Președintele ATP, Andrea Gaudenzi, intervine în cazul dispariției lui Shuai Peng (35 de ani). Contrat celor de la WTA, oficialul consideră că cel mai bun mod de a influenţa situaţia controversatei sportive este de a favoriza prezenţa la faţa locului.
Cazul jucătoarei chineze de tenis Shuai Peng (192 WTA) a bulversat întreaga suflare a sportului mondial și nu numai. Sportiva a dispărut în mod misterios la scurt timp după ce l-a acuzat de agresiune sexuală pe fostul vicepremier al Chinei, Zhang Gaoli.
Pe 2 noiembrie, Peng a făcut o postare uluitoare pe contul personal de pe Weibo, un fel de Twitter în China. Sportiva și-a exprimat disperarea cu privire la agresiunile sexuale la care a fost supusă, acuzându-l în mod direct pe Zhang Gaoli, fost vicepremier al Chinei. Mesajul lui Peng a dispărut rapid de pe rețelele de socializare, la doar o oră după ce a fost postat. De pe contul lui Shuai Peng au fost șterse alte șase postări, care nu aveau legătură cu evenimentul. Practic, jucătoarea de tenis a dispărut din mediul online. Pe contul acesteia nu a mai fost făcută nicio postare. După aceste evenimente, sportiva a fost dată dispărută.
Și pentru că autoritățile chineze nu au luat în serios cazul lui Shuai Peng, reprezentanții WTA au recurs la anularea tuturor turneelor organizate în țara natală a sportivei.
De cealaltă parte, președintele ATP susține că întrecerile din circuitul masculin nu vor avea aceeași soartă, considerând că ”de la fața locului se pot rezolva mai ușor lucrurile” în cazul lui Peng.
Reînnoim apelul nostru urgent pentru deschiderea unei linii directe de comunicare între jucătoare şi WTA, pentru a stabili o imagine mai clară a situaţiei sale.”, a precizat preşedintele ATP, Andrea Gaudenzi, într-un text care nu citează nici măcar o dată China.
Situaţia cu privire la Shuai Peng continuă să genereze îngrijorare în interiorul şi în afara sportului nostru. Răspunsul la aceste preocupări a fost până acum insuficient. Continuăm să discutăm cu membrii noştri şi să urmărim evoluţiile în acest caz”, a adăugat conducătorul ATP, conform agenției naționale de știri Agerpres.
Reamintim că, în urma dispariției sportivei, cei din China au interzis cuvântul „tenis” în căutările online, timp de 34 de minute. Potrivit The Hindu, termenul a fost căutat de peste 67,000 de ori. Diverși utilizatori chinezi ai internetului au demonstrat prin imagini că le-a fost blocat accesul la acest termen.