De ce au purtat nemții tricourile invers înainte de meciul cu România. Protest inedit al „panzerelor”. Germania a învins, seară, cu 1-0, naționala condusă de Mirel Rădoi. Singurul gol al întâlnirii a fost marcat de Gnabry în minutul 16. Dar partida a prilejuit și un moment mai puțin obișnuit, ai cărui „eroi” au fost internaționalii germani. Aceștia au avut inscripționate și pe fața tricourilor numărul și numele fiecăruia, dând senzația că sunt purtate invers.
Prima impresie a fost că echipierii Mannschaft-ului s-au îmbrăcat „pe dos”. De ce au purtat nemții tricourile invers înainte de meciul cu România. Protest inedit al „panzerelor” la adresa viitoarelor gazde ale Campionatului Mondial din 2022. Deși au apărut informații și de-a lungul anilor, acum situația s-a complicat. E vorba de muncitorii din sucontinentul indian morți în Qatar, viitoarea gazdă a CM din 2022, în timpul lucrărilor de construcție a numeroaselor arene sportive necesare evenimentului fotbalistic. Zilele trecute, ziarul englez The Guardian a publicat un material în care se arată că nu mai puțin de 6571 de persoane să-au pierdut viața pe șantierele emiratului în ultimul deceniu.
În 2010, Qatarului i s-a acordat o controversată găzduire a Cupei Mondiale din 2022. De atunci, au demarat numeroase proiecte de infrastructură necesare desfășurării evenimentului. Conform The Guardian, citat de digi24.ro, datele adunate din India, Bangladesh, Nepal și Sri Lanka arată că 5.927 de muncitori migranți au murit în intervalul 2011-2020. Lor li se adaugă încă 824 de morți ale muncitorilor pakistanezi, între 2010 și 2020. Un total de 6571 de decese. Iar acest bilanț nu include situația muncitorilor din alte țări prezență pe uriașele șantiere din Qatar. E vorba de cei proveniți din Filipine și Kenya.
În acest context, Germania a anunțat că ar putea boicota Cupa Mondială din Qatar dacă autoritățile emiratului nu iau măsuri în favoarea muncitorilor străini. La meciul cu Islanda, nemții au apărut la poza de dinaintea meciului purtând tricourile negre inscripționate cu câte o literă. La un loc, literele formau sintagma „Human Rights” („Drepturile Omului”). Înaintea meciului cu țara noastră, nemții au schimbat strategia. Au apărut în tricouri ce aveau scrise și pe față, numărul și numele fiecăruia. Fiecare număr de pe echipament reprezenta un articol din cele 30 de articole ale Declarației Universale a Drepturilor Omului, scrie gsp.ro.
Ideea a venit din partea echipei, așa a fost și data trecută, contra Islandei. Încercăm să fim fair-play și în afara terenului, nu doar în timpul meciurilor. Susținem cu tărie cele 30 de articole! Suntem împotriva discriminării, suntem pentru toleranță și diversitate”, a explicat portarul și căpitanul Germaniei, Manuel Neuer, pentru ziarul german Kicker, conform digisport.ro
Norvegia și Olanda sunt alte două țări care au anunțat posibila boicotare a Mondialelor din Qatar, din cauza situației muncitorilor străini din emirat. Competiția supremă a fotbalului planetar ar trebui să se desfășoare între 21 noiembrie – 18 decembrie 2022.