Andrea Compagno dezvăluie observațiile și gândurile sale sincere despre viața, cariera sa în România, Gigi Becali și experiența la FCSB, într-un interviu acordat celor de la Fanatik.
Compagno remarcă diferențele semnificative între orașele Craiova și București, subliniind că în România există o diversitate notabilă între regiuni. „Când eram la Craiova credeam că toată România este la fel. Când am venit la București am văzut diferența. Am văzut și filmul „Team Building”. Am văzut care era diferența dintre un grup de olteni, un grup din București, unul din Cluj”, a declarat Compagno in exclusivitate pentru Fanatik.
„M-am simțit foarte bine din primul moment atât la Craiova, cât și aici, la FCSB. Sunt două orașe diferite. Craiova este un oraș în care sângele este mai fierbinte. Exact ca la tine, la sicilieni”, a mai spus acesta.
Întrebat ce nu-i place în România, intalianul a răspuns: ”În România este foarte multă aparență. Dacă te uiți în București, de fiecare dată când vin părinții mei sau o prietenă la mine, nu pot să creadă ce mașini văd aici. Ei cred că aici sunt prea mulți bani. E incredibil, deoarece imaginea este că România nu este o țară foarte bogată. Toți oamenii care vin aici spun că este la fel ca în Monte Carlo! Un român, dacă are 10 euro, își cumpără o mașină de 9 euro! Dar stă în apartament cu chirie. Vrea să arate altceva”.
Italianul evidențiază aparențele din România, exprimând surprinderea față de modul în care oamenii își exprimă statutul social prin mașini și aparențe exterioare. „În România este foarte multă aparență. Dacă te uiți în București, de fiecare dată când vin părinții mei sau o prietenă la mine, nu pot să creadă ce mașini văd aici. Ei cred că aici sunt prea mulți bani.” Compagno relatează că a încercat să învețe limba română din respect pentru țară și că, în ciuda dificultăților inițiale, a progresat cu ajutorul colegilor și al unei aplicații. „Am învățat fără profesor. Doar o aplicație în engleză-română”.
Italianul respinge ideea naturalizării, considerând că este o lipsă de respect față de națiune și că a fost o oportunitate doar într-un context specific. „Nu este corect dacă nu te simți și nu ești din țara asta. Nu poți să iei tricoul unui jucător care s-a născut, a crescut și se simte 100% român.”
Andrea Compagno a dezvăluit că a strigat în entuziasm când Nicolae Stanciu a marcat un gol împotriva Andorrei în meciul echipei naționale a României. Într-o notă amuzantă, el a adăugat că iubita sa a fost uimită, spunând: „Bă, am crezut că e Italia!”. Cu toate acestea, Compagno a subliniat că, deși nu poate compara exact cele două țări, România este cu siguranță a doua sa țară.
Compagno împărtășește momentul emoționant când a fost inclus pe lista preliminară a naționalei Italiei de către Roberto Mancini, subliniind că a fost o experiență incredibilă și un moment unic în cariera sa. „A fost ceva senzațional. Când i-am sunat pe părinți și le-am spus spus… Au început să plângă? Ei nu cred, dar eu sigur am plâns…
A fost ceva incredibil, ceva foarte ciudat pentru că niciodată nu s-a întâmplat ca un fotbalist din campionatul României să apară pe lista preliminară la o națională atât de mare ca Italia. A fost foarte frumos, chiar dacă nu s-a concretizat. Am apărut la acel nivel ca toți acei jucători”, a spus Andrea Campagno.
Referindu-se la relațiile din vestiar, Andrea Compagno subliniază că întreaga echipă este un grup unit, iar relația sa cu colegii precum Chiricheș și Coman este una pozitivă. „Când a venit Chiricheș, pentru mine a fost o mare plăcere. Mă uitam la meciurile din Italia și îl vedeam mereu la televizor, iar acum sunt cu el în vestiar”.
„Nu există lupi. Am încercat să fim toți împreună. Nu e atât de ușor, pentru că, la fiecare meci când nu sunt victorii, se întâmplă ceva care distruge grupul! Aici e greu să fim uniți, dar trebuie să fim! Însă nu sunt lupi în vestiar.
La FCSB e puțin diferit față de cum era la FC U Craiova. La FCSB stăm mai mult timp împreună, la antrenamente, la masă. La Craiova te duceai în oraș și luai masa, iar timpul antrenamentelor era mai scurt. Poate asta este puțin diferit”, a mai adaugat Compagno.