Apare cartonașul albastru! Când va fi arătat și ce pățește jucătorul
Arbitrajul mondial ar putea să beneficieze de o schimbare semnificativă. La câțiva ani de la apariția VAR, se va face o nouă modificare în ”sportul rege”.
Preluat din alte sporturi, precum handbal, în jocul de fotbal vor putea fi suspendați, temporar, în timpul unui meci, jucătorii. Adică se vor aplica suspendări de 10 minute.
Cartonașul albastru va intra în fotbal
International Football Association Board, forul internațional ce administrează regulile jocului de fotbal a fost de acord să testeze ideea unui cartonaș albastru.
Acesta va fi acordat jucătorilor și va reprezenta o suspendare temporară pentru 10 minute. Al doilea cartonaș albastru va însemna eliminarea definitivă.
Acesta va putea fi acordat pentru nereguli minore, cum ar fi protestele. IFAB va clarifica situația, într-un comunicat ce ar urma să fie publicat pe 9 februarie.
Va fi prima modificare majoră la nivelul cartonașelor din fotbalul mondial, din 1970. Atunci, la Cupa Mondială, au fost introduse cartonașele actuale, bicolore, roșu și galben. Legenda spune că arbitrul care a venit cu ideea acestor cartonașe s-a inspirat din clasicul semafor.
Multe întrebări lansate de ”cartonașul albastru”
Deoarece vorbim de un concept nou, apar destule întrebări referitoare la situațiile ce pot apărea pe terenul de fotbal. IFAB va trebui să găsească răspuns la ele.
Una dintre ele ar fi referitoare la portari, ce se întâmplă dacă un ”goalkeeper” va primi acest cartonaș. De obicei, în cazul unei eliminări definitive a portarului, este înlocuit un jucător de câmp cu portarul de rezervă. Totuși, aici vorbim de o suspendare temporară, iar în acest caz, la finalul celor 10 minute, echipa ar avea doi portari pe teren.
În handbal, unde există această regulă a suspendării temporare, antrenorii au dreptul la schimbări nelimitate, astfel că portarul eliminat poate fi înlocuit, fără probleme, de portarul de rezervă. Nu este exclus ca echipele să fie nevoite să trimită un jucător de câmp în poartă, în timpul suspendării.
O altă întrebare este referitoare la numărul de jucători ce pot primi, în același timp, această sancțiune. Conform actualelor reguli, o echipă pierde meciul la masa verde dacă șapte jucători ai echipei sunt eliminați. Ce se va întâmpla dacă șapte jucători vor fi, într-un moment al jocului, suspendați temporar?
O altă întrebare face referire la calculul minutelor de suspendare. Cele 10 minute de suspendare curg indiferent de evenimentele din meci, sau sunt oprite atunci când nu se joacă. Spre exemplu, în cazul unei verificări VAR, care de obicei, durează câteva minute, suspendarea curge?
În orice caz, această regulă nu este una definitivată. Va fi testată în anumite meciuri, iar abia apoi, după ce va exista o variantă finală a ei, vom putea discuta despre aplicarea ei în tot fotbalul.