Olympia București este prima campioană din istoria fotbalului românesc. Echipa a fost fondată pe 14 octombrie 1904 și a dispărut definitiv în 1946.
Playsport.ro vă prezintă povestea echipei Olympia București, prima campioană a României. Prima ediție de campionat a avut loc în decembrie 1909, iar titlul s-a acordat după ce s-au disputat numai trei partide. La acel moment, Liga 1 purta numele de Cupa Asociațiunii Române de foot-ball.
Olympia București, Colentina Bucureşti și United Ploieşti s-au duelat în prima ediție a campionatului cunoscut astăzi drept Liga 1. Olympia a devenit campioană după ce a câștigat un meci și a remizat în al doilea.
La acel moment se acordau două puncte pentru o victorie și un punct pentru ambele echipe în caz de egalitate.
În lotul primei campioane din istoria României se afla și Theodor Davila, fiul dramaturgului Alexandru Davila și nepotul celebrului Carol Davila.
Un alt nume important al Olympiei București a fost Mario Gebauer, un student din Elveția care venea aici în vacanță. Gebauer a adus din Elveția prima minge de fotbal folosită în țara noastră.
Pe lângă aceștia, clubul s-a mai bazat pe nume precum Hartman, Winter, Breyer, Kemeny, Grunberg, Hart, Niculescu, Apostolescu, Bărbulescu, frații Brebeteanu, frații Volvoreanu, Miti Niculescu, Șuțu, Drăghici, Dragomirescu sau Țane Săvulescu.
Olympia București a reușit să câștige și al doilea campionat din istoria României, fiind astfel și prima echipă care a obținut două titluri consecutive. Al doilea sezon din istoria Ligii 1, Cupa Hans Herzog la acel moment, a debutat pe 17 octombrie 1910 și s-a terminat pe 6 februrarie 1911.
La vremea respectivă nu existau arbitri, astfel că partidele erau conduse la centru de căpitanii echipelor care nu jucau.
Olympia București a câștigat al doilea titlu consecutiv după ce a învins United Ploiești (4-1) și Colentina București (2-1), iar în ultima rundă a remizat cu United Ploiești (1-1). Olympia și United s-au duelat de două ori în acel sezon.
După acel sezon au început să câștige titluri și United Ploiești, respectiv Colentina București. Echipa de vis a celor de la Olympia București a început să se destrame în anul 1915.
Unii au semnat cu rivala Colentina București, cum ar fi Lazăr Breyer, iar alții s-au apucat de rugby.
După Primul Război Mondial, echipa a ajuns să evolueze și în eșalonul secund, după ce prima divizie s-a mai dezvoltat. După Al Doilea Război Mondial, clubul și-a reluat activitatea sub denumirea Olympia-Rhein și a evoluat în campionatul districtual București.
În 1946 s-a pus lacătul. Doi portari de legendă au apărat pentru Olympia București de-a lungul timpului: Valentin Stănescu (1933-1941) și Ion „Țop” Voinescu (1939-1943).