Am rămas iarăși cu dulce-amar în suflet, ne bântuie acest dulce-amar prin toată ființa, în fotbal și dincolo de el, pe toate arterele istoriei noastre. De fapt, amar-dulce acum, cu echipa națională. Martie de neînțeles, iunie de coșmar și septembrie de speranță. Cum e greu să te convingi de ceva, faci ce-ai făcut todeauna: privești spre mâine.
Și aproape mâine, mai exact pe 9 octombrie, e tragerea la sorți a preliminariilor pentru EURO 2024. Până va veni primăvara cu concretețea meciurilor ce ne va liniști în amărăciune sau ne va augmenta nădejdea, hai să păstrăm fiorul fotbalului bun! Să ne jucăm noi, înainte să joace ei! Care e grupa ta pentru EURO 2024?
Întâi de toate, să spunem că vor fi grupe cu 5 și 6 echipe. Iar eu merg pe varianta unei grupe de 6 echipe, din două motive. Pe de o parte, scapi direct de Olanda, Spania, Croația și Italia, finalistele Ligii Națiunilor care merg automat în grupe de 5 naționale. Pe de altă parte, o grupă de 5 nu ne-ar scuti de efort, pentru că UEFA îți umple datele libere cu amicale obligatorii. Așadar, mai bine să fim conectați permanent la competiție.
Apoi, prefer o grupă de 6 cu maximum două formații, dincolo de România, cu ambiții fundamentate obiectiv la calificare. Cine își îndreaptă speranțele spre o grupă aparent mai ușoară, per total, într-o configurație care presupune 4-5 echipe egale valoric “pe foaie”, cred că își face iluzii. Până la urmă, merg la EURO 2024 primele două clasate și nu avem nici starea, nici motivele pentru a ne gândi la câștigarea grupei neapărat.
Mai mult, avem experiența recentă unde am clacat într-o astfel de grupă. Cu Muntenegru, Finlanda și Bosnia-Herțegovina, de unde oricine părea că poate câștiga și oricine putea pierde. Și-am retrogradat noi.
Așadar, merg din urna 1 pe Ungaria ca adversar. Pe considerentul că maghiarii au funcționat excepțional în ultima vreme dar în fața unor coloși ofensivi, cu o rețetă adaptată. Sunt convins că putem obține puncte în cele două meciuri cu vecinii. Belgia, Portugalia, Elveția sau Danemarca propun nu doar un fotbal de mare calitate și efervescent, ci și individualități care ne lasă prea puține șanse. Iar Polonia… hai să spunem că ar fi opțiunea de rezervă. Dar doar atât.
Din urna 2, trecem peste Anglia și Franța. Evităm Cehia și Austria, cu jocuri eficiente și consistente. Deși există un miraj al adversarilor de tip Scoția sau Țara Galilor, cred că diferențele de azi sunt mult prea mari în avantajul lor. Serbia și Bosnia-Herțegovina ies din calculele mele, din multiple motive.
Așa că merg spre Finlanda. Știm jocul lor și jucătorii, am obținut 4 puncte deși meritam poate șase din dubla recentă. Variantă de rezervă: Israel.
Și cam atât în ce privește echipele cu șanse de calificare! E suficientă o luptă în trei, cu Ungaria și Finlanda, pentru două locuri. De-aici încolo visez în completare la Insulele Feroe (urna 4) și Gibraltar (urna 5), plus San Marino “în coadă”.
Pare o grupă cu șanse mici de transpunere în realitate? Câtă vreme există șanse, cred în ele. Orice altceva, să fim drepți, ne dă fiori. Probabilitatea spune că îi vom avea. Deci să ne jucăm acum, mai sunt câteva zile…
Într-o alcătuire mai dificilă, calificarea noastră va depinde major și de programul meciurilor. Cu Italia sau Spania din prima urnă, firește că visezi la un meci contra ei pe final de campanie, preferabil pe teren propriu, când ei se vor fi calificat deja…
Dar deja forțăm jocul. Acum, ne trebuie noroc. Pe cât lipsește experiența internațională a fotbaliștilor noștri, pe atât de mult ne trebuie și noroc!