Ilie Năstase își aduce aminte cu plăcere de masa luată la reședința lui Nelson Mandela. Fostul lider mondial destindea atmosfera spunându-i bancuri fostului președinte al Africii de Sud. Românul a fost impresionat de viața simplă pe care fostul laureat al Premiului Nobel pentru Pace o trăia.
Tenismenul a povestit despre Mandela că era un om simplu care trăia într-un orășel numit Alexandra. Acolo își avea reședința și muzeul, muzeu unde Năstase împreună cu alți aproximativ 80 de oameni au luat masa.
Orașul Alexandra, prescurtată în mod informal cu Alex, este un oraș din provincia Gauteng din Africa de Sud. Face parte din Municipiul Metropolitan al orașului Johannesburg și este situat în apropierea suburbiei clasei superioare din Sandton.
Am fost la el acolo, la Alexandra, şi era o căsuţă unde stătea el acolo, ceva modest.”
Fostul lider mondial își amintește cum s-a așezat lângă președinte deoarece îl făcea să râdă și îi spunea bancuri.
Îmi spunea ‘măi, şmecherule’. Şi la un moment dat am fost puţin bine, toţi aşa, râdeam, nu ştiu ce, că erau şi ziariştii şi eu îi zic ‘Mister Mandela, am fost la dumneavoastră acasă şi nu v-am găsit acasă’.
Şi el zice: ‘măi şmecherule, nu mai stau de mult acolo, aici o să mă găseşti tot timpul’. I-am dat o poză şi i-am scris ‘mister Mandela, you are the best’. Îi plăcea de mine şi a zis că, a făcut o declaraţie incredibilă, a zis ceva de genul că sportul are puterea să schimbe lumea, nu politicul.” își amintește cu plăcere Ilie Năstase.
Nelson Mandela a fost arestat de mai multe ori pentru incitare la revoltă, ulterior devenind chiar cofondator Umkhonto we Sizwe, facțiunea armată a Congresului Național African, care este responsabilă pentru un număr mare de atacuri cu bombă împotriva guvernului.
El fost arestat în 1962, a fost condamnat pe viață la 12 iunie 1964, fiind eliberat după 27 de ani de închisoare, la 11 februarie 1990, în urma unei campanii internaționale de lobby pentru cauza sa.
După ce a ieșit din închisoare a devenit președinte al Africii de Sud. Cu toate că a fost mereu o figură controversată, Mandela a primit o multitudine de premii internaționale pentru poziția sa în privința colonialismului și discriminării: între ele Premiul Nobel pentru Pace (1993), Presidential Medal of Freedom și Ordinul Lenin. Respectat în țara sa, a fost descris drept „părinte al națiunii”.
I-am zis că a stat 20 şi ceva de ani în închisoare şi a devenit preşedinte şi mă gândeam că nu i-a pedepsit pe cei din cauza cărora a ajuns în închisoare. El nu a pedepsit, a iertat, a avut puterea asta.
Era ideea că poţi să arunci o minge la nişte israelieni şi nişte palestinieni şi ăia nici nu mai ştiu de război, ăia joacă fotbal, cam aşa ar schimba sportul lumea. Sportul poate să unească oamenii mult mai uşor decât politicul”, a spus Ilie Năstase, pentru as.ro.