Vasile Dâncu a anunțat azi că a decis să retragă din Parlament proiectul de lege legat de modificarea Sportului după ce a înțeles că nu are nicio șansă de reușită.
Mai multe detalii despre acest demers, dar mai ales despre urmări le-a oferit Constantin-Bogdan Matei (42 de ani), un alt senator care a fost implicat în demersul lui Dâncu.
Matei a explicat care este singura șansă a actualei echipe din Liga 2 de a avea șanse juridice pentru a promova în Superliga, dar a și anunțat că în maximum 10 ani nu vor mai exista cluburi departamentale
”Inițiativa a fost retrasă de inițiatorul ei, domnul Dâncu. Eu am spus de la început că nu sunt lămurit total, dar după ce am primit aviz negativ de la Consiliul legislativ, lucrurile sunt clare.
Ni s-a zis că nu este ok să promovăm astfel de legi, care contravin unor idei și norme europene.
În primul rând, această inițiativă contravine normelor europene și direcția europeană spre care se îndreaptă sportul de performanță. România ar trebui să meargă în această direcție, spre sport profesionist, fără finanțare de la stat. Problema este că în România există o singură ligă profesionistă, cea de fotbal și întrebarea era cum aducem cât mai multe sporturi spre cadrul privat. Acestea au finanțare de la statul român prin diverse ministere sau unități administrativ-teritoriale”, a spus Matei, la Fanatik.
Senatorul a mai explicat că pe viitor nu vor mai exista echipe care să fie sponsorizate de ministere, dar vor continua cele care vor încasa bani de la bugetul local și a explicat și care este diferența.
”În viitor, secțiile sportive de la Steaua și Dinamo sunt în pericol. Ministerele de resort nu mai trebuie să finanțeze cluburi din fonduri proprii, dar nu vorbim de primării sau consilii locale, unde fiecare își stabilește prioritățile. Dar când vine vorba de cluburi departamentale direcția este să nu mai fie finanțate direct de la stat.
Realist vorbind, peste 8-10 ani nu vom mai avea ministere de resort care să finanțeze cluburi din România.
Va trebui să facem o lege a sponsorizării adecvată, cu facilități fiscale importante, ca să ne asigurăm că nu moare sportul de performanță. Avem 3 cluburi departamentale, la Interne, Armată și Transporturi (nr. – Dinamo, Steaua, Rapid) unde se face performanță, unde sunt echipe foarte bune și trebuie să le acordăm o tranziție corectă. Să nu uităm nici de Ministerul Sportului, care are vreo 47 de cluburi, ceea ce e concurență neloială”, a mai spus senatorul.
În acest context, un cuvânt de spus l-au avut și investitorii privați care nu ar fi fost de acord ca CSA Steaua, spre exemplu, să încaseze trei milioane de euro de la stat, în primul eșalon.
”Și eu m-am lămurit ce înseamnă o inițiativă legislativă într-un astfel de context. Oamenii care investesc în fotbal, privații, au spus și ei că nu este normal ca un minister să investească 3 milioane de euro într-o secție de fotbal, din bani publici. Eu vorbesc de prima ligă, măcar un buget de 3 milioane ar fi trebuit, nu? Nu cred că Steaua își permitea să își propună doar salvarea de la retrogradare.
Dar trebuie să avem grijă, ar fi un scenariu apocaliptic să nu asigurăm o tranziție și condiții pentru ca aceste cluburi să nu mai existe.
Singura soluție a Stelei de a promova este să se asocieze cu un privat și anul viitor și peste doi ani și în anii următori. Pe această lege nu poate promova că a fost retrasă nici în următorii 10 sau 100 de ani. Singura soluție este să se reorganizeze cu ordinul de ministru pe care îl au în cadrul clubului încă de anul trecut.
Domnul Talpan este singurul care încurca toate argumentele, el confunda un ordin de ministru cu o inițiativă legislativă”, a mai spus Constantin-Bogdan Matei.