Barcelona a reușit o campanie de achiziții impresionantă în această vară, în ciuda faptului că s-a scris și s-a vorbit foarte mult despre faptul că gruparea catalană se confruntă cu probleme financiare destul de mari. Chiar și așa, clubul catalan a adus jucători precum Robert Lewandowski, Raphinha, Jules Kounde, Andreas Christensen sau Franck Kessie.
Este adevărat că pentru o parte dintre ei nu s-a plătit o sumă de transfer, pentru că au ajuns pe Camp Nou din postura de jucători liberi de contract. Chiar și așa, lor li s-au achitat anumite bonusuri la semnătură, plus că salariile lor sunt oricum unele destul de mari. Deci tot este vorba despre o presiune pe finanțele Barcelonei.
În acest context, catalanii au început să fie acuzați de anumite practici „necurate” pentru evitarea celebrului fair-play financiar, dar și pentru a-i putea legitima pe noii veniți, în condițiile în care Liga Spaniolă de Fotbal este destul de aspră din acest punct de vedere.
De fapt, chiar au fost probleme de această natură. Barcelona a fost foarte aproape să nu îi poată legitima pe Christensen, Kessie și Kounde, dar în cele din urmă criza a fost depășită și totul s-a terminat cu bine. Mai mult, clubul blaugrana nici măcar nu s-a aflat pe lista cluburilor europene amendate recent de UEFA pentru nerespectarea fair-play-ului financiar. În schimb, pe acea listă au intrat cluburi precum AC Milan sau AS Roma.
Un motiv în plus pentru contestatarii Barcelonei să speculeze că ceva nu ar fi în regulă cu situația financiară a clubului de pe Camp Nou, în sensul că s-ar ascunde anumite detalii. Ultimul care a făcut acest lucru a fost Nasser Al-Khelaifi, președintele lui Paris Saint-Germain.
„Trebuie să fim atenți cu aceste nivele periculoase ale datoriilor și cu injectarea de capital într-o manieră ‘magică’. Acestea nu sunt căi sustenabile. Trebuie să ne gândim pe termen lung, nu scurt”, i-a transmis Al-Khelaifi lui Joan Laporta, conform presei spaniole.
Chiar dacă este posibil ca Al-Khelaifi să aibă dreptate, trebuie menționat faptul că președintele lui PSG vorbește din partea clubului care a fost de asemenea acuzat de-a lungul timpului de astfel de „inginerii” financiare.
Echipa de pe Parc des Princes a transferat în ultimii 10 ani fotbaliști de sute de milioane de euro, pe salarii uriașe și nu a fost mai deloc atenționată de UEFA. În condițiile în care este destul de clar pentru toată lumea că veniturile nu sunt atât de mari încât să echilibreze balanța. Așa cum prevede fair-play-ul financiar.