Războiul fratricid dintre CSA Steaua și FCSB și-a consumat azi, 18 septembrie 2023, un nou episod. La Curtea de Apel București a avut loc procesul legat de palmares.
FCSB susține că este continuatoarea echipei istorice a clubului înființat în 1947, în timp ce oficialii celor de la CSA Steaua spun că actuala echipă din Superliga nu mai are nicio legătură cu gruparea din Ghencea.
Adrian Căvescu, avocatul celor de la FCSB, a precizat că procesul a fost judecat într-o singură ședință, cea de azi și că decizia finală se va da pe data de 2 octombrie.
”S-a terminat, s-a și judecat procesul legat de palmares. Curtea de Apel București a rămas în pronunțare pe apelul înaintat de FCSB. Pentru că CSA nu a depus apel.
A amânat pronunțarea pentru 2 octombrie. Întrucât Curtea a spus că se judecă doar perioada 2003 la zi, și nu perioada 47 la zi, noi am recuzat completul de judecată. Se va judeca separat.
Cert este ca se va pronunta palmaresul pe perioada 2003 la zi și sigur vom câștiga”, a spus Căvescu, pentru playsport.ro.
În prezent, palmaresul Stelei este împărțit în trei. Prima perioadă este 1947 – 1998, adică de la înființarea clubului și până când secția de fotbal s-a despărțit de CSA Steaua. A doua perioadă este cea dintre anii 1998 și 2003, atunci când a existat AFC Steaua, sub patronatul lui Viorel Păunescu și Cristian Gațu și perioada 2003 – prezent, cea sub domnia lui Gigi Becali.
La data de 14.06.2021 Curtea de Apel București a judecat apelul declarat de FCSB S.A. în dosarul civil nr. 48951/3/2017, în care instanța de
fond, Tribunalul București, admisese acțiunea în constatare formulată de Clubul Sportiv al Armatei, prin care a reținut existența palmaresului echipei istorice „STEAUA BUCUREȘTI”, aferent perioadei 1947 – 2003, în patrimoniul Armatei.
Prin apelul declarat, FCSB dorește să demonstreze faptul că este titularul palmaresului echipei Steaua ca urmare a preluării echipei istorice „STEAUA BUCUREȘTI” și asigurării continuității sportive fotbalistice și competiționale, din anul 2003 și până în prezent.
Aceasta din urmă și-a motivat apelul și a solicitat instanței să rețină că deține palmaresul în integralitatea acestuia, pe faptul că a asigurat
continuitate fotbalistică echipei Steaua după ce Clubul Sportiv al Armatei și-a închis Secția de Fotbal în anul 1998, respectiv din anul 2003 când a preluat echipa de fotbal (cu toate activele și pasivele acesteia, între care au enumerat și datoriile istorice despre care Armata se pare că „a uitat”).
O echipă de fotbal, căreia i s-a asigurat activitatea sportivă și competițională, deține un palmares unic, iar entitatea juridică ce o preia și îi asigură continuitate preia și palmaresul integral, deoarece palmaresul aparține echipei de fotbal (clubului) și nu persoanelor juridice care o dețin pentru diferite perioade de timp.
În situația în care FCSB nu ar fi asigurat continuitatea sportivă și competițională nu ar mai fi existat azi echipa de fotbal Steaua București, iar palmaresul acesteia înceta în anul 2003, așa cum s-a întâmplat cu multe alte cluburi de fotbal de renume din România.
Încercarea CSA de a i se recunoaște palmaresul aferent perioadei 1947 –2003 și a fi ulterior asociat echipei înființate de armată în anul 2017,
prin inducerea în eroare a publicului, nu poate fi considerat unul legitim, deoarece chiar începuturile competiționale ale acesteia din ligile inferioare dezic legalitatea acestui demers.
În apărările sale, FCSB a invocat și excepția lipsei de interes a CSA de a i se recunoaște în anul 2021 în patrimoniu existența unui palmares al
unei echipe de fotbal profesionist, aferent perioadei 1947 – 2003, având în vedere pe de o parte că interesul nu mai este actual, iar pe de altă
parte nu poate justifica un folos practic și nici legitim deoarece, fiind o entitate de drept public nu deține în prezent și nu poate deține nici în viitor un club profesionist de fotbal. (dispozițiile art. 31 din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000, cluburile sportive profesioniste sunt structuri sportive organizate ca asociații fără scop patrimonial sau societăți comerciale sportive pe acțiuni).
La întrebarea instanței de apel, care este motivul pentru care în anul 2021 cere constatarea existenței în patrimoniul CSA a unui palmares din
perioada 1947 – 2003, consilierul juridic Florin Tălpan nu a putut justifica interesul legitim al CSA în promovarea acestei acțiuni.
Rămâne de văzut acum ce decizie va lua Curtea de Apel și cum se va derula în continuare războiul fratricid dintre CSA Steaua și FCSB.