O mulțime de informații interesante au ieșit la iveală după gala „The Best”, în cadrul căreia Lionel Messi a primit premiul cel mare. Eternul său rival, Cristiano Ronaldo, ar fi trebuit să voteze, dar a preferat să desemneze pe altcineva.
Această distincție se acordă printr-un sistem foarte complex, care implică patru categorii, fiecare cu câte o pondere de 25%: căpitanii echipelor naționale, selecționerii, câte un jurnalist din fiecare țară afiliată FIFA, precum și fanii.
În condițiile în care evoluează în naționala Portugaliei cu banderola pe umăr, CR7 ar fi trebuit să-și exprime opțiunile. Potrivit sportbible.com, i-a „pasat”, însă, responsabilitatea colegului Pepe, care a votat în următoarea ordine Bernardo Silva, Erling Haaland și Victor Osimhen.
Nu este pentru prima dată când starul lui CR7 procedează astfel. S-a întâmplat și în precedenta ediție a galei, adjudecate tot de Lionel Messi, care are în CV trei premii de acest gen.
Revenind la ediția din 2024, niciunul dintre cei trei finaliști nu a dorit să participe. În locul lui Erling Haaland a fost prezent tatăl său, care a luat loc alături de două dintre legendele fotbalului mondial: Marcel Desailly și Michael Ballack.
Premiul pentru fotbalistul anului a fost acordat în funcție de performanțele înregistrate între 19 decembrie 2022 şi 20 august 2023, interval în care Lionel Messi a evoluat pentru PSG, fără reușite notabile. De aceea, deznodământul galei a stârnit reacții dure în presa internațională.
Tonul a fost dat de norvegieni, care erau convinși că Haaland merita să primească distincția, dar nici publicațiile importante din Spania, Italia sau Germania nu au primit cu entuziasm deznodământul galei.
„Trebuie să mă calmez puțin acum. Sunt surprins. Cu tot respectul pentru Lionel Messi, cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor, după părerea mea. Dar având în vedere anul pe care l-a avut, în comparație cu impactul pe care l-a avut Haaland asupra sezonului spectaculos al lui City, mi se pare surprinzător. Aș numi asta un jaf”, a răbufnit jurnalistul Carl-Erik Torp de la Dagbladet, în timp ce NRK a apreciat că „totul este greșit”.
„A fost confirmarea unei erori de principiu, deoarece premierea individului într-un joc colectiv nu poate fi considerată decât o anomalie şi o discreditare care a provocat uimire şi indignare în proporţii aproape egale. Pentru câteva secunde care au durat câteva secole, televiziunea a difuzat gesturi care au dezvăluit nivelul de suprarealism. Tatăl lui Haaland, un norvegian cu un aspect militar, şi-a ridicat de două ori sprânceana stângă, ceea ce este unul dintre acele ticuri care apar atunci când ai probleme în a-ţi controla nervii”, a fost reacția ibericilor de la Relevo.