Istvan Kovacs (38 de ani) a dezvăluit pentru Playsport numele a doi dintre jucătorii care l-au impresionat de-a lungul carierei. Fost antrenor la Universitatea Craiova și la FCSB, dar și ex-selecționer al României, Mirel Rădoi este unul dintre cei care l-au „îmblânzit” pe exigentul arbitru FIFA.
Au trecut opt ani de când Mirel Rădoi a lăsat cariera de fotbalist pentru cea de antrenor. Cu toate acestea, fostul internațional încă propune amintiri și subiecte de discuție în fotbalul românesc. Unul dintre cei care se declară și acum impresionat de caracterul puternic al fostului fundaș este Istvan Kovacs. El însuși o personalitate puternică, „centralul” din Carei a dezvăluit pentru Playsport doi dintre jucătorii pe care îi apreciază și acum, la mulți, mulți ani după retragere.
„(Ce jucător român retras din activitate a fost pentru tine un exemplu în teren, în raport cu brigada de arbitri, prin prisma tuturor meciurilor în care tu l-ai arbitrat?) Primul este Mirel Rădoi. Nu am avut vreodată probleme cu el, deși eu eram la început de carieră. Un jucător exemplar, un caracter special.
Cum dădea el tonul, așa se comporta toată echipa lui, nimeni nu spunea nimic după el! Alt jucător formidabil din acest punct de vedere a fost Dănciulescu. Incredibil caracter!”, a declarat Istvan Kovacs într-un interviu acordat Playsport.
Asemenea lui Mirel Rădoi, a cărui carieră a fost afectată de mai multe accidentări, Istvan Kovacs spune că a avut parte de două probleme medicale mai serioase.
„(Care a fost cea mai lungă perioadă în care nu ai arbitrat?) Am avut două accidentări mai serioase și în urma lor am stat două luni departe de fotbal. După prima, în 2009, am fost operat de menisc. După a doua, am scăpat de intervenția chirurgicală.
Diagnosticul a fost destul de dur: ligament colateral intern parțial rupt și ciupitură de menisc gradul III. Medicii mi-au spus că va fi nevoie de mult mai multe luni de pauză, dar am reușit să revin în două luni.
(Cum te-ai simțit în acea perioadă, fără meciuri?) A fost foarte plină de semnificații și lecții pentru mine. Atunci am realizat cât de norocoși sunt cei care sunt sănătoși și cât de mult trebuie să ne prețuim sănătatea. Eu la fiecare antrenament mergeam cu drag, dar după aceste provocări am început să valorizez fiecare secundă de pregătire. Și nimic nu mi s-a mai părut dificil de atunci în pregătire!”, a mai povestit arbitrul pentru Playsport.
Istvan Kovacs a devenit primul arbitru român delegat la un meci de Campionat Mondial după 24 de ani. Ultimul cavaler al fluierului din România prezent la Mondiale a fost Nicolae Grigorescu, arbitru de linie la turneul din Franţa 1998. În ceea ce priveşte arbitrii centrali, România nu a mai avut unul de 36 de ani, de la Ioan Igna, la Campionatul Mondial din 1986, din Mexic.
CM 1930 – Costel Rădulescu (selecţioner România)
CM 1970 – Andrei Rădulescu (central şi tuşier)
CM 1974, 1978, 1982 – Nicolae Rainea (central)
CM 1986 – Ioan Igna (central)
CM 1998 – Nicolae Grigorescu (tuşier)
CM 2022 – Istvan Kovacs (central), Ovidiu Artene, Vasile Marinescu