Dan Șucu, co-proprietarul Rapidului, a explicat că decizia finală în cazul interdicției la legitimări pe care a primit-o, provizoriu, Rapidul va fi luată de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Patronul de la Mobexpert a mai spus că demersul juridic făcut recent la Tribunalul București în acest sens a fost „doar o încercare”.
Așa cum a informat PlaySport în exclusivitate, instanța din România a respins solicitarea pe care clubul Rapid a făcut-o contra Federației Române de Fotbal, care dispusese anterior interdicția la legitimări din cauza unor datorii pe care giuleștenii le făcuseră înainte de intrarea în faliment. Concret, este vorba despre sume datorate către brazilianul Julio Cesar.
Deși clubul bucureștean ar avea drept la recurs în termen de 30 de zile, în civil, Dan Șucu a dat de înțeles că speța va fi rezolvată tot de instanțele sportive. El a spus că ultimul cuvânt îl va avea forul de la Lausanne, respectiv TAS. Deci, practic, giuleștenii nu vor face recurs la decizia luată de Tribunalul București și vor merge exclusiv pe mâna TAS. Cu aceeași ocazie, Șucu a anunțat și că Rapid va primi o infuzie de capital social în perioada următoare.
Am făcut mărirea de capital, așteptăm decizia de la Lausanne. Procesul se judecă în Elveția. Acțiunea din București a fost doar o încercare. Astăzi am avut o nouă rundă de mărire de capital. Capitalul este de 30 de milioane de lei, va ajunge într-un viitor nu foarte îndepărtat la 50 de milioane de lei. Nu sunt bani împrumutați, sunt în capitalul social”, a spus Dan Șucu potrivit Digi Sport.
Despre această speță extrem de complicată a vorbit recent la PlaySport Live și Ovidiu Burcă. El a fost președintele Rapidului în perioada de după reînființare, când clubul giuleștean a aflat că s-ar putea să fie pus la plata datoriilor făcute de vechea societate, cea care a intrat în faliment în urmă cu circa 7 ani.
Burcă a spus că această situația i se pare una paradoxală, dar UEFA și FIFA au mai acționat în acest fel și în alte spețe similare. Se pare că cele două foruri nu țin cont în totalitate de falimentul unui club de fotbal, în modul în care acest proces este perceput în România.
„Nu mai sunt de mult în acte la Rapid. Eu am început proiectul în primii ani, dar în momentul în care s-a transformat în acțiune acea societate…Nu mai sunt de mult implicat la Rapid, în niciun fel.
Da, noi știam. Cel puțin eu știam despre posibilitatea ca vechi contracte neonorate să poată veni peste societatea nou înființată. Deși pare un paradox. Știți foarte bine că din puncte de vedere juridic, în momentul în care o societate intră în faliment, teoretic societatea care o urmează nu preia în niciun fel activele vechii societăți. Dar, criteriul asta nu ține când vine vorba de FIFA și UEFA.
Acolo lucrurile sunt foarte clare. Dacă o nouă societate vine și întrunește trei din elementele vechii societăți, aceasta este definită că o continuatoare a vechii societăți. Atunci, ea vine și preia și datoriile vechii societăți.
A fost o practică comună în anii 90 și FIFA a venit și a spus că dacă exista trei elemente comune, atunci vechii datornici poți veni după noua societate. Eu știam că era cazul Julio Cesar. Erau mai mulți jucători. Sunt unii care nu au făcut niciun antrenament la Rapid. Există posibilitatea asta”, a spus Ovidiu Burcă la PlaySport Live.
Până când nu se va soluționa această speță, Rapid nu va putea legitima noi jucători. O problemă majoră pentru Adrian Mutu, în condițiile în care prima ediție de Superliga va începe peste 10 zile.