Ușor, ușor, iarna își intră în drepturi, iar șansele de a răci devin tot mai mari. Pentru unii, medicamentele sunt prima opțiune în combaterea bolii. Ei bine, conducătorii auto trebuie să fie atenți la ce pastile iau. Conform specialiștilor, unele medicamente ne pot face probleme la testarea pentru substanțe interzise.
Conform specialiștilor, unii conducători auto pot fi depistați pozitiv la drug test chiar și după trei zile după administrarea unor medicamente contra răcelilor. De menționat este faptul că, aceste rezultate nu reprezintă o eroare, chiar arată prezența în organism a substanțelor asociate cu cele interzise.
Printre altele, specialiștii atrag atenția cu privire la administrarea picăturilor nazale cu efedrină. La un test de rutină, șoferii care au folosit astfel de picături pot fi depistați pozitiv pentru amfetamine. Ținând cont de cele menționate anterior, conducătorii de autovehicule trebuie să înțeleagă cât de gravă poate fi o astfel de situație.
După cum vă spuneam, rezultativele pozitive la opioide sau amfetamine nu doar niște erori tehnice. Conform celor de la Click!, medicul legist Cristian Paparău a precizat că astfel de rezultate pot atrage consecințe grave, cum ar fi suspendarea dreptului de a conduce sau chiar deschiderea unui dosar penal.
Cunoscutul doctor Tudor Ciuhodaru avertizează cu privire la un fenomen din ce în ce mai preocupant. Mai precis este vorba despre consumul de medicamente cu potențial opioid în rândul tinerilor. Potrivit statisticilor, aproximativ 18% dintre consumatorii acestor medicamente sunt elevi și studenți.
”Cei care consumă anumite medicamente, analgezice, opioide, extrem de puternice, cele care au înlocuit de fapt heroina în producția de masă(…) sunt extrem de vulnerabili cei care consumă astfel de medicamente, pentru că efectele sunt de aproape două ori mai puternice în administrarea lor”, spunea Tudor Ciuhodaru, la Antena 3.
În contextul acestor atenționări, se subliniază importanța educației pentru sănătate, cu precădere în rândul tinerilor. Furnizarea informațiilor corecte referitoare la efectele medicamentelor și conștientizarea riscurilor asociate cu administrarea acestora în cadrul testelor pentru substanțe interzise ar putea preveni consecințele neplăcute pentru șoferi.
De asemenea, informarea corectă ar putea contribui la cultivarea unei atitudini responsabile față de administrarea medicamentelor în perioada sezonului rece. În concluzie, înainte de a ne urca la volan, este foarte important să avem grijă ce medicamente luăm sau dacă acestea conțin substanțe ce pot conduce la rezultate pozitive, în urma testării cu drug test.