Stadionul Arcul de Triumf e condus în baza unei strategii greu de justificat, cel puțin în raport cu sportul care i-a împrumutat identitatea.
„Casa rugby-ului” pare un nume dat în glumă arenei care alege orice altceva, numai nu… rugby. Duminică, ar fi trebuit să se joace pe „Arc” finala națională de Juniori 1 între Rapid și LPS Suceava. În ciuda demersurilor făcute încă din martie de Federația Română de Rugby, reprezentanții structurii care operează stadionul Arcul de Triumf n-au dat niciun răspuns timp de mai bine de o lună. astfel că partida a fost mutată pe stadionul Olimpia. Sâmbătă, pe 20 aprilie, pe „Arc” este programat „șocul” dintre naționalele artiștilor din România și Turcia, dar duminică stadionul figurează ca fiind liber.
Adresa pentru finala Rapid – Suceava a fost transmisă spre șefii bazei Arcul de Triumf încă de pe 21 martie. Chiar dacă nu există niciun eveniment programat duminică, pe 21 aprilie, administratorii structurii refuză să ofere orice justificare. Contactat de PlaySport în repetate rânduri pe parcursul ultimelor 24 de ore, directorul general de la „Arc”, Radu Dan Septimiu Popa a ignorat subiectul, la fel cum a făcut și cu adresa primită de la FRR. Popa a transmis inițial că este într-o ședință și a solicitat ca un dialog să aibă loc ulterior, apoi nu a mai răspuns apelurilor redacției.
„Pentru copii, ar fi ceva extraordinar să se joace pe stadionul Arcul de Triumf. Ei au parcurs sute de kilometri anul ăsta, au luptat să fie într-o finală națională. E păcat pentru efortul pe care l-au făcut timp de un an de zile. Și-au rupt clavicule, au trecut prin momente dificile, ca să ajungă aici. E păcat că nu e celebrată într-un fel munca lor. Pentru unii, poate fi o șansă unică să joace pe un asemenea stadion”, a spus pentru PlaySport directorul LPS Suceava, Ciprian Anton, care s-a arătat dispus să facă inclusiv eforturi financiare din resurse proprii pentru ca meciul să aibă loc pe primul stadion de rugby al țării.
Am discutat pe larg și cu președintele Federației de Rugby, Alin Petrache, care crede că „ignore-ul” primit de la administratorii bazei este un sabotaj la adresa sportului românesc. Oficialul susține că a dorit și organizarea unui eveniment de masă la începutul lunii mai, dar că atunci stadionul este indisponibil din cauza unei rugăciuni în grup a Martorilor lui Iehova.
„Noi am depus hârtia… Am depus conform legii. Un Complex Sportiv Național are niște reglementări și niște ordine. Am depus cererea pe 21.03.2024 la Agenția Națională pentru Sport, pentru desfășurarea finalei pentru sport. Nu știm care sunt concluziile. Cei de la ANS ne-au spus că au dat aviz pozitiv, dar Complexul Sportiv Național are programată o altă partidă sau nu știu, nu ne-au răspuns direct, nu avem o situație foarte clară… E un sabotaj la adresa sportului românesc, Complexurile Sportive Naționale funcționează în baza unei legi, legea sportului 69/2000, cu diferite ordine și ordonanțe date de miniștri. Aceste Complexuri Sportive Naționale sunt în slujba sportului, ele primesc loturi naționale, olimpice și care fac parte din anumite ministere, deci echipe departamentale. Ăsta este obiectul lor. Principalul lor obiect este legat de loturile naționale și olimpice. Când vorbești de un sport care desfășoară o finală pentru un anumit campionat, știm foarte bine”, a spus Petrache pentru PlaySport.
Petrache spune că nu e surprins de bariera pusă în calea rugby-ului: „Nu e o noutate, pe 4 mai e Ziua Națională a Rugby-ului. Am făcut o cerere pentru a putea să venim cu cele 32 de echipe de copii și juniori pe care le avem în București și să ne bucuăm de această zi frumoasă. Este o zi de sâmbătă, înainte de ziua de Paști, am fi avut susținerea copiilor și a părinților. Sunt acasă, în București, se pregătesc de sărbătoare. Nu putem să facem asta pentru că este un eveniment al Martorilor lui Iehova, au o rugăciune comună. Mi se par niște lucruri forțate. Aceste stadioane ar trebui să fie în slujba sportului românesc. Normal că trebuie sprijinite aceste stadioane. Ele trebuie să aducă venituri proprii și să se întrețină singure”.
Atacul lui Petrache nu s-a oprit aici. Președintele de la rugby îl atacă frontal pe directorul complexului Arcul de Triumf, pe care îl întreabă ce a făcut cu „milioanele” rezultate în urma operării arenei.
„Având în vedere declarațiile directorașului… A spus că anul trecut au fost cele mai mari venituri ale unui stadion din România. Ce a făcut cu banii? S-au evaporat banii, milioane acelea?! Trebuie să avem un dialog instituțional. Acest stadion se numește Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf. Aici ar trebui să își desfășoare activitatea echipele naționale de rugby, echipele care fac parte din adunarea noastră generală, din federație, în primul rând. După care, vine fotbalul. Este un sport care se poate juca pe același teren.
Mă gândesc că aceste două federații ar trebui să își desfășoare, în primul rând, activitatea. Dacă e loc de mai bine, dacă se mai pot face și alte evenimente, un spectacol, este foarte bine, dar să nu dăm peste cap anumite lucruri, să nu uităm de ce a fost acest complex sportiv național făcut. A fost făcut tocmai ca aceste federații sportive naționale să își desfășoare activitatea. Ele trebuie să fie în sprijinul sportului românesc. De peste 113 ani, rugby-ul își desfășoară actvitatea. Trebuie să avem o relație instituțională, nu una amicală. Nu se împrietenim cu nimeni, dar trebuie să ne desfășurăm și să fim sprijiniți să ne desfășurăm activitatea. Fără sprijin, nu putem performa”, a încheiat Petrache.
Conform planificării actuale, Rapid – LPS Suceava din finala juniorilor mari se va disputa pe stadionul Olimpia, de la 14:30. În sezonul regular, Rapid a învins Suceava în două rânduri, 45-13 la București și 18-6 la Suceava. Ultimul joc s-a desfășurat cu doar o lună în urmă. Suceava aduce în Capitală și un autocar cu suporteri. Partida va fi transmisă live de TVR Sport.