Simona Halep este personajul principal al unuia dintre cele mai mari scandaluri din istoria tenisului. Jucătoarea este suspendată temporar, fiind acuzată că s-a dopat. Sportiva susține că nu s-adopat, iar substanța ce i-a fost găsită în organism.
Au apărut multiple speculații pe acest subiect, considerându-se că ea a fost victima unei trădări din partea staff-ului, ori a unei contaminări. Tenisul este împărțit în două tabere: cei ce sunt de partea fostului lider mondial și cei ce nu o mai vor în tenis.
Printre susținătorii ei se numără și Novak Djokovic care, prin intermediul organizației sale, PTPA, a anunțat că se va asigura că Simona Halep va avea parte de un proces echitabil și transparent.
„Ne vom asigura că Simona Halep, și orice alt jucător, va avea parte de o reprezentare completă și dreaptă în timpul procesului. Vom lupta pentru drepturile ei și vom pleda pentru corectitudine și transparență pentru toți jucătorii”, a fost mesajul PTPA, organizație condusă de Novak Djokovic.
Tara Moore, jucătoare suspendată temporar din cauza dopajului în prima parte a acestui an a reacționat, spunând că este nedrept că ea nu este ajutată de această organizație. Britanica a susținut mereu că nu s-a dopat, ci a fost contaminată.
„Vă mulțumesc că m-ați ajutat și pe mine și pe Barbara Gatica de asemenea. Tăcerea lor spune totul”, a scris ea, folosind hashtagul sarcasm.
Simona Halep începe lupta pentru dovedirea nevinovăției. Sportiva de pe locul 10 WTA trebuie să demonstreze că este nevinovată, pentru a scăpa de suspendare sau pentru a micșora timpul în care va sta departe de teren.
În prezent, Simona Halep lucrează la apărarea ei. Mai toată ziua și-o petrece la telefon, discutând cu avocații ei. În acest sens, ea și-a întărit puternic echipa și a adus alături de ea un avocat puternic
Orange Sport anunță că în echipa juridică a Simonei Halep a intrat un avocat străin specializat în cazurile de dopaj. Cel ce va trebui să o salveze pe cea mai în vârstă sportivă din TOP 10 WTA este avocatul care a lucrat la legea europeană antidopping.
Simona Halep va lipsi cel puțin 12 luni de pe terenul ”sportului alb”, dacă va fi găsită vinovată. Cel mai devreme, în funcție de calendar, ea ar putea reveni la US Open 2023, asta în cazul unui program favorabil.
Cea mai ușoară sentință posibilă i-ar permite Simonei Halep să revină în sezonul de toamnă al anului următor. Având în vedere că cea ce actualmente este pe locul 9 WTA nu va juca 12 luni, se înțelege că ea va ieși din clasamentul WTA și o va lua de la zero, fără puncte.
Practic, Simona va trebui să înceapă să câștige puncte la turneele mici din lume, de categoria 250, pentru a putea prinde un loc pe tabloul competițiilor mari. Mai mult ca sigur, dacă va fi eligibilă la acest turneu, ”Simo” va juca în calificările Australian Open 2024, adică va pleca de la cel mai jos nivel.
Cazul prezentat mai sus este cel mai bun. În cel mai negativ caz, Simona va lipsi patru sezoane. Totuși, dacă suspendarea nu îi va impune retragerea, Simona Halep ar putea fi ajutată de organizatorii de turnee.
Ca și în cazul revenirii Mariei Șarapova, organizatorii turneelor importante i-au oferit acesteia wild-card-uri, astfel că rusoaica nu a fost obligată să se ”umilească” la turneele cele mai mici, pentru a aduna puncte.
Cel mai probabil dacă nu se va retrage, Simona Halep va avea parte de un tratament identic, atunci când va reveni pe teren. E greu de crezut însă că vor fi doar 12 luni de suspendare.
ANAD a clarificat procedura prin care se va decide sentința Simonei Halep, dar și circuitul juridic. În primul rând, se evaluează gradul de vinovăție, unde sunt luate în calcul mai multe aspecte, experiența, statutul de persoană protejată, condiții speciale, gradul de risc și nivelul anterior de precauție.
Mai apoi, se analizează elemente obiective și subiective. Cele obiective țin de nivelul de precauție pe care ea ar fi trebuit să îl aibe, unde se analisează dacă ea a verificat eticheta produselor, dacă a comparat această etichetă cu lista interzisă, dacă a căutat detalii despre internet legate de produs și substanță, detalii despre firma producătoare a substanței ori consultanța primită de aceasta.
La capitolul elementelor subiective, sunt analizate vârsta, experiența, nivelul de educație anti-doping, deficiențe personale, etc. Astfel, în baza unei scheme simple, putem vedea circuitul pe care se bazează Agenția Mondială Antidoping.