Edi Iordănescu a surprins pe toată lumea și l-a convocat la echipa națională pe Raul Opruț, fundașul stânga în vârstă de 24 de ani al celor de la Hermannstadt. România va juca două meciuri amicale în perioda următoare, cu Slovenia pe 17 noiembrie, pe Cluj Arena, respectiv cu Republica Moldova, în deplasare, pe data de 20 noiembrie.
Selecționerul a considerat că aceste două partide reprezintă o oportunitate de a testa mai mulți jucători tineri. Așa că a făcut selecția în consecință. Așa a ajuns Opruț primul jucător din istoria lui Hermannstadt care este convocat la naționala mare a României.
Iar povestea sa este cu atât mai interesantă cu cât în 2019 el evolua în Serie C, liga a treia italiană, la Albissola. Acolo, el a fost împrumutat de Genoa, club pentru care a evoluat doar la echipa Primavera. Anterior, fundașul stânga născut la Caransebeș a evoluat și pentru Chievo, echipa care l-a crescut practic, însă tot doar la nivel de juniori.
Totuși, conform Transfermarkt, Genoa a plătit 2.25 milioane de euro în schimbul său în august 2016, pe vremea când avea doar 18 ani. La Hermannstadt a ajuns în iulie 2019 de la Genoa. A impresionat în acest sezon de Superligă și astfel a ajuns să fie convocat de Edi Iordănescu la echipa națională, după ce a bifat și câteva selecții la naționala U21.
Raul Opruț a vorbit despre perioada petrecută în Italia. El a apreciat că această experiență a fost decisivă în dezvoltarea sa profesională și în progresul său rapid, care l-a adus până la naționala României.
„Perioada din Italia a fost cea mai importantă pentru mine. M-am dezvoltat foarte mult din punctul de vedere al tacticii, al așezării în teren, al tuturor detaliilor cu privire la tacticizarea atât de specifică fotbalului italian. Au fost niște ani esențiali pentru mine, acum pot spune că, dacă nu mă duceam în Italia, nu ajungeam până la echipa națională”, a spus Opruț potrivit sport.ro.
Despre perioada petrecută sub formă de împrumut la Albissola, în Serie C, fundașul stânga a spus: „Nu mă duceam în necunoscut, formația era satelitul clubului Genoa. Atunci am făcut pasul la profesioniști 10-11 jucători de la Primavera.
Eu aveam nevoie să joc, să prind minute și meciuri la seniori. Așa că a fost o decizie bună la acel moment. Dintre foștii coechipieri de la Genoa Primavera, cel mai sus a ajuns Luca Zanimacchia, acum împrumutat de Juventus Torino la Cremonese, tot în Serie A”.
Raul Opruț a dezvăluit că și-a fixat obiectivul de a ajunge în echipa națională „mare” încă de la momentul prelungirii înțelegerii cu Hermannstadt. De asemenea, el și-a făcut și o scurtă caracterizare.
Când am semnat prelungirea, chiar mi-am impus ca obiectiv personal să ajung la echipa națională. Sigur că am avut convocări la juniori sau tineret, dar senzația convocării la prima reprezentativă este incomparabilă.
A fost o bucurie enormă pentru mine, de când eram mic și auzeam la TV imnul la meciurile naționalei mi se făcea pielea de găină.
La început am jucat și mijlocaș central sau atacant, apoi am trecut fundaș central într-o linie de trei sau fundaș stânga, unde am și rămas.
Sunt un fundaș stânga echilibrat, îmi place și faza de atac, dar prima sarcină a unui apărător este defensiva, fundașul trebuie să se apere.
Chiar și de curând, Mister (n.r. – Marius Măldărășanu, antrenorul lui FC Hermannstadt) mi-a atras atenția cât de important este pentru un fundaș acest echilibru”, a mai spus Raul Opruț conform sursei citate.