În cazul celor mai multe țări, nivelul fotbalului intern oglindește în mare măsură nivelul echipei naționale. De aceea avem Anglia, Italia, Spania sau Germania totdeauna la vârful topurilor mondiale. Dar sunt și discrepanțe destul de mari între calitatea fotbalului intern și prima reprezentativă. E cazul în Țara Galilor, Irlanda ori Muntenegru, care ne-a învins de curând. Aportul stranierilor face în mod cert diferența. Și totdeauna așteptăm ca venirea unor tricolori la lot dinspre campionatele străine să “rezolve” situația, să aducă plus-valoare. Cum s-a prăbușit naționala României?
Prezența stranierilor în meciurile României nu acoperă în totalitate cei 100 de ani de istorie a naționalei. Firește, pentru că perioada comunistă a blocat accesul jucătorilor noștri pe piața campionatelor străine. Avem, așadar, un tablou care vizează în covârșitoarea lui majoritate anii de după 1990. Dar este o imagine spectaculoasă și utilă, care ne ajută să răspundem cu cifrele în față la mai multe întrebări. De ce aveam performanțe în deceniile trecute și astăzi nu? Ce fotbal din afară a construit nucleele de performanță la naționala României?
În alcătuirea topului care cumulează numărul de selecții, calculat potrivit datelor furnizate de eu-football.info, au fost incluse toate meciurile jucate pentru România de fotbaliști în timp ce erau legitimați la un club din străinătatea, din 1922 până azi.
Acest top e mult mai relevant decât unul al numărului de jucători, câtă vreme consistența aportului la națională e infinit mai mare prin contribuția în cât mai multe partide. Dar iată top 5 cluburi și explicațiile lui!
Meciuri pentru România Club unde activa tricolorul
112 Galatasaray Istanbul
111 Șahtior Donețk
90 VfB Stuttgart
81 Salamanca
79 Ajax Amsterdam
Continuarea clasamentului istoric, la categoria minimum 30 de meciuri pentru România, ne oferă o listă interesantă de cluburi. Configurația are în spate mai mulți factori foarte diferiți, din diferite epoci: “coloniile” românești (Ludogoreț), epoca Dan Petrescu, Adi Ilie și Mutu (Chelsea, Valencia, Fiorentina), jucătorii Generației de Aur în Bundesliga, cuplul Toșca-Maxim la Gaziantep.
Confirmarea declinului din prezent la nivelul rezultatelor naționalei poate fi explicată și așa: din lista lungă de mai jos, plină de nume cu rezonanță europeană importantă, la câte cluburi credeți că mai avem jucători azi? Luați-le pe rând!
Meciuri pentru România Club unde activa tricolorul
62 Ludogoreț Razgrad
59 Espanyol Barcelona, Fiorentina
54 Chelsea
49 Valencia
48 Anderlecht
44 Bayer Leverkusen, Cercle Bruges, Koln
41 Wolfsburg
38 PSV Eindhoven
36 Nantes, Sparta Praga
35 Betis Sevilla
34 PAOK Salonic
33 Dinamo Kiev, Getafe
32 Inter Milano, AS Roma, Gaziantep FK
31 Auxerre
Înainte de a parcurge și restul topului la nivel de cluburi, să descoperim o altă perspectivă, foarte interesantă. Cum arată topul țărilor europene care au furnizat jucători naționalei noastre, adică varianta cumulată a tuturor meciurilor din ierarhia cluburilor, per fiecare țară.
Observăm clar că Italia, cu Serie A și Serie B, reprezintă o constantă istorică, din 1990 până azi având aproape mereu tricolori care provin din Il Calcio. De la Hagi, Răducioiu și Petrescu, spre exemplu, în anii ’90, spre Mutu, Chivu sau Codrea, sfârșind cu Mihăilă, Man, Chiricheș sau Răzvan Marin.
Diferența de performanță între prezent și trecut la nivel de primă reprezentativă vine însă și din faptul că nici azi, nici în ultimii ani, nu am mai avut tricolori care să vină din fotbalul unor țări precum Spania, Germania sau Anglia! Pe vremuri, ei reprezentau forța de construcție a naționalei, fapt dovedit de prezența acestor țări în top 5 de mai jos. Azi și ieri, doar Florin Andone, Rațiu, Maxim sau Chiricheș (la Tottenham) au mai contat din aceste direcții.
