Preluarea clubului Dinamo de către omul de afaceri Pablo Manuel Fernandez Cortacero pare a fi una dintre cele mai mari țepe din fotbalul românesc. Echipa de tradiție din „Ștefan cel Mare” riscă să dispară de pe postamentul Ligii 1, criza financiară în care clubul s-a aflat în „era Negoiță” fiind adâncită după ce ibericul a devenit acționar majoritar al SC Dinamo 1948 SA, societatea care deține formația aflată, la zi, pe locul 13 în primul eșalon.
PlaySport.ro vă prezintă elemente neștiute despre situația din „Ștefan cel Mare”, cum s-a ajuns în acest punct, care sunt firmele din spatele omului de afaceri iberic, cu cât a ridicat datoriile SC Dinamo 1948 SA în doar câteva luni și care este suma pe care virat-o în club, dar mai ales cum?
În luna martie a anului trecut, în birourile hotelului RIN Grand din Vitan, sediul clubului Dinamo, Ionuț Negoiță, „patronul” de atunci al SC Dinamo 1948 SA– prin firma Lotus Perfect Products SRL, condusă de George Drăghia, apropiatul său-, primea o ofertă pentru a „vinde” Dinamo. Mai precis cele peste 72% din acțiunile deținute de Lotus Perfect Products SRL în participarea de la SC Dinamo 1948 SA.
Cumpărătorii? Un om de afaceri și fost politician din Alba Iulia, Dorin Șerdean, recomandat la telefon și la ușa lui Negoiță de către Cornel Țălnar, interesat pentru a începe o negociere în numele unui misterios afacerist spaniol. În presă apare numele lui Marin Melero, fost oficial la Getafe și vicepreședinte al Federație Spaniole de Fotbal. La rândul lui, Melero Marin se afla în legătură directă cu Pablo Cortacero, cel care, în trecut, încercase, fără succes, achiziționarea clubului Almeria.
Pentru a fi sigur de bunele intenții ale spaniolilor, dar mai ales de solvabilitatea lor, Ionuț Negoiță a solicitat o garanție de 100.000 de euro, bani pe care Pablo Cortacero i-a virat, în conturile SC Dinamo 1948 SA, în data de 19 Iunie 2020 de la o sucursală a unei bănci din orașul Albolote.
La aproape două luni de la această tranzacție, mai precis în data de 13 August 2020, Cortacero zâmbea larg, cu un tricou al lui Dinamo în mână, dintr-o fotografie postată pe site-ul oficial fcdinamo.ro. Cadrul era însoțit de prezentarea noului acționar majoritar al „câinilor roșii”. (vezi captură).
Cităm:
„București, 13 august 2020. Noul acționar majoritar al clubului nostru este, de astăzi, compania Benel International SA, reprezentată de domnul Pablo Cortacero (foto), anunță Dinamo București prin Biroul de presă.
Pentru prima oară în istoria de 72 de ani a clubului, Dinamo București intră sub patronajul unei societăți internaționale”.
Prezentarea noului acționar majoritar al echipei Dinamo București
Iar aici este nevoie de un stop cadru! Anunțata firmă Benel International SA, despre care s-a spus că este un fond de investiții, nu apare nicăieri în actele Lotus sau SC Dinamo 1948 SA, aceasta fiind pomenită doar în acest comunicat și în declarațiile diferitelor persoane din anturajul lui Cortacero și de către presă, care a preluat, de bună crezare, anunțul de pe fcdinamo.ro.
Mai mult, PlaySport.ro a aflat că, în total, Pablo Cortacero a virat în conturile SC Dinamo 1948 SA suma de 550.000 de euro, alți 450.000 de euro (2,178, 670 lei), pe lângă pomenita sumă de 100.000 de euro din rândurile de mai sus, fiind alimentați, ulterior, din conturile firmei Complejo NS Albolut. Cortacero este prezentat ca administrator la această societate cu, atenție, un capital social de 7270 euro!
Pe lângă acești bani, pe Cortacero, Dinamo l-a mai costat alți 2000 de lei. Da! Ați citit bine. Conform Fanatik.ro, spaniolul a preluat Lotus, nu printr-o cesiune de acțiuni, ci printr-o majorare de capital, de la 200 de lei, la 2000 de lei. O variantă mai simplă, mai ieftină și mai rapidă. Decizia a fost publicată, așa cum este procedura legală, în Monitorul Oficial. Când? În aceeași zi cu prezentarea oficială a lui Cortacero în postura de reprezentant al Benel International SA pe site-ul oficial al lui Dinamo.
13 August 2020. Pe scurt, de la această dată, Pablo Cortacero devine majoritar în cadrul Lotus Perfect Products SRL, cu 91%, adică 200 de părți sociale, iar Lotus este acționarul majoritar al SC Dinamo 1948 SA, 72, 87%. Ulterior, mai precis în septembrie, Cortacero preia și restul de 9% de la George Drăghia.
Totuși, există un totuși cu foarte multă greutate. În momentul în care i-a cedat firma Lotus lui Cortacero, Negoiță, căci despre el e vorba, Drăghia este o simplă fantoșă a patronului de RIN, a pus interdicție de înstrăinare pentru acțiunile pe care Lotus Perfect Products SRL le deține în cadrul SC Dinamo 1948 SA. Această mențiune de valoare apare în Registrul Acționarilor SC Dinamo 1948 SA. (vezi facsimil 3).
