Dacă ai între 18 și 25 de ani, poți să faci gratuit școala de șoferi! Iată ce condiții trebuie să îndeplinești

12 01. 2024, 18:29
Dacă ai între 18 și 25 de ani, poți să faci gratuit școala de șoferi! Iată ce condiții trebuie să îndeplinești

Luna ianuarie și-a intrat pe deplin în drepturi și vine cu vești bune pentru șoferii români. Viitorii conducători auto au parte de o șansă uluitoare. Persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani pot urma gratuit cursurile școlii de șoferi. Cu toate acestea, există niște condiții ce trebuie îndeplinite.

Ce categorie de români pot face gratuit școala de șoferi

În acest, ”Permis pentru viitor” a ajuns la ediția cu numărul 9. Acest program se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, însă doar celor care provin din medii defavorizate. Aceste persoane pot urma gratuit cursurile unei școli de șoferi. De precizat este și faptul că, doritorii trebuie să demonstreze că provin din astfel de medii.

Solicitanții pot face gratuit școala de șoferi pentru categoriile B, C sau D, inclusiv pentru vehicule agricole sau forestiere. Programul cu pricina a fost implementat, ținându-se cont de ideea că un permis de conducere poate reprezenta un avantaj în obținerea unui job.

Ce documente trebuie să depună solicitanții

Tinerii care provin din medii defavorizate și doresc să obțină categoriile menționate în rândurile de mai sus, trebui să întocmească un dosar cu documente. Actele se pot trimite prin poștă, până la data de 24 ianuarie 2024. De asemenea, doritorii trebuie să afle că înscrierile se pot face și în mediul online.

Cei care doresc să se înscrie pot găsi formularul pe site-ul Fundației Pentru Comunitate, la secțiunea ”Permis pentru viitor”. După cum vă spuneam, pe lângă formularul de înscriere completat, solicitanții trebui să prezinte și câteva documente. Mai precis, potrivit sursei citate anterior, solicitarea trebuie să cuprindă:

  • ”Formularul de înscriere completat;
  • Scrisoare de motivare personală care să detalieze studiile, locurile de muncă (în cazul în care există), justificarea necesității sponsorizării din punct de vedere social și material, motivația personală pentru obținerea permisului de conducere;
  • Anchetă socială eliberată de către primăria de care aparține solicitantul sau de o organizație nonguvernamentală (ONG) acreditată în acest scop;
  • Declarație de susținere – o recomandare din partea directorului sau profesorului diriginte sau preotului sau asistentului social, etc. prin care cel care recomandă își asumă răspunderea susținerii și supravegherii solicitantului pe perioada instruirii și recomandă solicitantul pentru program. Se va utiliza formularul tipizat;
  • Ofertă de preț valabilă din partea instituției care asigură instruirea (școala de șoferi), cuprinzând perioada/perioadele de instruire;
  • Un document care să ateste nivelul studiilor absolvite (copie după diplomă, adeverință de la școală, etc.);
  • Poate constitui avantaj – anexarea unei adeverințe din partea angajatorului din care să reiasă că existența permisului de conducere este o condiție sau un avantaj în obținerea locului de muncă”.

De asemenea, un avantaj îl poate constitui și anexarea unei recomandări din partea unui ONG sau a unei instituții de stat (școală, centru de plasament sau o altă instituție care aparține de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului). Documentul trebuie să ateste necesitatea acestei sponsorizări în cazul solicitantului, mai scrie sursa citată.