Ce trebuie să bei și să mănânci vara, dacă faci sport în zilele caniculare. Ține cont de sfaturi, ca să nu ți se facă rău

05 07. 2023, 08:34
Ce trebuie să bei și să mănânci vara, dacă faci sport în zilele caniculare. Ține cont de sfaturi, ca să nu ți se facă rău

Nu e o noutate faptul că, din clipa în care începe să miroasă a vară, o grămadă de femei îşi aduc aminte că trebuie să slăbească pentru a arăta bine în costum de baie la plajă. Studiile arată că trebuie să fim foarte atenți la alimentație dacă facem sport în zilele caniculare.

Cum facem sport în zilele caniculare

Efortul fizic crescut pe timp de caniculă poate declanșa o serie de boli precum extenuare termică, crampele termice sau insolația. Tocmai de aceea trebuie să ținem cont de anumite lucruri în zilele prea călduroase în care vrem să faci sport.

Este important să se facă distincția între o ușoară creștere în ceea ce privește arderea caloriilor și o pierdere rapidă în greutate. Deși inițial arderea caloriilor poate fi mai mare, dacă nu suntem obișnuiți să facem exerciții fizice în căldură, corpul se va adapta și, treptat, va necesita mai puțin efort și calorii pentru a te răcori.

Hidratarea este crucială: consumul de apă în timpul oricărui exercițiu este important oricum, dar mai ales atunci când facem exerciții fizice în căldură, având în vedere și transpirația excesivă. Esre indicat să bem apă în mod regulat, pentru a înlocui lichidele pierdute.

Ce trebuie să bem și să mâncăm vara

Specialiștii ne recomandă să bem cam 5-10 ml de apă per kg de greutate corporală cu două ore înainte de a face sport în căldură. Și pentru că exercițiile efectuate în căldură necesită mai mult efort fizic, este indicat să avem o masă hrănitoare care conține carbohidrați sănătoși, proteine și grăsimi cu 1-3 ore înainte de antrenament. De exemplu, pâine integrală cu ou fiert și avocado.

De asemenea, este bine să bem câteva înghițituri de apă la fiecare 10-20 de minute. Dacă transpiri excesiv, poți opta pentru o băutură cu electroliți. Aceasta va reface elementele pierdute prin transpirație.

După antrenament, putem să bem și să măncăm așa cum o facem în mod normal.

Toată lumea trebuie să știe asta

Există situații în care activitatea fizică poate fi dăunatoare. Un exemplu în acest sens îl reprezintă temperaturile peste 32° Celsius. În această situație medicii recomandă evitarea efectuării sportului de orice fel. În caz contrar, organismul este suprasolicitat și pot fi agravate afecțiuni preexistente sau pot apărea atacuri ce se manifestă prin senzație de constricție toracică și respirație îngreunată.

Nu de puține ori s-a întâmplat ca persoanele care ignoră recomandările medicilor să resimtă greață, amețeli și să ajungă chiar la pierderea cunoștinței.