Cazul jucătoarei de tenis Shuai Peng a ținut prima pagină a presei internaționale în ultimele săptămâni. După apariția unor filmări cu sportiva chineză, se pare că adevărul despre Shuai Peng este aproape de a fi aflat.
Cazul jucătoarei chineze de tenis Shuai Peng (192 WTA) a bulversat întreaga suflare a sportului mondial și nu numai. Sportiva a dispărut în mod misterios la scurt timp după ce l-a acuzat de agresiune sexuală pe fostul vicepremier al Chinei, Zhang Gaoli.
Pe 2 noiembrie, Peng a făcut o postare uluitoare pe contul personal de pe Weibo, un fel de Twitter în China. Sportiva și-a exprimat disperarea cu privire la agresiunile sexuale la care a fost supusă, acuzându-l în mod direct pe Zhang Gaoli, fost vicepremier al Chinei. Mesajul lui Peng a dispărut rapid de pe rețelele de socializare, la doar o oră după ce a fost postat. De pe contul lui Shuai Peng au fost șterse alte șase postări, care nu au legătură cu evenimentul. Practic, jucătoarea de tenis a dispărut din mediul online. Pe contul acesteia nu a mai fost făcută nicio postare. După aceste eveniment, sportiva chineză a fost dată dispărută.
Duminica trecută, Shuai Peng a fost localizată și a purtat o discuție printr-un apel video cu mai mulţi oficiali ai Comitetului Internaţional Olimpic (CIO). După această discuție, preşedintele CIO, Thomas Bach a declarat:
M-am liniştit când am văzut că Peng Shuai e bine, aceasta era marea noastră îngrijorare. A părut relaxată. I-am oferit sprijinul nostru şi poate ţine legătura cu noi oricând“.
Reacţia din partea CIO nu a risipit însă îngrijorarea la nivel internaţional, în privinţa situaţiei în care se află Peng. Mai mult, a stârnit o reacţie vehementă din partea Human Rights Watch. Aceasta este o organizaţie care desfăşoară activităţi de cercetare şi apărare a drepturilor omului. Yaqiu Wang, cel care urmăreşte situaţia din China în numele organizaţiei, a avut o replică dură la adresa CIO. Wang consideră intervenţia celor de la CIO o tentativă de a lua presiunea de pe autorităţile chineze.
CIO menţine o tăcere totală, în ceea ce priveşte modul grosolan în care China încalcă, sistematic, drepturile omului. Colaborarea celor de la CIO cu autorităţile chineze arată toleranţa lor pentru un caz grav în care vorbim despre agresiune sexuală. Prin tot ce au făcut până acum, cei de la CIO arată că sunt de partea Chinei, care urmează să găzduiască, în februarie, Jocurile Olimpice de Iarnă“, a declarat Yaqiu Wang.
Jules Boykoff analizează influenţa politică în lumea sportului în cadrul Universităţii din Oregon. Acesta a avut o recție vehementă la adresa celor de la CIO. Boykoff consideră că demersul acestora a fost făcut pentru a degreva autoritățile din China de presiune. Astfel, organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing nu o să fie afectată.
Thomas Bach, şeful CIO, a căutat să bage mizeria sub preş, ignorând complet cel mai important subiect şi anume acuzaţiile de abuz sexual pe care le-a formulat Shuai Peng. Bach, practic, a încercat să scape autorităţile chineze de sub presiunea internaţională, astfel încât Jocurile Olimpice de Iarnă să nu fie afectate. Măcăr ştim un lucru, încă o dată: aceste Jocuri Olimpice sunt politizate. Să nu mai încerce să ne zică altceva oficialii de la CIO“, a declarat Boykoff.
În perioada 4-20 februarie, Beijing va găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă 2022. În 2008, orașul a organizat o ediţie a Jocurilor Olimpice de Vară. Este o premieră mondială ca un oraș să găzduiască ambele olimpiade, de vară și de iarnă.