Câți bani a făcut Primăria Bucureștiului cu Arena Națională cât timp FCSB a fost blocată să intre pe cel mai mare stadion din țară
După ce a fost nevoită să joace pe alte stadioane la începutul acestui sezon, FCSB își pregătește revenirea pe Arena Națională, cel mai mare stadion al Bucureștiului, pentru meciurile din Europa League și Superliga.
Închirierea stadionului a fost imposibilă până acum, din cauza numeroaselor evenimente extrasportive care au avut loc pe Arena Națională, cum ar fi concertele lui Coldplay și Ed Sheeran, precum și festivaluri culturale. Meciul FCSB – Petrolul Ploiești, din etapa a 10-a a Superligii, programat sâmbătă, 23 septembrie, ar putea fi ultimul pe care roș-albaștrii îl joacă pe Stadionul Steaua în acest an, înainte de revenirea pe Arena Națională.
FCSB își reia partidele de pe teren propriu pe Arena Națională
Primul meci pe care FCSB îl va disputa pe Arena Națională va fi în cadrul Europa League, pe 26 septembrie, când echipa lui Elias Charalambous va întâlni echipa letonă RFS, într-o partidă programată să înceapă la ora 22:00. După o pauză lungă, cauzată de evenimente non-sportive, FCSB revine pe stadionul unde și-a disputat majoritatea meciurilor de acasă în ultimii ani.
Potrivit gsp.ro, de la începutul anului, mai multe evenimente mari, printre care concertele Coldplay și Ed Sheeran, dar și Asia Fest, au avut prioritate, obligând echipa FCSB să își desfășoare partidele pe alte arene.
Încasări modeste din evenimente extrasportive pe Arena Națională
În pofida popularității evenimentelor non-sportive găzduite de Arena Națională, veniturile generate de acestea au fost net inferioare în comparație cu cele aduse de meciurile de fotbal. Potrivit datelor oferite de Primăria București, cele zece evenimente extrasportive organizate de la începutul anului au generat în total suma de 231.050 de euro fără TVA. Din această sumă, concertul Coldplay a adus cele mai mari încasări, aproximativ 117.000 de euro. Deși aceste sume pot părea semnificative, ele sunt relativ mici în raport cu încasările obținute de la meciurile de fotbal.
Pentru fiecare meci din Superliga, FCSB plătește o taxă fixă de 13.000 de euro pentru închirierea Arenei Naționale, la care se adaugă alte 10.000 de euro pentru serviciile de operare ale stadionului. Astfel, un singur meci de fotbal aduce la bugetul local aproape la fel de mulți bani ca unele evenimente corporate sau culturale, care implică mai multă logistică și personal.
Fotbalul, sursa principală de venituri pentru Arena Națională
În pofida organizării unor concerte și evenimente de mare amploare, fotbalul rămâne principala sursă de venituri pentru Arena Națională. În timp ce evenimentele corporate sau culturale generează încasări moderate, doar balurile de absolvire și evenimentele corporate se apropie de veniturile aduse de meciurile de fotbal. De exemplu, un eveniment corporate al unei multinaționale, desfășurat la începutul anului 2024, a generat un venit de 14.000 de euro fără TVA, doar cu 1.000 de euro mai mult decât taxa plătită de FCSB pentru un meci din Superliga.
De asemenea, festivitățile de absolvire ale universităților bucureștene, cum ar fi cele ale Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) sau Universității Tehnice de Construcții București (UTCB), au generat sume între 5.000 și 8.500 de euro, sume semnificativ mai mici în comparație cu încasările dintr-un meci de fotbal.
„Primul venit, primul servit”
Unul dintre motivele pentru care FCSB nu a putut închiria Arena Națională pentru meciurile din startul sezonului este criteriul de selecție „primul venit, primul servit” aplicat de Primăria București. Acest sistem permite ca evenimentele non-sportive, programate cu mult timp în avans, să aibă prioritate în fața meciurilor de fotbal, care sunt deseori stabilite cu doar câteva săptămâni înainte. Astfel, cluburile de fotbal sunt deseori dezavantajate, fiind forțate să găsească soluții alternative pentru desfășurarea partidelor de pe teren propriu.