus Locul 3 A/B/C (28 iunie, ora 22:00)
EURO 2020 se va juca cu spectatori în tribune. Cerința UEFA este respectată de București, cel puțin la nivel declarativ.