Ce mai face Daniela Silivaș, prima gimnastă din lume care a câștigat o medalie la fiecare probă la care a participat. Unde s-a stabilit și cu ce se ocupă
A fost o perioadă, destul de lungă de timp, în care gimnastica românească a dominat cu autoritate absolut toate competițiile europene, de la Campionate Europene, Campionate Mondiale și Jocuri Olimpice.
Lotul național de gimnastică al României a fost etalon la nivel global, iar azi multe federații de pe întreaga planetă au ajuns să performeze în acest sport datorită modelului adoptat de pe la noi.
Unde s-a stabilit Daniela Silivaș după ce s-a retras din gimnastică și cu ce se ocupă
Gimnastică feminină românească a triumfat pe toate palierele mai ales în ”era Octavian Belu, Mariana Bitang”, cuplul antrenorilor de aur din sportul românesc. Nu ne puneam problema în anii 80 și 90 de competițiile la care luam parte, ci doar de numărul de medalii de aur pe care le putem obține.
Belu și Bitang au avut dibăcia de a promova talente pe bandă rulantă, iar România a scris file de aur din acest sport, care era extrem de iubit în toată țara. S-au format idoli, în frunte cu Nadia Comăneci, dar exemplele pot continua fără număr.
Un astfel de idol, o campioană absolută, a fost, este și va fi Daniela Silivaș. O mai țineți minte pe micuța din Deva care făcea furori la Seul, în 1988?
A fost anul ei de grație. La Jocurile Olimpice de la Seul, din Coreea de Sud, Daniela Silivaș a dat toate statisticile peste cap. Campioana noastră a câștigat atunci trei medalii de aur, la paralele, bârnă și sol, dar salba de medalii nu s-a oprit acolo.
Silivaș și-a mai trecut în palmares și o medalie de argint la la individual compus, o medalie de argint, pe echipe, dar și un ”bronz” la sărituri.
Cu alte cuvinte, Daniela Silivaș a câștigat câte o medalie la fiecare probă la care a participat, performanță istorică la acea vreme. Românca devenea astfel prima sportivă din istoria gimnasticii cu astfel de realizări.
Au trecut de atunci 35 de ani și, din păcate, gimnastica românească este acum doar o palidă amintire a acelor timpuri. Belu și Bitang s-au retras și, odată cu ei, au dispărut și performanțele pe bandă rulantă.
Silivaș trăiește acum în Statele Unite ale Americii, în Atlanta, car este capitala și cel mai populat oraș al statului american Georgia. Are 52 de ani și este măritată cu managerul sportiv Scott Harper. Daniela nu și-a uitat prima dragoste. A antrenat si încă antrenează la un club privat, dar nu pentru performanță, unde sunt copii care vin de plăcere, pentru recreere, susține playtech.ro.
Cine este Daniela Silivaș, micuța din Deva care a făcut furori la Jocurile Olimpice de la Seul, din 1988
Născută la Deva, Daniela Silivaș este una dintre gimnastele cu rezultate remarcabile și merite deosebite în afirmarea școlii românești de gimnastică pe plan internațional.
Gimnastă dotată cu calități fizice și psihice deosebite, puternică și ambițioasă, Daniela începe să se afirme timpuriu, debutul său fiind înregistrat în 1983 la Cupa Mondială de junioare în Japonia, unde câștigă medaliile de aur la individual compus și sol.
După o serie de succese obținute la turneele internaționale de junioare, gimnasta României se afirmă și la competițiile de senioare. Astfel obține la CE de la HELSINKI (1985) medalie de bronz la sol; la CE de la MOSCOVA (1987) – patru medalii de aur la individual compus, sol, bârnă și paralele și medalie de argint la sărituri; la CE de la BRUXELLES (1989) – medalie de aur la sol, două medalii de argint la individual compus și paralele și medalie de bronz la bârnă.
Mai mult, la cele trei ediții de CM la care a participat, Daniela Silivaș a realizat următoarele rezultate de excepție: la Montreal (1985) – titlul de campioană mondială la bârnă și medalie de argint pe echipe; la Rotterdam (1987) – trei medalii de aur pe echipe, la paralele și la sol și bronz la individual compus; la Stuttgart (1989) – trei titluri de campioană mondială la bârnă, paralele, sol și medalie de argint cu echipa.
Participarea la Jocurile Olimpice de la Seul (1988) a fost, de asemenea, un mare succes, soldându-se cu o performanță impresionantă: trei titluri de campioană olimpică la bârnă, sol și paralele, două medalii de argint cu echipa și la individual compus și o medalie de bronz la sărituri.
Două elemente tehnice din Codul de punctaj al FIG îi poartă numele la sol – salt SILIVAȘ (salt grupat dublu înapoi cu întoarcere de 720°) și la bârnă – urmcarea SILIVAȘ (din stând transversal, săritură pe ceafă cu întoarcere de 360° pe umeri).
Astfel, rezultatele obținute confimă valoarea acestei gimnaste, multilateralitatea și capacitatea de a aborda, la un nivel înalt, toate probele gimnasticii feminine.
Pe lângă numeroasele distincții acordate, Daniela a fost inclusă în Hall of Fame (Oklahoma) alături de celebritățile mondiale din rândul gimnaștilor din toate timpurile.