Posesorul unui bolid de lux a reușit să scape de o amendă uriașă și de suspendarea permisului, după ce a fost surprins în timp ce gonea cu 203 km/oră, pe Autostrada A1. Care este explicația, aflați din rândurile de mai jos.
Un român a reușit să scape de o amendă colosală și de suspendarea permisului de conducere, deși a fost prins conducând cu peste 200 km/oră, pe Autostrada A1. Bărbatul se îndrepta către Sebeș în momentul în care a fost oprit de agenții de la Brigada Rutieră. Individul gonea cu 203 kilometri pe oră, în condițiile în care limita de viteză este de 130 de kilometri pe oră.
Șoferul a fost amendat cu 1.305 lei și i-a fost suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de trei luni. El a înțeles că a greșit, dar a analizat cu atenție procesul verbal întocmit de polițist și a sesizat cu stupoare că agentul a omis să își treacă numele pe respectivul document. După cum era de așteptat, el a profitat de greșeala polițistului și s-a adresat instanței de judecată pentru a solicita anularea amenzii.
Procesul s-a dovedit a fi destul de ușor. Cazul lui s-a soluționat în 18 septembrie, soluția instanței rămânând definitivă, în favoarea omul de afaceri care a obținut anularea procesul-verbal de sancționare pentru că polițistul care l-a oprit pe drumul care duce spre Sebeș a uitat să îşi scrie numele pe procesul verbal.
Nu toată lumea a fost însă de acord cu decizia instanței. Polițiștii de la Biroul Autostrăzi au depus o cerere prin care solicită respingerea plângerii.
”Fapta săvârşită de petent prezintă un grad sporit de pericol social, întrucât ignorarea dispoziţiilor legale cu privire la circulaţia pe drumurile publice reprezintă unele dintre cauzele principale de comitere a accidentelor soldate cu pierderi de vieţi omeneşti ori cu accidentarea gravă a participanţilor la traficul rutier.
Mai mult decât atât, agentul constatator a dat dovadă de clemenţă, stabilind pentru abaterea privind nerespectarea regimului legal de viteză, sancţiunea amenzii la cuantumul minim prevăzut de legiuitor, iar pentru abaterea privind nerespectarea obligaţiei de a avea asupra sa documentele prevăzute de lege, sancţiunea avertismentului, având în vedere că faptele săvârşite prezintă un grad ridicat de pericol social, din cauza urmărilor care s-ar fi putut produce, lipsa unor urmări concrete a faptelor nefiind un argument pentru reindividualizarea sancţiunilor”, au transmis agenții de la Brigada de Autostrăzi și Misiuni Speciale, conform publicației ziarulunirea.ro.
În ciuda eforturilor depuse de polițiștii de la Biroul Autostrăzi, magistratul de la Judecătoria Alba Iulia, care s-a ocupat de cazul șoferului român, a anulat sancțiunea.
În actul de constatare şi sancționare nu a fost menţionată identitatea agentului constatator, aşa încât instanţa apreciază că procesul-verbal a fost întocmit fără respectarea exigenţelor impuse de art. 17 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor sub sancţiunea nulităţii absolute”.