Introducerea cartonașului albastru în fotbal a stârnit o amplă dezbatere în spațiul public. Istvan Kovacs și-a expus, la rândul său, punctul de vedere.
Această regulă a fost propusă de Consiliul Asociației Internaționale de Fotbal (IFAB), iar implementarea se va face treptat. Englezii s-au oferit voluntari s-o testeze în meciurile de Cupă, atât la masculin, cât și la feminin.
Cartonașul albastru va fi acordat pentru faulturi tactice menite să împiedice contraatacurile adversarilor și proteste vehemente la adresa arbitrilor. Două avertismente de acest gen vor duce la cartonașul roșu, ceea ce înseamnă că jucătorul aflat într-o astfel de situație va fi eliminat. Aceeași decizie va fi luată și în cazul în care cartonașul albastru va fi urmat de unul galben.
Proiectul se află în fază incipientă. Potrivit lui Istvan Kovacs, UEFA nu a transmis momentan informații cu privire la introducerea noii reguli, care a fost testată momentan doar la competițiile de copii și juniori din Țara Galilor.
„Nu avem detalii, ce a apărut în presă sunt doar fragmente, să vedem ce propune UEFA şi după vedem. Este o sărbătoare şi am venit cu toţii să ne simţim bine şi să ne relaxăm”, a declarat centralul din Carei, prezent la Gala Sportului Românesc, eveniment care a avut loc la Ateneul Român.
De asemenea, acesta a făcut referire la erorile de arbitraj din Superligă, transmițându-le un mesaj ferm celor care se arată în continuare nemulțumiți: „Trebuie să înțeleagă toată lumea că greșeli au fost, sunt și vor fi întotdeauna”.
Revenind la cartonașul albastru, Adrian Porumboiu a avut o reacție dură pe marginea subiectului, convins că regula nu ar putea face altceva decât să afecteze cursivitatea jocului.
„Ar trebui să-l primească cei care propun mereu modificarea jocului fără nicio noimă. Ce-ar avea în plus cartonașul albastru față de cele tradiționale? Doar dacă or avea prieteni pe la fabricile de mase plastice care fac aceste cartonașe. Luați-o ca pe o glumă!
Sunt foarte multe reguli care vin. Uitați-vă și la regula hențului în careu. Când se dă, când nu. Te doare capul. Sunt 1.000 de interpretări. Fiecare vrea să vină cu o noutate. Acum 20 de ani, regulile se schimbau greu. Acum parcă e o întrecere acerbă. Se caută soluții, dar dispare cursivitatea jocului. Toate regulile care au apărut sunt inspirate din fotbalul american”, a declarat fostul arbitru, la Digi Sport.