Federația Română de Fotbal a anunțat numărul echipelor din sezonul 2024-2025 al Ligii a 2-a. S-a produs și o modificare fără precedent în privința retrogradării.
Concret, în ediția de anul viitor vor evolua 22 de echipe, nu 20 cum se întâmplă acum, iar decizia va avea un impact major și asupra stagiunii 2023-2024, care va debuta pe 5 august. Asta pentru nu vor mai retrograda cinci, ci patru dintre participante.
De asemenea, noul format vine cu o veste bună pentru formațiile din eșalonul al treilea. Vor promova șase în loc de cinci, ultima ca urmare a disputării unor jocuri de baraj. Răzvan Burleanu a oferit toate detaliile, la finalul ședinței Comitetului Executiv de joi, 13 iulie.
„Am aprobat astăzi creșterea numărului de echipe din Liga 2 pentru sezonul 2024/2025, de la 20 la 22. Vom avea un campionat regular cu 21 de meciuri, o singură manșă, adică formatul de acum. Păstrăm sistemul de play-off și de play-out. În play-off vom avea 6 echipe care vor juca tur-retur, alte 16 vor fi repartizate în play-out, în două serii. Retrogradează la final tot 5 echipe în Liga 3, ultimele două echipe din fiecare grupă a play-out-ului și una dintre echipele de pe locurile 6, în urma unui baraj.
Pentru a trece de la 20 la 22 de echipe, în următorul sezon, care va începe pe 5 august, vom avea câteva modificări în ceea ce privește promovarea și retrogradarea. Astfel, în 2023/2024, din Liga 2 vor retrograda doar 4 echipe, iar din Liga 3 în loc de 5 echipe vor promova 6. A șasea echipă va fi desemnată în urma unor jocuri de baraj între cele mai bune 4 echipe dintre cele 5 echipe învinse în urma finalelor play-off-ului de promovare”, a explicat președintele FRF.
Toate aceste decizii au fost luate din dorința ca în sezonul 2024-2025 să se alinieze la start 22 de echipe, spre deosebire de actualul, în care vor evolua 20. Potrivit lui Burleanu, jucătorii tineri vor avea astfel mai multe oportunități de a se dezvolta, astfel încât să facă pasul spre elita fotbalului românesc sau măcar să devină certitudini pentru eșalonul secund.
„Ca avantaj al acestui nou format, în primul rând vorbim despre creșterea numărului de jocuri. Vom avea 3 meciuri în plus pentru echipele care vor disputa play-out-ul și două în plus pentru cele din play-off, astfel încât să ne apropiem de numărul echipelor din campionatele cu care ne dorim să ne comparăm. Un alt avantaj este că vom reduce procentul echipelor retrogradate.
Până acum operam cu un procent de 25%, destul de mare. Un alt avantaj face referire la creșterea oportunităților pentru jucătorii tineri, pentru a se dezvolta la nivelul Ligii 2, apoi să facă pasul chiar către cluburile din Liga 1 sau de a deveni o certitudine pentru cluburile din Liga 2. Bineînțeles, alt avantaj este că reducem pauza competițională, care era destul de mare, cu 1-2 săptămâni”, a completat șeful de la Casa Fotbalului.