Ce pățesc șoferii care uită să aprindă farurile noaptea. Amenda este una usturătoare

03 09. 2023, 10:59
Ce pățesc șoferii care uită să aprindă farurile noaptea. Amenda este una usturătoare

Șoferii care uită să aprindă farurile pe timpul nopții riscă să primească usturătoare. Toată lumea știe că noaptea vizibilitatea este redusă și că trebuie să păstreze o distanță egală între axa drumului și marginea din dreapta a părții carosabile. Puțini sunt însă conștienți de pedepasa care îi așteaptă dacă uită să aprindă farurile noaptea.

Ce pățesc șoferii care pleacă la drum fără să verifice acest sistem

Condusul pe timp de noapte este destul de solicitant și riscant, mai ales în afara localităților. Vizibilitatea este redusă și se depune un efort suplimentar pentru a fi atenți la indicatoare, la marginea drumului, la pietoni sau la bicicletele care nu au un sistem semnalizare.

În mod normal, în timpul circulației pe timp de noapte, trebuie să se adopte o viteză care să asigure oprirea autovehiculului în siguranță pe distanța care se vede clar în lumina farurilor. Conform Codului Rutier, folosirea luminilor de drum este obligatorie indiferent că este zi sau noapte, în special dacă condițiile meteo nu asigură o vizibilitate bună.

Atunci când un șofer circulă în localitate pe timp de noapte, el este obligat să folosească luminile de drum, să acorde o atenție deosebită traficului și să reducă viteza de deplasare când se află în apropierea trecerilor pentru pietoni.

Amenzi de până la 1160 de lei

Noul Cod Rutier arată că în situația în care luminile vehiculului sunt arse sau nu funcționează, nu sunt omologate, șoferii pot fi amendați. Amendamentul legislativ anunță un plafon de 145 de lei pe punct, dar pentru o astfel de neregulă, cei care sunt prinși riscă să primească o amendă cuprinsă între 870 și 1160 de lei. De asemenea, ei pot rămâne fără permisul de conducere.

Legea din Codul Rutier 2023 care le aduce amenzi șoferilor

(1) Persoanele fizice care săvârșesc următoarele fapte se fac vinovate de contravenții și sunt sancționate cu amendă în clasa a III-a:

Circularea cu autovehicule, tractoare agricole sau forestiere, remorci sau tramvaie care au defecțiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonoră sau care lipsește acestora.
Art. 112

(1) Certificatul de înmatriculare sau dovada înlocuitoare a acestuia poate fi reținut de către poliția rutieră în următoarele situații:

c) Autovehiculul circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, dispozitive de iluminare și semnalizare luminoasă, sau mijloace fluorescent-reflectorizante, așa cum sunt prevăzute în normele tehnice în vigoare.