Cum ar juca Tavi Popescu în tricoul lui Liverpool? Revoluția de milioane a cifrelor poate schimba definitiv fața fotbalului. Interviu Exclusiv

Emanuel Roșu 04.04.2023, 19:54
Cum ar juca Tavi Popescu în tricoul lui Liverpool? Revoluția de milioane a cifrelor poate schimba definitiv fața fotbalului. Interviu Exclusiv

Fotbalul mondial rulează la viteză uriașă. Piața imensă de jucători cere instrumente tot mai fine de analiză. Astfel, găsirea fotbaliștilor potriviți a devenit element de știință, și nu doar joacă de-a 50-50. Milionarii Europei cheltuiesc sume importante pe unelte care să-i ajute să-și stabilească țintele. PlaySport a avut acces la unul dintre oamenii care fac parte din revoluția cifrelor în fotbalul de la cel mai înalt nivel.

Turcul Tarkan Batgun, CEO al Comparisonator, a jucat fotbal în Australia, apoi s-a calificat ca programator pentru a-și duce pasiunea la un alt nivel. Batgun a intrat în lumea analizei de date în fotbal și a lucrat pentru companii mari din domeniu, precum Sportstec sau Wyscout, înainte să-și deschidă propria afacere.

Bazat pe inteligența artificială, algoritmul lansat de Batgun compilează date complexe și returnează aproape instant rezultate care pot suplini munca de bază a unui întreg departament dintr-un club. Pe baza identificării priorităților, un club poate rezolva în câteva secunde munca de analiză care lua în trecut zile sau săptămâni. E suficient să-ți stabilești criteriile și platforma Comparisonator îți indică după cine ar fi mai bine să mergi.

Tarkan Batgun în timpul conferinței Antalya Winterleague

35 de milioane din transferuri

Domnule Batgun, cine sunteți?
Nu mă așteptam să începi cu asta! Ok, sunt în primul rând un fost jucător de fotbal. Am jucat în Australia, am și locuit acolo timp de 25 de ani. Am fost, apoi, băiatul cu ‘video’, analizam clipuri, ajutam la partea asta. În 1999 m-am întâlnit prima dată cu tot ce înseamnă analiza datelor în fotbal. Am lucrat cu Sportstec și am reușit să „codăm” fiecare mișcare a unui jucător pentru a putea să înțelegem datele. M-am mutat în Istanbul, am început la Fenerbahce, în academie și în departamentul de scouting și analiză pe care-l aveau.

Datele și-au făcut mai greu loc în fotbal, ca să nu mai spun de înțelegerea lor. Nu a fost complicat la început?
Am colaborat cu John Bilton, un englez foarte inteligent, la Fenerbahce. Toată lumea încă se baza pe casete și DVD-uri. Wyscout, Sportstec ne-au ajutat să facem următorul pas în industrie, am lucrat pentru amândouă în decursul anilor. Am început și să predau la Universitatea din Istanbul, sunt și acum lector part-time acolo. O fac din responsabilitate socială mai mult decât din alte motive. Între 2013 și 2014 am fost șeful de achiziții de la Bursaspor. Am stabilit un sistem care ne-a ajutat să codăm toți jucătorii din cele 20 de țări pe care le urmăream.

Ce rezultate ați obținut?
Cu acea filozofie implementată la achiziții, clubul a semnat jucători care i-au adus ulterior venituri în valoare de 35 de milioane de euro. Enes Unal, Fernandao, Bakambu, Ozan Tufan – cu siguranță ați auzit de ei. Managementul s-a schimbat și a trebuit să plec, dar rezultatele s-au văzut. Am început să țin cursuri la Federație, să-i învâț și pe alții să se ajute de date. M-am dus la Wyscout, apoi, și le-am zis că inventez ceva. Simțeam că e nevoie ca durata de analiză să scadă, să nu mai pierdem timpul. Ca director de scouting sau ca director sportiv primești zeci, poate chiar sute de mesaje în fiecare zi de la agenți. E prea mult ca să-i poți urmări pe toți.

