SPECIAL. Aplicația care te scoate la fotbal. Playerfy updatează miuța copilăriei. Generația cu cheia de gât a rămas la masă. Două goluri sau zece minute…
I s-a spus miuța. Și s-a jucat peste tot și în orice condiții. Între blocuri, în curtea școlii, pe maidane, cu porți din borduri, ghiozdane, bătătoare de covoare și pomi cu trunchiuri diforme. Unii au prins „mingea de 35”, alții au fost mai norocoși și au avut Artimex, vreo imitație de „Tango” sau câte un „vinilin” zbârcit. În picioare, teneșii de Drăgășani, ușori precum niște funigei, sau cei chinezești, din cauciuc dur și cu crampoane. Cine le-a uitat mirosul chimic nu a avut copilărie. Jucătorii? Generația cu cheia de gât.
Zece minute sau două goluri
Iar puștanii miuțelor au crescut. Lumea s-a schimbat cât ai spune „zece minute sau două goluri”. La fel și miuța. La „masă” au rămas tot ei. Bărbații generației cu cheia de gât. Puștii cu genunchii rupți și teneși găuriți sunt azi soți, tați, corporatiști. Oameni mari cărora le-a rămas timpul mic. Cu job-uri, rate, telefoane, griji și nevoi. Care însă se mai strâng, când pot, la o miuță și după la o bere. Ce bun era un Brifcor, un pahar de TEC, o gură zdravănă de apă de la cișmeaua din colț. Zece minute sau două goluri.
Aplicația care strânge lumea la fotbal
Liviu Zorilă face parte din generația miuțelor. A crescut pe maidanul anilor 90. Cu mingea la picior. Și, de fiecare dată când poate, se bagă la o miuță cu prietenii. De multe ori, însă, pofta de fotbal, cine nu a simțit-o nu-l iubește, i-a fost macetată din cauză că nu și-a găsit camarazi de joc. Pentru asta, alături de alți prieteni cu microbul la purtător, a făcut o aplicație care vine să rezolve această problemă pentru toți cei care vor să joace fotbal. Playerfy. O idee care rezolvă problema efectivului și tehnologizează miuța. O updatează.
Exista această problemă și, uneori, era frustrant. Să vrei să joci fotbal și să nu ai cu cine. De multe ori nu reușeam să ne strângem. Fie că jucam în turnee organizate, fie între noi. Eu, încă din copilărie, am avut această latură organizatorică. Ne-a venit ideea și am dat drumul la treabă”, povestește Liviu, în timp ce Sorin și Eugen, coechipierii lui încă din copilărie, aprobă.
Ce este Playerfy? Aplicația unică în România și în Europa
Ce este Playerfy? O aplicație, „unică în România și în Europa”, cu ajutorul căreia cei care vor să joace fotbal se pot strânge, își pot alege terenul dorit și își pot programa meciurile. „Să scoatem scuzele din vocabularul de casă și oamenii din casă. Niciodată nu a fost mai simplu să formezi echipe și să organizezi meciuri de fotbal oriunde te-ai afla”.
Mesajul din mapa de prezentare este cât se poate de sugestiv. Când vrei să joci fotbal nu există scuze. Așa că, în loc să cauți motive, scoți telefonul din buzunar, îți faci profil de jucător, te conectezi cu alții și te prezinți la terenul pe care ți-l alegi. Și jocul nu se termină aici. După meci intervine interactivitatea. Fiecare jucător are o fișă personală în care sunt trecute, să le spunem așa, skill-urile: „disponibilitatea săptămânală, poziția preferată, piciorul preferat, calificativul jucătorului”. La bere, unde de obicei se face analiza jocului în timp ce nevestele și prietenele sună întrebe când ajungi acasă, sub nobilul pretext: „ia și tu o pâine”, fiecare jucător poate acorda calificative colegilor. În funcție de aceste calificative, jucătorul poate fi ales pentru alte și alte miuțe. Aceasta este, practic, fișa lui de prezentare.
„Pe viitor o să adăugăm mai multe skill-uri acestui meniu. Vor apărea și alte calități ale jucătorilor. Este un fel de Football Manager”, spune Liviu Zorilă. Și nu există jucător de miuță să nu fi spart vreo minge sau să nu fi jucat Footoball Manager!
Jucător sau manager
În aplicație te poți înscrie și ca manager. Poți organiza jocurile, îți poți căuta singur terenul pe platformă în funcție de disponibilitatea de oră și de loc, poți căuta jucători noi, în funcție de profil, pe care să-i chemi la joc sau chiar să inviți alte echipe la un „triunghiular, patrulater” de… „10 minute sau două goluri”. Fotbalul începe din vârful falangelor.
Platforma are și alte funcții. Astfel, toți jucătorii sunt notificați cu 24 de ore și două ore înainte de eveniment, există un chat integrat și se pot adăuga alți jucători, primești notificări chiar și atunci când un jucător se alătură sau părăsește meciul programat, în acest fel fiind eliminați „neserioșii”. Cei care, în miuța copilăriei, erau chemați la masă când jocul era mai aprins.
Fotbalul de masă, amator, minifotbalul. Zeci de mii de jucători, mii de terenuri sintetice
Playerfy a fost, inițial, o idee născută dintr-o nevoie. Acum a devenit o platformă activă. O posibilitate. Și se poate transforma într-o comunitate. Din fericire, în București și în țară sunt zeci de mii de oameni de toate vârstele care practică „fotbalul de masă”. Și mii de terenuri sintetice. Fie că o fac în turnee de minifotbal organizate sub egida Federației de Minifotbal din România (în București sunt trei turnee importante de acest fel, (Victory Cup, CMFB și Smart Cup), fie neorganizat, între ei, fotbalul de masă înseamnă sănătate. Prietenie. Socializare. Amintiri. Pentru că, nu e așa, nu poți juca fotbal singur.