În traducere, Cortacero nu poate vinde acțiunile de la Dinamo fără acordul lui Ionuț Negoiță!
Pe lângă cei 550.000 de euro pe care i-a virat în conturile SC Dinamo 1948 SA, în lunile în care s-a aflat în fruntea clubului, până să fie tras pe linie moartă de aripa suporterilor, reprezentată, cu o cotă de 20,06% în SC Dinamo 1948 SA, de către Asociația Peluza Cătălin Hîldan,
Surse oficiale din cadrul SC Dinamo 1948 SA au pus la dispoziția Playsport.ro cifrele exacte și alarmante care bântuie bugetul societății care administrează clubul. Astfel, salariile uriașe ale jucătorilor transferați, mulți dintre ei fiind deja amintire în „Ștefan cel Mare”, după ce au au fost declarați liberi de contract, plus ale oficialilor și staff-ul tehnic, în frunte cu Cosmin Contra, au adus un minus important în balanța financiară de la SC Dinamo 1948 SA.
Playsport.ro vă prezintă crunta situație financiară înregistrată la 31 Decembrie 2020. Astfel, din august și până în decembrie, lună în care Cortacero a fost văzut ultima oară la București, când a participat la Adunarea Generală a Acționarilor SC Dinamo 1948 SA, societatea a acumulat, sub domnia afaceristului spaniol, datorii de aproximativ 11,7 milioane lei. De precizat că această sumă, așa cum vor fi toate mențiunile financiare care urmează, include raportarea și pentru luna iulie, respectiv pentru tot semestrul doi al anului 2020. Astfel, datoriile totale ale SC Dinamo 1948 SA acumulate până la 31 decembrie ajungeau la peste 27 milioane lei!
În acest context, dacă în vara lui 2020 Negoiță a lăsat datorii de aproximativ 16 milioane de lei, Cortacero aproape că le-a dublat.
Așa cum am punctat și în paragraful de mai sus, marea cheltuială a dinastiei Cortacero a reprezentat-o salariile jucătorilor, cu un plus de peste 5,1 milioane de lei, după ce, la acest capitol, SC Dinamo 1948 SA avea deja un „suvenir” moștenit de la Negoiță și compania în valoare de peste 2,6 milioane de lei. În total, la finalul lui decembrie 2020, Dinamo era datoare, doar către jucători, cu peste 7,8 milioane de lei!
Un alt capitol important în legătură cu datoriile societății:
• asigurări sociale (peste 2 milioane de lei în total, jumătate înregistrate în perioada Cortacero);
• TVA (tot 2 milioane lei în total, 1,5 milioane provenite „de la Negoiță”, restul de aproape 400 mii lei începând cu luna iulie);
• impozitele pe salarii (1,4 milioane lei, dintre care peste 600 de mii după ce Cortacero a preluat Dinamo);
• Furnizori (interni și externi) aproape 7,6 milioane lei, 1,5 după iulie 2020, restul în prima parte a anului;
• Alte impozite asimilate în total de 290.000 de lei, împărții în 175.000 lei în partea de an „a lui Negoiță”, restul, peste 110 000 lei în contul adminsitrării lui Cortacero.
Și urmează împrumuturile! SC Dinamo 1948 SA s-a împrumutat cu peste 6,7 milioane lei.
La finalul lui decembrie 2020, SC Dinamo 1948 SA avea de restituit, către mai multe societăți, plus lui Pablo Cortacero, atât pe persoană fizică, cât și prin firma pe care am pomenit-o mai sus, Complejo NS Albolut, peste 6,7 milioane de lei:
• Asociația Peluza Cătălin Hîldan virase, sub formă de împrumut, aproximativ 4,1 milioane lei (peste 2,5 milioane în primul semestru al anului, alte aprovimativ 1,5 milioane lei începând din iulie și până în decembrie;
• Complejo NS Albolut a alimentat conturile SC Dinamo 1948 SA cu peste 2,1 milioane lei, iar Pablo Cortacero cu suta de mii de euro prin care și-a făcut deschiderea, mai precis 484 210 lei;
• În plus, SC Dinamo 1948 SA avea de înapoiat și aproape 750 000 lei către o societate a lui Ionuț Negoiță, RIN Hospitality.
Total, 6,7 milioane lei!
Tot la data care ne-am raportat pe parcursul acestui articol, când am menționat datele financiare, 31 decembrie 2020, SC Dinamo SA avea în conturi aproximativ 750.000 lei, 82.872 din prima parte a anului, până la 30 iunie, 664. 320 lei din iulie și până la sfârșitul anului.
Insolvența, o variantă aproape imposibilă
Între timp, în urma negocierilor pe care reprezentanții suporterilor, prin Asociația Peluza Cătălin Hîldan, care administrează programul socios Doar Dinamo București, datoriile către jucători – și nu numai- au mai scăzut, mulți dintre ei au acceptat să renunțe la anumite sume.
Chiar și așa, SC Dinamo 1948 SA rămâne o societate cu multe datorii, unele pe care le-a lăsat moștenire Ionuț Negoiță, altele strânse de Pablo Cortacero. De multe ori a fost vehiculată varianta insolvenței, însă este greu de crezut că vreun judecător va accepta solicitarea unei societăți care a mai fost în trecut„iertată”, după prima insolvență, de o sumă uriașă datorată către bugetul statului, apoi a acumulat alte datorii de același tip.