Produsul de care spuneți e Comparisonator.
Da, e un mecanism bazat pe inteligență artificială. Faci o investigație preliminară asupra unui jucător în câteva secunde. Ești director sportiv? Te uiți în platformă și poți să transpui atributele jucătorului care ți-a fost propus în liga ta, în echipa ta. Vezi în timp real, cu cifre convertite de AI, unde s-ar situa dacă ar juca pentru tine.

Messi - Comparisonator

Revoluție în analiza de date

Cum e posibil?
Cu ajutorul inteligenței artificiale, am stabilit o unitate de măsură. Ea e calculată în funcție de țara în care joacă un fotbalist, de background, de ligă. Totul e luat în calcul, sunt 9 algoritmi care îl compun pe cel de bază. Uite, dacă mi se oferă un jucător din România, în 5 sau 10 minute decid dacă ma duc sau nu să fac pasul următor în ceea ce-l privește. Dacă vreau să-l văd pe viu, dacă mai vreau date despre el. În tot ecosistemul ăsta, în tot mediul de concurență care există, Comparisonator are avantajul că este extrem, extrem de rapid. E ăsta jucătorul pe care-l caut sau nu? Asta îți spunem noi imediat în baza cifrelor.

E prima impresie și, de multe ori, cea mai importantă. Îl transpune în liga ta și ai o primă evaluare în câteva secunde. Partea foarte bună la noi e că nu avem competiție. Suntem în piață împreună cu alte platforme. Există multe companii de statistică și analiză, dar au scopuri diferite de a noastră. Aș spune că noi suntem ca sarea pentru o mâncare, completăm și adăugăm valoare pentru ce e pe piață. InStat, Wyscout și altele sunt platforme extraordinare, noi le completăm munca.

Nu sunt datele astea greu de înțeles? Nu trebuie să fie cineva calificat care le interpretează? Până la urmă, sunt niște numere în tabele.
Am fost jucător, director într-un club, am lucrat cu agenți. Știu care e job-ul din toate punctele de vedere. Afacerea pleacă de sus, de la președinți, directori sportivi, antrenori, directori de media, jurnaliști, scouteri. Ai perfectă dreptate, informația trebuie să fie ușor de accesat și de înțeles. Noi nu producem material științific. Nu vorbim cu analiști sau cu oameni de știință. Noi legăm departamentele dintr-un club, facem ca informația în legătură cu un fotbalist să fie foarte ușor de înțeles. Asta e forța Comparisonator. Platforma e o armă. Ca să câștigi o luptă, ai nevoie de arme bune. Dacă ai 1 milion de soldați, dar dacă nu ai tehnologia necesară, riști să pierzi. Asta am dezvoltat noi, o armă foarte puternică. E simplu de folosit, eficientă.

Comparisonator - Rangers

Și cine o folosește?
Te referi la cluburi? Glasgow Rangers, Rapid Viena, dar și mai mulți oficiali de la cluburi. De exemplu, directorul sportiv de la Beșiktaș. Foarte multe agenții apelează, de asemenea, la noi.

Care credeți că e pasul următor în analiza de date? Ce ar mai putea să se inventeze?
Noi pregătim ceva dedicat fanilor. Sunt sute de mii de fani care caută datele după meciuri. Oamenii sunt din ce în ce mai educați. Dacă ei sunt educați, vor tot mai mult să înțeleagă transferurile. De exemplu, Transfermarkt este clientul nostru. Folosesc graficele noastre pentru clipuri cu scopul de a educa fanii. Vor să le arate ce înseamnă cifrele și parametrii la care se raportează analiza jucătorilor. Învățăm lumea să umble cu cifrele.

De exemplu?
Uite, împreună cu John Bilton, am observat acum mulți ani că, în medie, o echipă intră în ultima treime adversă de 20 de ori pentru a marca un gol. Deci, pentru 3 goluri ai nevoie, în teorie, să duci mingea în ultimii 30 de metri de 60 de ori într-un joc. Sunt chestii interesante, de care începe să se țină cont. Pe Twitter, pe LinkedIn s-a intrat tot mai mult într-o altă lume a datelor, totul s-a schimbat mult după pandemie. Vrem să fie ușor de înțeles și pentru cineva de 70 de ani, și pentru cineva de 7 ani. Îți trece vreo întrebare nebună prin minte? Vrei să știi cine e cel mai bun jucător din liga a doua din Turcia sau ce jucător cu pașaport american e cel mai eficient? Faci totul apăsând pe un buton.

