Suspendată provizoriu după ce a fost depistată pozitiv la controlul antidoping efectuat la US Open 2022, Simona Halep îşi aşteaptă încă verdictul. Racheta numărul unu a României îşi va afla sentinţa, cel mai probabil, în luna mai.
Jurnaliştii nemţi de la cunoscuta publicaţie Frankfurter Allgemeine au realizat un amplu material despre cazurile de dopaj apărute în ultima perioadă în lumea tenisului. Alături de cazul Simonei Halep, ziariştii germani au investigat şi dedesubturile unui alt scandal, în care este implicat polonezul Kamil Majchrzak.
Tenismenul în vârstă de 27 de ani a picat, la rândul său, testul antidoping şi este pasibil de o lungă suspendare. Asemenea Simonei Halep, Majchrzak susţine că s-a contaminat, în mod involuntar, cu substanţa interzisă.
Potrivit informaţiilor adunate de jurnaliştii nemţi, Majchrzak a colaborat cu acelaşi preparator fizic care se ocupa, până în urmă cu trei ani, şi de pregătirea numărului unu din clasamentul WTA, Iga Swiatek. Preparatorul fizic în cauză e cel care controla medicaţia folosită de Majchrzak.
Swiatek a rupt orice colaborare cu acesta, dar sursele consultate de Frankfurter Allgemeine susţin că motivul despărţirii nu ar fi fost reprezentat de probleme legate de medicaţie.
Cercetare pe termen lung: încă nu există o soluție pentru cazurile Halep/Majchrzak. Polonezul a fos testat pozitiv de patru ori, cu substanțe care sunt interzise oamenilor. O substanță a fost catalogată ca fiind dopaj genetic. El încearcă să explice că s-a contaminat. La fel și Simona Halep, care încearcă să demonstreze acest lucru în culise. Un specialist în dublu a spus că antrenorul de fitness al lui Majchrzak controla tot ce lua. Iga Swiatek a lucrat cu același preparator fizic până în 2020. Ea își verifica singură pastilele, iar motivul despărțirii dintre Swiatek și colaboratul ei ar fi altul”, scriu ziariştii germani.
Primul verdict în cazul Simonei Halep urmează să vină după data de 30 aprilie. Tribunalul Sport Resolutions de la Londra este cel care va stabili sentinţa. Halep poate face apel apoi la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussane.
Substanța găsită în corpul Simonei Halep (n.r. – roxadustat) este destul de bizară, în timp ce în cazul lui Kamil Majchrzak vorbim despre substanțe periculoase pentru oameni. Decizia va fi crucială pentru lupta anti-doping din tenis din următorii ani”, au mai precizat cei de la Frankfurter Allgemeine.
Americanca Varvara Lepchenko şi rusoaica Maria Şarapova sunt doar două dintre jucătoarele din circuitul WTA care au beneficiat de o reducere semnificativă a pedepsei, după ce s-au adresat la TAS. Şarapova fusese iniţial suspendată pentru o perioadă de doi ani, iar, în urma apelului de la TAS, pedeapsa i-a fost redusă la 15 luni.
Varvara Lepchenko a primit o sancţiune mai dură, de patru ani, însă Tribunalul de Arbitraj Sportiv a fost mult mai blând cu sportiva din SUA, hotărând o suspendare de 27 de luni a acesteia.