Meciuri pentru România Țara unde activa tricolorul
497 Spania
443 Italia
316 Turcia
269 Germania
169 Anglia
Dincolo de acest top 5, mergând mai departe, putem desprinde o altă explicație importantă pentru situația naționalei de azi, în contextul analizei noastre.
Avem mai multe meciuri pentru România cu jucători venind din Bulgaria (78) și Arabia Saudită (43), decât din țări cu fotbal puternic precum Portugalia (37) sau Elveția (26). Uneori, diferența e și mai frapantă: 32 de meciuri pentru stranieri proveniți din Qatar, doar 5 din fotbalul polonez, 1 din cel austriac!
Ucraina (156), Belgia (146), Olanda (139), Rusia (125), Franța (95), Bulgaria (78), Grecia (68), Cehia (59), Arabia Saudită (43), Portugalia (37), Qatar (32), Scoția, Elveția (26), Israel (21), Ungaria (19), Moldova (13), Mexic, SUA (7), Slovenia, Polonia (5), Croația (4), Serbia (2), Austria, Kazahstan, Danemarca (1).
Cluburile din străinătate care au furnizat tricolori în mai puțin de 30 de meciuri ale României
29 Brescia, Standard Liege
27 Al Sailiya, Barcelona, Genclerbirligi
26 Genoa, Tottenham
25 Spartak Moscova
24 Siena
23 Al Hilal, Fenerbahce, Napoli, Slavia Praga
22 Beșiktaș, Glasgow Rangers
21 Atletico Madrid, Alaves, Kayserispor, AC Milan, WBA, Parma, Sassuolo
20 Palermo
19 AEK Atena, Lokomotiv Moscova, Reading
18 Schalke 04
17 Verona, Cagliari
16 Hapoel Beersheba
15 Bursaspor, ȚSKA Sofia, Orduspor, Osmanlispor
14 Real Sociedad, Deportivo La Coruna, Fehervar
13 Grashoppers, Sporting Lisabona, Samsunspor, Sheriff Tiraspol, Rayo Vallecano, Huelva, Mallorca
12 Oviedo, FC Porto
11 Lecce, Rostov, Akhmat Groznîi, FC Ufa
10 Al Ittihad, Feyenoord, Granada, Karabukspor, Krylia Sovetov, Mainz, Real Madrid, Sheffield Wednesday, Bayer Uerdigen, Villareal, Pisa
9 Celta Vigo, Cordoba, Kuban Krasnodar, Numancia, Udinese
8 Arsenal Kiev, Asteras Tripoli, Coventry City, Crotone, Foggia, Huesca, Lazio, Lyon, Zaragoza, Valladolid
7 Alania Vladikavkaz, Atlante, Club Bruges, Juventus Torino, New York City FC, Spezia, West Ham
6 Atalanta, Bari, Benfica, Guingamp, Konyaspor, Neuchatel Xamax, FC Ural, Watford
5 Chievo, Elche, Genk, Manchester City, Maribor, Racing Jet Bruxelles
4 Ajaccio, Al Nassr, Dinamo Moscova, Dinamo Zagreb, Fortuna Dusseldorf, Inverness, Monaco, FC Moscova, Nancy, AS Saint-Etienne, Charleroi, Utrecht, Vitesse Arnhem, Wolverhampton, Zurich
3 Alkmaar, Al Ahli Jeddah, Al Ahli Doha, Anzhi Makhachkala, Aris Salonic, Atromitos, Benevento, Boavista, Bradford City, Cesena, Hapoel Tel Aviv, Hertha Berlin, Kocaelispor, Puskas Akademia, Sevilla, Braga, Rennes, Trabzonspor, KS Cracovia
2 Al Gharafa, Almeria, Borussia Monchengladbach, Brighton, Catania, Steaua Roșie Belgrad, Damac, Hapoel Haifa, Hoverla Uzhgorod, Kisvarda, Mouscron, Excelsior Mouscron, Novara, Piacenza, Southampton, Sunderland, Tom Tomsk, Torpedo Moscova, Rakow
1 Al Shabab, Alemannia Aachen, FC Astana, Bastia, Bologna, Botev Plovdiv, Cremonese, Energie Cottbus, Hannover, Heerenveen, Karpatî Lvov, FC Krasnodar, Logrones, Midtjylland, Lausanne, Panathinaikos, Rapid Viena, Salernitana, Servette Geneva, St. Gallen, FC Torino, Volyn Lutsk.