Comparisonator - cei mai promitatori jucatori din Superliga

Cum ajunge virtual un fotbalist din Superliga în Premier League

Lămuriți-mă, totuși, cu algoritmul ăsta pe care-l folosiți. Este relevant pentru toate ligile? De exemplu, e corect să transpui un jucător din Liga 1 în Permier League sau La Liga? Cum știm dacă Tavi Popescu de la FCSB are vreo șansă în Premier League?
Când lucram la cluburi, ăsta era un un aspect la care mă gândeam mereu: cum să stabilesc nivelul la care joacă un fotbalist în liga de unde vine? E un jucător din liga secundă belgiană potrivit pentru Serie A? Dar transferul nostru virtual mută toate atributele fotbalistului și le pune la treabă în noua ligă în care îl testezi. Inteligența artificială a convertit totul în ceva relevant. Imaginează-ți că mașina asta, computerul, a învățat timp de 2 ani. A verificat în perioade de timp relevante unde au ajuns jucătorii dintr-o anumită țară, ce rezultate au avut, unde s-au blocat. Timp de 2 ani, AI-ul a învățat. Sunt 271 de ligi luate în calcul.

Ce au făcut toți jucătorii, cum s-au descurcat? Totul e acolo! E ca un coeficient UEFA. Fiecare acțiune a unui jucător e cântărită, evaluată, tactica de joc e luată și ea în calcul. Noi nu-ți spunem pe cine să cumperi, doar te ajutăm să vezi care sunt cei mai buni fotbaliști pe care n-ar trebui să omiți să-i urmărești. Du-te să-i vezi, „ochiul” nu va dispărea niciodată din scouting. O mașină nu va înțelege niciodată că un jucător nu sprintează pentru că s-a aplecat să-și încheie șireturile. Trebuie să mergi, să te uiți la jucători. Dar trebuie să știi la cine să te uiți. Iar Comparisonator te ajută.

Ați spus că inteligența artificială „învață”. De la cine?
Avem 17 oameni în echipă, 3 sunt ingineri cu înaltă calificare. Toți angajații noștri au o educație excelentă. Și eu sunt programator. Cel mai greu e să găsești un programator care știe partea de programare și cunoaște și fotbal. Acum 4 ani, am mers și am căutat tineri la cele mai bune universități. Le-am zis: „Nu-mi spuneți cât de mult fotbal cunoașteți”. I-am trimis pe toți la cursuri, la federația turcă. În 6 luni, cu toții au înțeles exact unde se află. Nu m-a interesat că știu ce e ăla un offside. Am vrut să fie educați. Nu putem să spunem că îi educăm pe alții dacă nu suntem noi un model în asta. Sunt de 20 de ani în industria asta. Știu cum a progresat. Am început să construiesc la Comparisonator, a fost greu, dar până la urmă ne-a ieșit. Învâțăm în continuare și noi, și computerul. Cine știe cum se va schimba lumea într-un an?

Tarkan Batgun

Urmăriți Playsport.ro și pe

CLASAMENT PLAY-OFF SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1FCSB1052312:1149
2CFR 1907 Cluj1061319:1446
3Universitatea Craiova1061318:1444
4Farul Constanta1042419:2036
5Sepsi OSK Sfantu Gheorghe1033417:1734
6Rapid1011813:2232
CLASAMENT PLAY-OUT SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1Uta Arad952215:1137
2Oţelul961211:736
3AFC Hermannstadt942313:734
4Universitatea Cluj933312:1033
5Petrolul Ploiesti93248:1429
6Politehnica Iasi93157:827
7Dinamo Bucuresti924310:1225
8FC Botosani942311:1125
9FC Voluntari924311:1024
10U Craiova 194891358:1622