Bogdan Lobonț și-a amintit, într-un interviu eveniment acordat Playsport, despre perioada de început din fotbal. Jurnalistul Playsport, Cătălin Mureșanu, l-a „descoperit” în metroul bucureștean. Fostul mare portar al naționalei merge zilnic la birou cu metroul, spre surprinderea multora dintre fanii săi, care îl întâlnesc zilnic pe magistralele din subsolul Capitalei.
Bogdan Lobonț are parte de multe provocări la cârma naționalei U20. Începutul este presărat cu multe rezultate surprinzătoare, dar și cu eșecuri usturătoare. Deja mulți dintre oamenii de fotbal cer desființarea echipei, iar unul dintre aceștia este Bogdan Stelea. Lobby are însă încerede că proiectul lui va reuși.
„Metroul este cel mai comod mijloc de transport în Bucuresti. Îți spun o experiență pe care am trăit-o în București.
De la mine din cartier, din Aviației și până la Federație, cu mașina, am făcut cu 15 minute mai mult. Pentru mine, într-un oraș aglomerat cum este Bucureștiul, metroul este cel mai comod mijloc de locomoție.
Am două minute de așteptare în stație și 20-25 de minute până la Piața Muncii”, își explică Lobonț alegerea, în interviul inediat acordat Playsport Live.
„Merg cu metroul din august. Cartierul general îl am la Roma. Acolo nu prea circul. Merg doar cu mașina, distanțele sunt mult mai lungi. Metroul nu poate să mă ducă unde vreau să ajung. Dar și Roma… este un oraș mult mai aglomerat decât Bucureștiul. Dar ne descurcăm.
Am două minute de așteptare în stație și 20-25 de minute până la Piața Muncii”, a mai spus fostul mare portar al naționalei.
„Am abonament săptămânal. Am învățat, de fapt am fost învățat. La început mi-a fost și mie mai greu. Stai puțin, de unde iau cartelă, cum e, cum funcționează. Sora mea mi-a spus. I-am zis că o săptămână e suficient.
Aici, în Aviației este cartierul meu, gestionez totul. Dar am o experiență din perioada Rapid, cu metroul. Când m-am mutat din Giulești, m-am mutat aici, în Aviatiei. A fost o perioadă când nu aveam mașină. Și, tot așa… Veneam, luam metroul de aici până la Piața Victorie, iar de acolo luam până la capăt, la Bucureștii Noi, unde era baza Pro Rapid. Iar de acolo mergeam pe jos.
Până să îmi iau Espero. Am avut Dacia 1110 și am vândut-o, iar vreo lună, o lună jumătate am mers pe jos. Nu se compară traficul de atunci cu cel de acum, dar lucrurile se schimbă și trebuie să ne adaptăm”, a mai povestit Lobonț pentru Playsport Live.
Lobonț a făcut primele antrenamente în fața celebrului perete. Fostul mare portar a dezvăluit in interviul acordat jurnalistului Playsport, Cătălin Mureșanu, ce amintiri are din perioada junioratului.
„Fiecare bază sportivă ar trebui să aibă un perete. Acest material a dispărut. M-am întâlnit cu un fost coleg de-ai mei de la Hunedoara, din timpul junioratului, și vorbeam despre perioada noastră. Aveam două țarcuri, ca o cușcă. Acolo jucam, 5 plus 1. Aveam mingea de cauciuc, faimoasa minge de 35, și jucam la gard.
Făceam 5 plus 1, contra 5 plus 1. Turneu. Faceam un-doi cu gardul. Peretele la fel, de mare ajutor pentru tinerii jucători”, a povestit Bogdan Lobonț la Playsport Live.