Karamyenii au urmărit din Los Angeles prima victorie din istorie a Armeniei în fața României și știu de ce au pierdut tricolorii pe final.
Cel mai cunoscut fotbalist armean al momentului este jucătorul celor de la AS Roma, Henrikh Mkhitaryan. În România însă, când vorbești despre fotbalul armean, îți vin în minte prima dată gemenii Karamyan. Cei doi fotbaliști transferați de Rapid în 2004, au evoluat timp de 10 ani în fotbalul românesc, în primele două ligi ale României.
Gemenii Artiom şi Arman au ajuns în România la recomandarea lui Mihai Stoichiţă, şi de atunci s-au îndrăgostit de țara noastră. Înainte de a juca pentru giuleșteni, aceștia au fost adversari ai Rapidului în Cupa UEFA, în sezonul 2000-2001, pe când evoluau pentru Mika Ashtarak.
Cei doi s-au impus în fotbalul românesc şi se numără printre cei mai valoroşi şi consecvenţi fotbalişti străini din Liga I. În 2016 însă, gemenii Karamian s-au despărţit. Artiom a câştigat la „Loteria Vizelor” şi s-a mutat în Statele Unite ale Americii. Este antrenor la Golden State Academy din Pasadena, orașul în care ”tricolorii” au realizat cele mai importante succese din istorie, victoriile cu Columbia și Argentina la Campionatul Mondial din 1994.
De opt luni, s-a mutat peste ocean și Arman, care în ultimii zece ani a fost antrenor la juniorii Concordiei Chiajna, iar după meciul de aseară dintre Armenia-România a acordat un interviu pentru Playsport.
Ce înseamnă această victorie a țării tale împotriva României?
Sunt trei victorii consecutive ale Armeniei, iar asta înseamnă o mare realizare pentru noi. Felicitări tuturor jucătorilor, dar nu este terminat nimic. Toate cele patru echipe, România, Macedonia, Islanda și Armenia se vor bate pentru locul doi până la final.
Cum ți s-a părut meciul și unde l-ai urmărit?
O primă repriză mai slabă a Armeniei, dar poate așa a fost tactica antrenorului și o a doua excelentă, cu o dorință foarte mare de a câștiga jocul. A văzut toată lumea că jucătorii armeni au fost mereu primii la minge și foarte agresivi în a doua repriză. L-am urmărit cu Artiom, cu copiii mei născuți în România imediat după micul dejun, pentru că aici a fost dimineața. Este singurul meci la care nu am fost suporter al Armeniei. Doar m-am uitat la meci și atât.
Unde crezi că a greșit România?
România a avut controlul jocului în prima repriză, dar fără realizări. După ce a marcat Armenia, atunci a reușit să revină foarte bine prin două goluri, dar jocul a fost pierdut de ”tricolori” după cartonașul roșu primit de Pușcaș. Eu zic că nu trebuie făcută o dramă după acest meci. Mai rămân multe partide de jucat.
Este prima înfrângere a României cu Armenia…
Acum fotbalul s-a schimbat în totalitate. Nu prea există diferențe foarte mari între echipe cum era pe vremuri. Iar sprijinul suporterilor și-a pus amprenta asupra evoluției echipei. Fotbalul nu e fotbal fără ei. I-au împins de la spate foarte mult pe final, dar Armenia va fi și mai bună odată cu revenirea lui Mkhitaryan.
Cele mai frumoase amintiri pe care le ai la naționala Armeniei?
Am jucat contra lui Zidane în 1998, am mai evoluat contra lui Sergio Ramos, Puyol, Fabregas, Simao. Am și tricourile lor acasă. Contra României am evoluat o dată, atunci când am făcut 1-1 în Armenia, în 2004, iar la partida de la București, când am pierdut cu 0-3, am făcut pe reporterul pentru televiziunile din Armenia și România. Acest meci m-a prins în fața televizorului.
Cum te-ai adaptat în America?
Îmi era foarte greu să stau fără Artiom. Plecase deja de 5 ani. Chiar dacă am antrenat zece ani la Concordia Chiajna și nu-mi venea să las copiii pe care i-am format acolo. România rămâne a doua casă pentru mine, dar familia este foarte importantă. Sperăm să scăpăm însă mai repede de pandemie, pentru că aici competițiile sportive pentru copii sunt suspendate, dar băieții mei se antrenează oricum. Veți auzi în scurt timp la ce echipă va ajunge Surik.
Surik a debutat deja la naționala de juniori a României la 15 ani. Ce selecționată va alege mai departe?
Acum face 17 ani, el va decide singur unde să joace. Are personalitatea lui și el va lua singur cea mai bună decizie. Eu sunt bucuros că a crescut frumos. A fost campion al Bucureștiului cu echipa mea și am luat locul patru cu Concordia pe țară. Surik nu trebuie comparat cu mine, cum nici Ianis nu trebuie comparat cu Gică Hagi. Noi am avut alte condiții, ei au altele, dar pentru mine, unul dintre cei mai buni jucători români este Ianis Hagi în acest moment.
Îți mai aduci aminte cum ați ajuns în România?
A fost interesant că l-am avut antrenor pe Răzvan Lucescu, după ce în 2001 l-am avut adversar în partida dintre Mika Ashtarak și Rapid. El era portar. Apoi, Mihai Stoichiță, care ne-a fost antrenor la națională, ne-a recomandat în România pe amândoi. Au fost niște ani senzaționali în România, la Timișoara, Steaua, Brașov și Rapid. Am jucat și am antrenat 16 ani și mereu va fi casa mea acolo.
Data naşterii: 14.11.1979 (Erevan)
Post: atacant
Carieră: Arabkir Erevan, Pyunik Erevan, Kilikia Erevan, Panahaiki Patras, Arsenal Kiev, Rapid Bucureşti, FC Braşov, Ceahlăul Piatra Neamţ, Gloria Bistriţa, Poli Timişoara, Steaua Bucureşti, Unirea Urziceni, ACS Buftea, FC Clinceni, Voinţa Crevedia
Meciuri/goluri
Liga I: 111/31
La naţionala Armeniei: 49/5
Data naşterii: 14.11.1979 (Erevan)
Post: mijlocaş stânga
Carieră: Arabkir Erevan, Pyunik Erevan, Kilikia Erevan, Panahaiki Patras, Arsenal Kiev, Rapid Bucureşti, Poli Timişoara, Steaua Bucureşti, Unirea Urziceni, ACS Buftea, FC Clinceni
Meciuri/goluri
Liga I: 154/17
La naţionala Armeniei: 51/2