Ultimul sfert de finală al Cupei Mondiale Qatar 2022, programat diseară, este poate și cel mai echilibrat la nivel înalt. Anglia, campioana lumii din 1966, versus Franța, deținătoarea titlului de la ultima ediție și câștigătoare în 1998.
Dincolo de clasicul format de avancronică la Anglia – Franța, Playsport îți prezintă azi o paralelă captivantă pe mai multe zone inedite care țin atât de jucătorii pe care îi vom vedea diseară în teren, cât și de parcursul naționalelor în acest turneu!
Tradiția mondialelor e de partea britanicilor: în ’66 i-au învins cu 2-0 în grupe și i-au trimis acasă pe francezi, iar în 1982, în aceeași fază a competiției, 3-1. Doar că situația s-a echilibrat în ultima vreme, la nivel de turnee finale majore. Franța a învins cu 2-1 la EURO 2004 și a fost 1-1 la EURO 2012.
Am pregătit 7 puncte speciale de comparație între trupele lui Southgate și Deschamps, dar și între fotbalul pe care îl reprezintă cele două naționale. De la concluzii neașteptate care ne răstoarnă așteptările, cum ar fi supremația la tackling-uri ori dueluri aeriene până acum la Mondial, spre originile fotbaliștilor, recordurile care pot fi bătute de ambele echipe ori duelul Kane vs Giroud, vârfurile de clasă ale sfert-finalistelor.
Franța e favorită în teorie, inclusiv în viziunea bookmakerilor, dar să nu uităm că Mbappe & co. au primit gol în toate cele 4 partide disputate la Mondial, în vreme ce englezii au trei meciuri fără gol încasat plus ofensiva numărul 1 din Qatar, cu 12 reușite, la egalitate cu Portugalia, până la faza sferturilor de finală!
O perspectivă aparte e dată de numărul de jucători cu alte origini decât engleze și franceze din loturile de Mondial ale celor două forțe europene. Atât Anglia, cât și Franța, au fotbaliști de valori uriașe care provin din țări împrășitate pe harta lumii. Iată cum ar arăta un prim 11 al celor două echipe alcătuit doar din această categorie de jucători, cu origine trecută la fiecare, dar fără goalkeeper pentru Anglia, unde Pope, Pickford și Ramsdale sunt 100% englezi:
ANGLIA (3-4-1-2): Walker (Jamaica), Phillips (Irlanda-Jamaica), Coady (Irlanda) – Saka (Nigeria), Gallagher (Scoția-Irlanda), Grealish (Irlanda), Sterling (Jamaica) – Rashford (St. Kitts & Nevis) – Wilson (Jamaica), Kane (Irlanda)
FRANȚA (3-4-3): Areola (Filipine) – Upamecano (Guineea-Bissau), Saliba (Liban-Camerun), Varane (Martinica) – Kounde (Benin), Fofana (Mali), Tchouameni (Camerun), Camavinga (RD Congo) – Mbappe (Algeria-Camerun), Griezmann (Portugalia), Coman (Guadelupa)
Cine mai crede că Anglia este exponentul fotbalului cu mingi lungi și tackling-uri fără număr în propria treime trebuie să uite de aceste stereotipuri! Franța e vicecampioana Mondialului după optimile de finală când vine vorba de intrările prin alunecare! Nu mai puțin de 88 de tackling-uri, depășită doar de Maroc! Asta în vreme ce britanicii au contabilizat doar 49, adică locul 22 din 32 de echipe, inclusiv sub Spania ori Portugalia!
Francezii Konate (13), Camavinga (11) și Rabiot (10) sunt liderii reprezentativei din Hexagon la acest capitol, unde doar Bellingham (11) s-a remarcat de partea cealaltă, urmat la distanță mare de Maguire (6) și Trippier (6).
