Novak Djokovic este primul tenisman care a câştigat de cel puţin trei ori fiecare turneu de Mare Şlem. El a cucerit recent titlul de Grand Slam cu numărul 23, după ce l-a învins pe Casper Ruud în finala de la Roland Garros.
Sârbul duce un stil de viață sănătos și are o alimentație adecvată. Care sunt alimentele pe care marele campion din tenis nu le mănâncă niciodată, aflați în paragrafele de mai jos.
Novak Djokovic, tenismenul care a câştigat turneul de la Roland Garros şi şi-a trecut în palmares al 23-lea său titlu de Grand Slam, nu mănâncă orice. El este foarte atent la ce pune în farfurie și și-a schimbat rutina în acest sens încă de tânăr.
Actualul lider mondial a dezvăluit care este secretul unui campion de Grand Slam. În primul rând, evită cât de mult poate să mănânce carne, pește sau orice alte produse de origine animală.
La cei 36 de ani ai săi, Novak Djokovic arată impecabil fizic. Marele campion susține că mâncarea este și ea „responsabilă” pentru nivelul pe care îl oferă astăzi.
Cunoscutul sportiv a povestit că încearcă să mănânce cât mai puțin posibil. Lucrurile se schimbă puțin atunci când se află în vreun turneu, pentru că are tot interesul să îi ofere organismului mai mult combustibil.
În perioada în care nu participă la nicio competiție, Nole încearcă să stea cât mai mult timp fără să se alimenteze pentru a nu irosi foarte multă energie digerând. Sârbul a mărturisit că ține post intermitent, cu pauze de 16 ore în care nu consumă nimic altceva decât apă sau ceai.
Potrivit presei din străinătate, Novak Djokovic are grijă ca apa pe care o bea dis-de-dimineață să nu fie rece. Și asta pentru că este de părere că asta ar însemna să își supună organismul unui efort suplimentar pentru a încălzi apa rece.
Liderul mondial consumă apa fie fierbinte, fie la temperatura camerei.
La micul dejun, Novak obișnuiește să bea suc de țelină. Uneori înlocuiește sucul de țenilă cu un smoothie verde făcut chiar de el, din alge, spanac, spirulina și diferite fructe, precum și alte suplimente.
În zilele în care nu bea nici smoothie, nici suc de țenilă, Nole mănâncă fructe, lucru care îi garantează aportul de vitamine. Așa își potolește și pofta de „ceva dulce”, mai ales că el a renunțat complet la zahăr.
Mănânc foarte multe fructe şi salate în prima parte a zilei. Nu-mi place să consum alimente care au nevoie de multă energie pentru a fi digerate, mai ales în prima parte a zilei, deoarece atunci am nevoie de toată energia mea la antrenament.
Aşa că mă hrănesc light şi adaug, de cele mai multe ori, cereale precum quinoa sau orez sălbatic. Mai mănânc şi cartofi dulci sau normali, la aburi sau fierţi”, a povestit Djokovic într-un interviu.
Djokovic nu consumă niciodată carne roșie. El a renunțat la ea cu ani în urmă, din cauza efortului pe care îl avea corpul ei să-l digere. Sârbul a transmis că preferă carbohidrații precum quinoa, orezul sau pastele, întotdeauna fără gluten. Îi mai plac și cartofii dulci.
La cină, Nole consumă diverse supe de legume și o sursă de proteine, pentru a ajuta la refacere.