Consumatorii de bere au parte de vești mai puțin plăcute la finalul acestei săptămâni. Prețul băuturii lor preferate va crește considerabil din cauza schimbărilor climatice care au avut loc în ultima perioadă.
Experții au comparat producția medie anuală de hamei aromat din perioadele 1971-1994 și 1995-2018. În urma acestei analize, s-a ajuns la concluzia că a avut loc o scădere semnificativă a producției de 0,13-0,27 tone la hectar.
Suporterii care văd meciurile la terasă vor fi și ei afectați de scumpirile care vor avea loc în perioada imediat următoare. Problema este nu se va schimba decât prețul. Și gustul se va modifica.
Consumatorii de bere vor simți cu siguranță schimbările climatice, atât în ceea ce privește prețul berii, cât și în cazul calității. Acest lucru pare inevitabil, pe baza datelor de care dispunem.”, a afirmat Miroslav Trnka, cercetător la Institutul de Cercetare a Schimbărilor Globale, din cadrul Academiei Cehe de Știință, și coautorul studiului publicat în revista Nature Communications și citat de The Guardian.
Studiile mai arată că emisiile de gaze cu efect de seră pun în pericol cultivarea plantei, în timp ce temperaturile cresc și precipitațiile scad. Din acest motiv, fermierii au fost nevoiți să mute plantațiile.
Berea, a treia cea mai populară băutură din lume, după apă și ceai, este obținută prin fermentarea cu drojdie a boabelor de malț. Ea este aromatizată cu hamei aromat cultivat la latitudini medii, care este sensibil la schimbările de lumină, caldură și apă.
Din nefericire, criza climatică va face ca berea din Europa să coste mai mult și să aibă un gust mai slab, după cum au arătat experții.
În Germania, al doilea mare producător de hamei din lume, producția de hamei a scăzut cu 19,1% în Spalt, cu 13,7% în Hallertau și cu 9,5% în Tettnang, mai arată studiul.