Până acum, vârful france are 3-1 la goluri marcate versus Harry Kane. Și 7 ani în plus la vârstă, fiind sigur ultimul Mondial pentru Giroud. Dar britanicul are 3 pase de gol! Amândoi au fost esențiali în parcursul naționalelor spre sferturile Mondialului și sunt decisivi în dinamica tactică gândită de Southgate, respectiv Deschamps. Dincolo de de acești parametri statistici clasici, să spune, pentru jucătorii ofensivi, iată câteva detalii inedite despre cifrele celor doi până acum în Mondial:
Și pentru că ne-am oprit la driblinguri, să mai dărâmăm un mit! Ei bine, Anglia e liderul turneului până acum la procentajul de driblinguri reușite! Cu 48,5%, britanicii au depășit clar Franța (45,7%). Zestrea tehnică a lui Dembele ori Mbappe este poate mai mare, de aceea și au încercat francezii 81 de driblinguri, depășiți doar Brazilia la acest capitol. Anglia însă a fost mult mai eficientă! Au încercat numai 66, dar au reușit să fructifice acest procedeu de mai multe ori!
Într-adevăr, cu 13 driblinguri reușite, Mbappe e pe locul 2 la Mondial până acum, sub Musiala (19), pe care probabil îl va depăși, nemții fiind eliminați. Iar cel mai bine poziționat englez aici e Bellingham, cu doar 6 driblinguri reușite. Dar, exceptându-i pe Mbappe și Dembele, cu parametri foarte buni, ceilalți francezi absentează. Anglia, în schimb, punctează important inclusiv prin Rashford, Grealish, Kane, Foden, dar și prin Maguire și Shaw, fiecare cu câte 2 driblinguri!
Cel puțin două mari borne sunt în joc legat de acest Anglia – Franța promițător. Pentru englezi, mai exact pentru Harry Kane, obiectivul personal numărul 1 este doborârea recordului all-time de goluri la națională.
Înaintea turneului, vârful lui Tottenham avea 51 de goluri în 75 de meciuri pentru Anglia. A înscris o dată până acum, a ajuns la 52 de reușite și s-a apropiat de borna lui Rooney: 53 de goluri. Ce-i drept, în 120 de partide. Așadar, Kane mai are nevoie de două goluri ca să doboare recordul la Mondial!
Pentru francezi, în materie de recorduri, misiunea e și mai ușoară. Portarul Hugo Lloris l-a egalat în meciul cu Polonia din grupe pe Lilian Thuram la
Și percepția potrivit căreia stilul britanic, baloane lungi, cornere aplaudate și lovituri de cap decisive, domină în naționala Angliei e deja apusă. În ce privește procentajul de dueluri aeriene câștigate, trupa lui Southgate este, înaintea sferturilor de finală, pe locul 25 din 32 de formații la Mondial! Doar 47,2%, depășită inclusiv de Qatar, Coreea de Sud ori Spania, despre care n-ai spune că excelează în această direcție!
De partea cealaltă, Franța e pe locul 6! Cu un raport 50-42 dueluri aeriene câștigate versus pierdute. Discrepanța între cele două formații la acest capitol se explică poate și prin randamentul aerian sub așteptări al lui Harry Kane: a câștigat 4 dueluri doar în aer și a pierdut… 11!
Anglia nu are în lot decât un stranier, pe Bellingham de la Dortmund, așadar zero reprezentanți din Ligue 1. În schimb, în lotul lui Deschamps se regăsesc 5 fotbaliști de Premier League, de la 5 formații diferite: Lloris (Tottenham), Varane (Man. United), Konate (Liverpool), Areola (West Ham), Saliba (Arsenal).
Diferența e firească, avem în prezent 30 de fotbaliști francezi legitimați la cluburi din primul eșalon britanic, cu cei mai reprezentativi absenți de la Mondial și cel mai bine cotați în prezent fiind W. Fofana (Leicester – 65 milioane euro), Saint-Maximin (Newcastle – 40), Zouma (West Ham – 32) și Kante (Chelsea – 30).
Doar că și lotul englezilor din Ligue 1 s-a mărit considerabil în ultima perioadă. Și a ajuns la 8 fotbaliști. Spre exemplu, la Nice sunt Barkley și J. Bryan, pentru Lille joacă Angel Gomes, iar atacantul Balogun, cel mai bine cotat britanic din prima ligă franceză, 14 milioane euro, la Reims.