Barcelona are probleme mari în dosarul de corupție în care este implicat clubul catalan. Procurorii au tras deja unele concluzii în acest caz care poate zgudui fotbalul spaniol din temelii.
Barcelona ar fi beneficiat de un avantaj mare, în persoana lui Enriquez Negreira, fostul vicepreședinte al Comisiei Tehnice a Arbitrilor din Spania. Raportul procurorului de caz arată că Barcelona nu ar fi beneficiat de favoruri de arbitraj. Nu există dovezi în acest sens, dar cu toate acestea, Barcelona nu ar fi plătit degeaba cei 7,5 milioane de euro.
Unul din favoruri se lega de creșterea numărului de licențe emise de Federație, în așa fel încât echipele să poată avea mai mult de 25 de jucători legitimați în fiecare sezon. Negreira s-ar fi angajat să se implice și în stabilirea comisiilor care judecau eventualele sancțiuni ale unor fotbaliști. Din acestea erau înlăturați judecătorii din Madrid. Totodată, fostul vicepreședinte avea grijă ca Barcelona să poată contesta imediat după un meci eventualele cartonașe galbene și roșii. La prima vedere nu par avantaje decisive, dar totuși arătau influența de care se bucurau catalanii.
Dincolo de verificările făcute în Spania, acum şi UEFA încearcă să deschidă o procedură displiciplinară în ceea ce priveşte gruparea blau-grana.
Forul continental a stabilit persoanele care vor lua măsurile care se impun în cazul de corupţie pornit în urma acutaţiilor lansate la adresa unui fost şef al Comisiei Tehnice a Arbitrilor. Lui Enriquez Negreira i se reproşează că a încasat o sumă mai mare de 7 milioane de euro pentru a favoriza Barcelona în ceea ce priveşte arbitrajele.
Iar dacă acuzaţiile vor fi dovedite, spaniolii riscă inclusiv excluderea din cupele europene! Comisia de Etică şi Disciplină a organismului de la Nyon a transmis deja că a preluat investigaţia care trebuie să lămurească lucrurile în acest caz.
Inspectorii vor efectua o investigație privind o potențială încălcare a cadrului juridic al UEFA de către FC Barcelona în legătură cu așa-numitul «caz Negreira», este comunicatul forului condus de slovenul Ceferin.
Catalanii de la Mundo Deportivo susţin că UEFA poate decide o pedeapsă drastică pe baza articolului 50 din Statutul ei.
Dacă UEFA concluzionează că un club a fost implicat direct sau indirect în activități menite să influențeze sau să aranjeze rezultatul unui meci la nivel național sau internațional, va declara acel club neeligibil pentru participarea în competiție, este paragraful din regualent invocat de cotidianul iberic.