Lumea fotbalului deplânge trecerea în neființă a legendarului Franz Beckenbauer, la 78 de ani, în urma unor grave probleme medicale. Cornel Dinu a ținut să aducă la rândul său un omagiu emoționant.
Vestea l-a tulburat și nu avea cum să se întâmple altfel, chiar dacă era la curent cu starea de sănătate a omului care l-a cucerit cu eleganța, dar și cu modestia „ieșită din comun”.
Pentru fostul mare jucător al lui Dinamo, Beckenbauer a reprezentat o adevărată sursă de inspirație. Cu atât mai mult cu cât a avut ocazia de a-l înfrunta într-un meci direct.
Dispariția sa l-a dus cu gândul la binecunoscuta poezie a lui Serghei Esenin: „Ne ducem toți”. Cât despre momentele memorabile care l-au avut drept protagonist pe fostul mare fotbalist german, pe prima poziție în topul personal s-a situat partida în care a evoluat cu umărul bandajat.
„Știam de problemele medicale care îl încercau liniștitul său Salzburg. Am avut ocazia să joc împotriva lui, m-am inspirat din jocul său. Cred că am fost primul apărător după el care pleca cu mingea la picior din defensivă. M-am inspirat întotdeauna de la el.
L-am admirat în celebra finală din 1966, când a terminat cu umărul bandajat și totuși a ținut să încheie meciul în picioare, pe teren. A fost de o eleganță extraordinară și ca jucător, și ca antrenor, dar și în postura de conducător. M-am întâlnit cu el față în față pe 4 martie 1990, când naționala României a jucat acel meci de caritate cu Bayern Munchen, partidă organizată de Ion Țiriac.
Era un tip de o eleganță deosebită, de o modestie ieșită din comun în ciuda colosului care a fost pe teren. Sfârșitul lui îmi aduce aminte de faptul că sfârșitul este implacabil pentru noi toti și-mi aduce aminte de celebrele versuri ale lui Serghei Esenin, ‘Ne ducem toți’. A fost ultimul mare creator în postura de ultim apărător”, a declarat Cornel Dinu pentru gsp.ro.
De asemenea, „Procurorul” a dezvăluit că Bayern și-a dorit să-l transfere în 1979, ca înlocuitor pentru Franz Beckenbauer, care a plecat în Statele Unite ale Americii, la New York Cosmos. Tratativele au eșuat din cauza regimului comunist.
„Eu trebuia să fiu în locul lui Beckenbauer la Bayern, după ce a plecat la Cosmos. M-au urmărit la vreo 4 meciuri, apoi am avut un meci cu nemții. Impresarul Berger care organiza turneul mi l-a prezentat pe Ristici, secundul lui Latek, dar eu i-am zis că trebuie să vina în Romania să negocieze cu clubul.
Nu voiam să fug. Au venit, au tratat, nu mi s-a dat drumul, asa că nemții l-au luat pe Sătmăreanu. L-au ținut câteva luni, apoi l-au direcționat către Stuttgart”, a mai spus Cornel Dinu.