Vârsta nu e o garanție a succesului în antrenorat, iar părerile se împart: pe de o parte e invocată experiența necesară, care e atributul tehnicienilor de minimum 50 de ani, pe de altă parte există partizanii antrenorilor la început de drum, argumentând că e nevoie de racordare la inovații și vârstă apropiată de a lotului. Dar care sunt cei mai tineri antrenori din România acum, în sezonul 2022/23?
Și ne vom referi la fotbalul considerat profesionist, adică la primele două eșaloane, Superliga și Liga 2. În total, 36 de tehnicieni aflați în funcție la acest moment, pe banca formațiilor.
Într-un fotbal mondial în care există atât revelații de “precocitate” precum neamțul Nagelsmann, cât și repere care biruie barierele temporale și fac performanță tocmai prin experiența extraordinară, precum Mircea Lucescu, ce propune fotbalul nostru intern?
Potrivit vârstelor calculate la nivel de lună septembrie 2022, am alcătuit topul celor mai tineri antrenori în exercițiu din primele două eșaloane ale fotbalului nostru. O primă concluzie devine evidentă când parcurgem top 5 al tinereții pe banca tehnică: acesta e dominat de formații din Liga 2!
Lider este un tehnician care a răsturnat deja multe bariere de vârstă, e vorba de Dragoș Militaru de la Unirea Dej. Povestea lui a fost scrisă de Playsport încă din momentul în care era în top 10 cei mai tineri antrenori ai Europei!
E urmat de Andrei Prepeliță (Argeș), fostul internațional Ianis Zicu (Chiajna) și antrenorul nou-promovatei din L3 Progresul Spartac, Andrei Erimia. Ierarhia e închisă de al patrulea technician L2, Daniel Oprița (CSA Steaua):
Nume (echipă) Vârstă
Dragoș Militaru (Unirea Dej) 32
Andrei Prepeliță (FC Argeș) 36
Ianiz Zicu (Chiajna) 38
Andrei Erimia (Progresul Spartac) 39
Daniel Oprița (CSA Steaua) 41
Cum miza e mult mai mare în Superliga, e firesc poate să descoperim la cealaltă extremitate a clasamentului vârstei antrenorilor, în rândul celor mai experimentați, o majoritate a tehnicienilor de prim eșalon. Sunt 3 din 5 nume venite de pe prima scenă, două dintre ele reprezentante ale “Generației de Aur” a fotbalului nostru, e vorba de Gheorghe Hagi și Dan Petrescu.
Însă, lider e italianul Cristiano Bergodi, care îl devansează cu doar câteva luni pe “Rege”. Coordonatorul tehnic al echipei covăsnene e în antrenorat încă din 2002, când a început pe banca formației Imolese. În fotbalul nostru a pregătit până acum nu mai puțin de 9 formații: FC Național, CFR Cluj, Rapid, Poli Iași, FCSB, ASA Tg. Mureș, FC Voluntari, Universitatea Craiova și Sepsi OSK Sf. Gheorghe!
Nume (echipă) Vârstă
Cristiano Bergodi (Sepsi OSK) 57 și 11 luni
Gheorghe Hagi (Farul) 57 și 7 luni
Cristian Pustai (Gloria Buzău) 57 și 4 luni
Francisc Dican (Csikszereda) 54 și 11 luni
Dan Petrescu (CFR Cluj) 54 și 9 luni
Tendința de scădere a vârstei tehnicienilor din fotbalul nostru a devenit deja o confirmare, iar ea se reflectă atât la nivelul primelor două eșaloane, cât și la nivelul reprezentativelor. Echipele naționale au fost pregătite în ultima vreme de antrenori tineri și foarte tineri, dacă ne gândim la Contra și Rădoi pentru reprezentativa de seniori, Isăilă, Rădoi, Mutu și Bratu la nivel U21, Lobonț și Pancu pentru România U20.
Selecționerul României din prezent, Edward Iordănescu, are 44 de ani împliniți în luna iunie și este, la nivel european, pe locul 3 în topul celor mai tineri selecționeri! E devansat doar de tehnicienii baltici ai Letoniei și Lituaniei, primul la 41 de ani, iar al doilea, la 43 de ani împliniți. Încă un semn că există valoare când vorbim de cei mai tineri antrenori din România și încredere conferită parcursului lor profesional.