„Dacă ați găsi acolo un jucător, nivelul naționalei ar crește foarte mult”. Radiografie lucidă în ziua meciului Cipru – România. Cum poate crește naționala cu un singur implant

11 10. 2024, 15:56

Giovanni Costantino (39 de ani) a lucrat la FCU Craiova, dar și în Cipru, la Ayia Napa, chiar înainte să ajungă pe Oblemenco.

A fost aproape să revină în insulă. A negociat recent cu Karmiotissa, imediat după ce Sofronis Avgousti a părăsit echipa de primă ligă pentru a deveni selecționer. Lui Costantino i-a fost preferat, în cele din urmă, Mauro Camoranesi, campion mondial în 2016 cu Squadra Azzurra și fost mijlocaș la Juventus timp de 8 ani.

Costantino a vorbit pentru PlaySport atât despre întâlnirea din această seară (21:45), din Nations League, cât și despre zona unde România trebuie să fie mai bună pentru a putea visa la obiective mai mari pe plan internațional. Fost secund al lui Marco Rossi la naționala Ungariei timp de 3 ani, Costantino are și experiența pregătirii meciurilor între țări. Crede că revenirea lui Mircea Lucescu pe banca României este o mare oportunitate pentru tricolori și subliniază importanța muncii depuse de Edi Iordănescu în ultimii doi ani.

Costantino Giovanni reacționând în meciul de fotbal dintre FCU 1948 Craiova și Poli Iași, contând pentru Superliga Superbet, desfășurat pe Stadionul Ion Oblemenco din Craiova, marți 27 februarie 2024. © FOTO: Cătălin CIUPUREANU/SPORT PICTURES

În campionatul din Cipru sunt mulți străini plătiți foarte bine, liga este destul de vizibilă pentru Europa. De ce nu progresează fotbaliștii locali? Ciprul are rezultate foarte slabe la nivel de națională…
Ciprul e o țară mică, toată populația țării e mai mică decât cea a Bucureștiului. Îți imaginezi diferența! Sigur, liga este competitivă. Au 3 echipe în grupele europene. Cluburile care se bat pentru obiective importante semnează jucători foarte buni din străinătate, așa că nu e foarte mult spațiu pentru jucătorii locali. Fotbaliștii ciprioți apar mai mult la echipele din zona retrogradării. Unii ajung să joace în alte campionate. Dar, cum spuneam, Ciprul e o țară mică și nu e ușor pentru talentele locale să aibă parte de o șansă în echipele lor de top.

Ce ne poți spune despre naționala Ciprului? Cum joacă, ce identitate are echipa?
Ciprul tocmai și-a schimbat selecționarul. Kețbaia i-a lăsat locul lui Sofronis Avgousti de la Karmiotissa. Federația a fost nemulțumită de rezultate și a decis să schimbe, chiar dacă vorbim de Kețbaia, care este o legendă în Cipru. La ultima echipă, Avgousti juca 4-2-3-1, echipa avea o organizare bună. Karmiotissa este o echipă bună din Cipru. România, pe hârtie, este o echipă mult mai bună decât Ciprul. Cred că Avgousti va merge pe organizare defensivă și pe contraatac. România va avea posesia, dar trebuie să fie atentă.

Crezi că sunt jucători la care trebuie ca România să aibă grijă în mod special?
Cred că Grigoris Kastanos este cel care dă stilul de joc al echipei Ciprului. Joacă în Italia, are experiență și, desigur, calitate. Pittas are și el un an foarte bun în Suedia. N-a marcat foarte multe goluri, dar la națională e altceva. Ciprul contează foarte mult pentru el. Dintre fotbaliștii tineri, îmi place de Tzionis, jucător care vine din Serbia. Este un fotbalist cu calități individuale, și el are calitate.

Mircea Lucescu la meciul de fotbal dintre Romania si Lituania, contand pentru Liga Natiunilor, desfasurat pe Stadionul Steaua din Bucuresti, luni 9 septembrie 2024. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Ai văzut România sub comanda lui Lucescu? Vezi vreo schimbare de abordare sau de stil față de perioada în care Edi Iordănescu era selecționer?
Da, am văzut meciurile contra Kosovo și a Lituaniei. Cred că Iordănescu a făcut o treabă extraordinară, practic a pus România din nou în atenția iubitorilor fotbalului. N-a fost ușor pentru el. Amintește-ți ce a pățit după egalul cu Liechtenstein, dinainte de Euro! Au fost multe critici la adresa lui. Dar a ieșit mai puternic din momentul ăla, iar România a avut o prestație bună la Euro. Nu pot să-mi dau seama de diferențe în mandatul lui Lucescu. Au trecut numai două meciuri, cele cu Lituania și Kosovo, iar o evaluare reală poate fi făcută abia la finalul Nations League. Lucescu este o legendă. Să fiu sincer, mi-au plăcut convocările pe care le-a făcut, a încercat să includă pe toată lumea care merita să fie în lot.

Care sunt jucătorii naționalei României care crezi că pot face diferența? Ce fotbaliști îți plac?
În acest moment, cred că România se găsește în cea mai bună perioadă a sa la nivel de echipă națională după mulți ani. Răzvan Marin este un exemplu de jucător care se află într-un moment excelent, tot după o lungă perioadă. I-aș mai nominaliza pe Man, Olaru și Alibec. Denis s-a întors în România și îi priește. Toți acești jucători sunt în formă și cred că pot să facă diferența în favoarea României.

În ce arie vezi cel mai mare spațiu posibil pentru progres la naționala României? Ce crezi că îi lipsește pentru a fi mai bună decât este în prezent?
Cred că România e norocasă că are încă 4 meciuri în Nations League pentru a se pregăti de calificările pentru Cupa Mondială. Lucescu poate crea un stil de joc așa cum își dorește, poate îmbunătăți unitatea. Pentru mine, marele pas în față al naționalei României ar fi să găsească un număr 9 care să finalizeze acțiunile. Asta pentru că văd calitate în echipă, dar un atacant care să transforme pericolul în goluri ar ajuta naționala să facă un mare pas înainte.

Sunt tot mai mulți fotbaliști în naționalele României, la toate nivelurile, care vin după ce au fost educați fotbalistic în străinătate și nu la nivel național. Crezi că asta va ajuta naționala? Există o diferență între cei cu junioratul făcut în Italia, Spania sau Germania și cei care apar din academiile românești?
România este o țară fantastică pentru fotbal. Are suporteri, are pasiune, fotbalul e foarte important pentru oameni. Problema este că după prima greșeală, de exemplu, tinerii sunt „omorâți” de presă, de fani și așa mai departe. Cred că erorile sunt parte a procesului de dezvoltare. Nu din cauza unui meci slab trebuie să te oprești din a crede în jucătorii tineri. Dacă se va schimba mentalitatea asta, cred că România va avea șansa de a produce jucători mai buni. Uite, academia Farului nu e în top doar datorită calității copiilor care ies de acolo. E vorbe și despre mentalitate. Clubul le permite tinerilor să facă greșeli și le dă șanse mai multe, ceea ce în alte părți nu se întâmplă. Sper ca lucrul ăsta să se schimbe. România are mulți jucători de calitate, mulți tineri cu potențial. Ei pot deveni mai buni în viitor.